Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українська банкнота увійшла до переліку номінантів міжнародного конкурсу "Банкнота року"

25 січня, 21:25

 Оновлена українська банкнота номіналом у 200 гривень із зображенням української письменниці Лесі Українки увійшла до переліку номінантів міжнародного конкурсу "Банкнота року".

На перемогу у престижному конкурсі претендують ще 15 банкнот різних країн світу, що випущені 2020 року, повідомив музей грошей Національного банку України на сторінці у Facebook.

Там додали, що кількість учасників може зрости, оскільки термін номінування банкнот спливає 31 січня 2021 року.

Серед критеріїв, що мають значення для журі конкурсу "Банкнота року", – художні особливості, дизайн, кольорова гама та захисні елементи.

Банкноту ввели в обіг 25 лютого 2020 року – у день народження української письменниці Лесі Українки. На оновленій купюрі четвертого покоління портрет письменниці на аверсі був переміщений у центр. Раніше її зображення знаходилося на правому боці.

На реверсі 200 гривень зображена В’їзна вежа Луцького замку – найстаріша споруда міста. Поруч із нею і сьогодні росте ясен, якому понад 200 років. Саме під ним нібито любила відпочивати й писати вірші Леся Українка, яка провела у Луцьку свої дитячі роки.

Банкнота надрукована на тонованому папері зі світло-рожевим відтінком. Елементи захисту купюри – багатотонові водяні знаки, захисна стрічка, наскрізний елемент, "віконна" захисна стрічка, елемент SPARK у формі стилізованого зображення водяної лілії, рельєфні елементи, латентне зображення та мікротексти.

Крім елементів захисту для візуального визначення, банкнота має елементи захисту, які визначаються в ультрафіолетових, інфрачервоних променях та мають магнітні властивості.

Серед інших претендентів на нагороду – банкнота Багамських островів номіналом у 5 доларів, банкнота Мексики у 1000 песо та банкнота Таїланду в 1000 бат.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати