Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кулеба: Угорщина вже приймає український закон про освіту в його нинішній формі

25 лютого, 17:20

Український закон про освіту в його нинішній формі вже прийнятний для Угорщини, й вона готова обговорити з Україною, як ці норми можна втілити в життя так, щоб це відповідало інтересам угорської національної меншини, зазначає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Ми передали закон про освіту Венеціанській комісії Ради Європи, і після отримання рекомендацій ми з ними погодилися та виконали. Зокрема, ми продовжили перехідний період до 2023 року, і цим виграли час для того, щоб знайти рішення, яке задовольняло б обидві сторони. Згідно з моєю оцінкою, Угорщина зараз уже приймає закон у його нинішній формі й готова обговорити з Україною, як ці норми можна втілити в життя так, щоб це відповідало інтересам угорської меншини", - сказав Кулеба в інтерв'ю угорському виданню HVG, переклад якого наводить посольство України в Угорщині.

За його словами, з цією метою на останній зустрічі він і міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто домовилися створити робочу групу з питань освіти, в якій експерти компетентних міністерств двох країн зможуть продовжити діалог, і два міністерства закордонних справ також будуть представлені.

"Я хотів би чітко зазначити, що ніщо не загрожує ідентичності угорської меншини та її правам на використання мови. Але відбувалися різні провокації, і з нагоди візиту Сіярто на адресу місцевих угорців пролунали грубі погрози. А проти лідера найбільшої партії Ласло Брензовича розпочато провадження", - зазначив міністр.

Глава МЗС також наголосив, що не бачить ознак того, що РФ впливає на угорські рішення щодо України. "Ми знаємо, що між Москвою та Будапештом встановилися особливі відносини, але я не бачу ознак того, що Росія впливає на угорські рішення щодо України", - наголосив Кулеба.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати