Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Донька відомого європейського художника створює у Рівному музей свого батька

25 березня, 14:23

У Рівному створюють музей відомого європейського художника Георгія Косміаді. Це проект його 93-річної доньки Надії. Вона народилася в Рівному, але перед початком ІІ світової війни сім’я переїхати до Німеччини. Надія знову побувала  у місті її дитинства і юності через 52 роки. Тепер вона хоче відкрити в Рівному «Арт-ательє Георгія Косміаді» і відтворити там атмосферу, яка була в домі її батька.

Тим часом в обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку картин Георгія Косміаді. Вона приурочена до 131-річчя художника. А унікальність експозиції полягає в тому, що 46 полотен, які тут представлені, в Україні презентують вперше. Їх Георгій Косміаді писав, вже будучи в Німеччині. Натомість частина сюжетів – це спогади про Рівне. Він прожив тут 24 роки. Був не лише художником, а й архітектором, актором-режисером-декоратором і вчителем-новатором. У Рівному Георгій Косміаді працював викладачем малювання, креслення, каліграфії в усіх гімназіях міста (українській, польській, російській, єврейській), Початковій художній школі та інших навчальних закладах. Щоб спілкуватися з учнями «на рівних», швидко вивчив українську й польську мови. Іноді діти приходили малювати додому до вчителя. Саме завдяки Георгію Косміаді малюнки рівненських  школярів у 1936 році побачили в Парижі на престижній виставці. Коли перед війною родина художника вирішила переїхати у Німеччину, де жили родичі дружини, Георгій Косміаді потайки вивіз туди і роботи своїх учнів.

За словами краєзнавців, упродовж 1945-1967 років художник написав  більше 5000  робіт. Георгій Косміаді мріяв, щоб його картини та творчий доробок учнів залишилися  в  Україні.

«Виставка, яка сьогодні діє в обласному краєзнавчому музеї, цікава тим, що роботи Георгія Косміаді, які на ній представлені, експонуються вперше в Україні. Їх з-за кордону привезла донька художника. Щодо тематики полотен, то це і сакральні сюжети, і жіночі портрети, і спогади про Рівне. Автор писав їх, вже живучи в Німеччині, - розповідає директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига. - У картинах відчувається ностальгія. Георгій Косміаді народився на Кавказі, певний час жив у Москві. Але Рівне було для нього особливим. Можливо, тому, що тут народилися його діти. Загалом, у Німеччині він прожив довше, аніж на Волині. Але тут Георгій Косміаді був дуже затребуваний, а там йому не давали викладати, він працював художником у театрі. Надія Косміаді якось розповідала, що коли війна закінчилася, доводилося сутужно. І якби не картини батька, які він продавав, виживати було б важче. Взагалі ж за спогадами Надії Косміаді можна відтворювати історію нашого міста. Сьогодні вона працює над створенням «Арт-ательє Георгія Косміаді». Хоче, щоб там збиралися художники та музиканти. А картини, які зараз представлені на виставці, стануть частиною цього музею».

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати