Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці на головній площі встановили гігантські писанки (фото)

25 квітня, 15:36
Фото з архіву "Дня"

Традиційний фестиваль «Великоднє диво» розпочався сьогодні у місті над Бугом. Його окрасою стали велетенські писанки висотою майже у півтора метра. Окрім них, біля фонтану «Мушля», розташували будиночок в українському етнічному стилі та кілька тематичних експозицій локації.

Вінничани та гості міста мали можливість не лише помилуватися експозицією, але й відвідати лекторії, долучитися до майстер-класів з писанкарства у різних техніках, а на завершення взяти участь у створенні однієї з гігантських писанок. Під наглядом досвідчених писанкарок вони розмальовували великодній оберіг яскравими кольорами зеленим, жовтим, червоним, відтворюючи стародавні символи, що символізують благополуччя й достаток.

«Сьогодні на відкриття фестивалю ми презентуємо мистецький проект «Пасхальні візерунки» – це виставка велетенських писанок. У експозиції, яку встановили на головному майдані Вінниці, представлено більше десятка розмальованих гіпсополімерних яєць, висота кожного 135 сантиметри. До розфарбовування одного із них запрошуємо долучитися усіх охочих, – сказав директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук. – Також під час фестивалю відбудуться презентації на теми: «Писанкарство: давні традиції українського народу», «Збереження та популяризація українського традиційного писанкарства», «Автентичні писанки Поділля». Лекторії і тематичні локації будуть цікаві і дорослим, і дітям, адже це традиції, які дійшло до нас від дідів-прадідів. Усі забави відбуваються в межах освітнього мистецького проекту «Великдень у різних проявах народного мистецтва».

Традиція спільно розмальовувати писанки до Великодня у Вінниці триває вже кілька років поспіль. Торік вінницькі майстри розфарбували одну гігантську писанку, позаторік – три. Загалом у колекції представлено вже 14 великодніх символів, які городяни та гості міста активно використовують для фото. Помилуватися гігантськими писанками можна буде упродовж свят.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати