Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обама по-американськи йде шляхом Горбачова, - Financial Times

25 червня, 13:27

Барак Обама в ролі світового лідера відчуває себе більш комфортно, ніж у ролі президента Америки, вважає оглядач Financial Times Крістофер Колдуелл.

Обама завжди звертається до двох аудиторій. Його промова у Форті Макнейр, в якій він висловив надію на те, що резолюція "Дозвіл на застосування військової сили проти терористів" буде переглянута або зовсім скасована, - хороший тому приклад. І хоча є всі підстави ставити під сумнів використання американським урядом безпілотників, тільки 16% американців виступають проти їх використання для ліквідації терористів, пише видання.

Називаючи в'язницю Гуантанамо "символом того, що Америка порушує панування закону", Обама констатує очевидний факт. Однак він говорить про міжнародні закони, на які американцям за великим рахунком плювати. Їх набагато більше цікавить, чи не порушує його адміністрація законодавство США, наприклад, посилаючи податкових інспекторів для перевірки політичних опонентів.

"Нелегко знайти риторику, яка одночасно привабила б націоналістів та інтернаціоналістів, виборця, який не визначився, з Огайо і аудиторію Le Monde diplomatique", - наголошує автор матеріалу.

"Обама по-своєму, по-американськи йде шляхом останнього радянського лідера Михайла Горбачова", - робить висновок Колдуелл.

"Обидва прийшли до влади як реформатори, коли їхні країни були непопулярні за кордоном, - розвиває порівняння оглядач. - Обидва були змушені звертатися до двох аудиторій: співвітчизників, що чекають поліпшень системи, та іноземців, впевненим, що корінь зла в самій системі".

Обамі рано чи пізно доведеться вирішити, який "електорат" - його співвітчизники або все людство - для нього важливіше, як це довелося зробити Горбачову.

"Горбачов свій вибір зробив, - нагадує Колдуелл. - Він став зіркою міжнародного циклу лекцій, при тому що його популярність всередині країни впала".

За матеріалами: InoPressa

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати