Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Туск пропонує запросити Президента України на наступний саміт G7

25 серпня, 11:51
Фото: Reuters

Голова Європейської Ради Дональд Туск розкритикував в суботу пропозицію Дональда Трампа про запрошення Росії до складу «Великої сімки» - неофіційного клубу президентів найбільших західних економік.

На думку Туска, перебування Росії в клубі неможливо з цілого ряду причин, пише Голос Америки.

«Рік тому, [під час попереднього саміту] G7 в Канаді, президент Трамп запропонував відновити Росію в G7, відкрито заявивши про те, що анексія Криму Росією була частково виправдана. І що ми повинні прийняти це як факт», - заявив Туск, додавши, що «ми не можемо погодитися з такою логікою ні за яких обставин».

Лідери Німеччини, Франції і Великобританії на цьому тижні також відкинули можливість запрошення Володимира Путіна на саміт «Великої сімки».

Туск заявив, що причини, за якими Москву виключили з групи, нікуди не поділися. Більш того, виникли нові приводи, які не дозволяють Росії увійти до складу G7, в тому числі «російська провокація в Азовському морі», додав Туск.

«Друге: коли Росію вперше запросили в G7, передбачалося, що [Москва] рухається на шляху до ліберальної демократії, верховенству закону і захисту прав людини. Чи є серед нас хоч хтось, хто може сказати з повною упевненістю, не керуючись питаннями ведення бізнесу, що Росія стоїть на цьому шляху? »- сказав президент Євроради.

Туск заявив, що під час саміту він спробує переконати лідерів G7 в тому, що краще запросити на наступну зустріч президента України, а не намагатися повернути Росію до складу клубу.

До складу G7 входять найбільш розвинуті економіки західного світу - США, Японія, Німеччина, Великобританія, Франція, Італія і Канада.

Раніше повідомлялося, що Джонсон і Трюдо погодилися не повертати РФ до G7, доки вона не припинить агресію проти України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати