Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Донецьку з'явилися плакати-паразити та різдвяний Маркс

25 листопада, 11:31

23 листопада на території донецького фонду «ІЗОЛЯЦІЯ. Платформа культурних ініціатив» відкрилася виставка «Плакати вішати заборонено».

Куратор проекту Андрій Горохов привіз у Донецьк більше 30 кг постерів, зібраних цього року в Берліні. Більшість плакатів - з району Фрідріхс-Хайн-Кройцберг-Нойкельн, де живуть креативні, анархістські налаштовані люди. Серед експонатів - реклами панк-концертів, радикальних журналів, гаражних вечірок і тату-салонів.

«Зривати плакати змусила жадібність до краси, яка розвішена по місту, і живе лише півдня. Зберігати вдома багато афіш неможливо, тому вирішив, що створю колекцію графічних робіт для донецького музею дизайну», - розповідає Андрій Горохов.

Зірвати плакат - велике мистецтво: сухі постери легко рвуться, вологі - розкисають. В ідеалі, потрібно намочити афішу, почекати, поки папір висохне, а клей просочиться вологою, і обережно відклеїти об'єкт. «Найчастіше зриваю сухі плакати. Добре, коли йде дощ, а потім пару днів сухо: верхня пара плакатів підсихає, і можна знімати відразу кілька штук, потім вдома їх розділяти. Санкцій за відклеювання плакатів не було, щоправда, іноді перехожі робили зауваження», - посміхається Горохов.

У Берліні плакатів дуже багато, їх клеять один на одного, тому виходять строкаті «пироги» з п'яти-шести афіш. Куратор виставки коментує: «Цікава серія маленьких ксерокопій на кольоровому фоні - типова берлінська річ. Чорний «ксерокс» на яскравій флуоресцентної папері швидко ліпиться зверху будь-якого постера, і виходить плакат-паразит - дешево та сердито. Графіка на таких афішах «така собі», але вони «забивають» всі інші вивіски - при нічному освітленні ксерокопія світиться».

Приклад такого плаката - заклик «Танцюй для революції». У Берліні є традиція танцювально-політичних заходів: виручені від таких вечірок гроші йдуть, наприклад, на допомогу товаришам, що потрапили в поліцію при розгоні демонстрації. На подібну дискотеку запрошує афішка кислотно-зеленого кольору.

На виставлених плакатах божевільний креатив поєднується з соціальними темами. Кокетливий Карл Маркс у ковпаку Санта Клауса затиснув у зубах електричний кабель: постер пропонує провести Різдво без концерну, який продає електрику за завищеними тарифами. Автори плаката знають рішення проблеми: комунальні енергетичні мережі мають бути під контролем громадян.

Величезний постер закликає: «Перервати абонемент гвалтівника!». Майже весь плакат «окупували» чорні фігурки-чоловіки-насильники, на яких не заявили в поліцію, всього шість блідо-рожевих постатей - ті, кого засудили. Внизу - статистика: щорічно в Німеччині відбувається близько 160 тис. згвалтувань.

Частина експонатів зроблена в техніці шовкографії: кілька шарів фарби наноситься крізь трафарети, виготовлені фотоспособом - так кольори виходять яскравіше і більш насиченим, ніж на типографських виробах. Шовкографія виконується вручну, і на вулиці такі плакати - рідкість. Один з них - чорно-білий постер «Незалежний Бінц заснований в 2006 році». Бінц - фабрика в Цюріху, яку в 2006 році захопило місцеве населення. Відтоді там утворився центр незалежного життя: хтось проводить концерти, а хтось просто живе в будівлі фабрики.

У колекції куратора виставки є постери з Кельна, Москви, Харкова, дивакуваті оголошення про скупку волосся з Луганська. Горохов зізнається: «У Донецьку плакати зривати складно - всі вони наклеєні в один шар, на ПВА - їх практично неможливо віддерти. Цікавлюся донецькими постерами, але таких лихих і потворних, як в Берліні, тут немає, вони недостатньо «погані» для мене.

Взагалі, треба вміти бачити красу плакатів - люди часто проходять повз чудових робіт. У моїх постерів є візуальна цінність, через десять років вони перетворяться на унікальний архів. Сподіваюся на нові виставки - ще є що показати, і, звичайно, продовжую колекціонувати плакати, у мене вже залежність!».

Виставка «Плакати вішати заборонено» триватиме до 26 січня.

Марія ПРОКОПЕНКО,
фото Олександра Єрмоченко
Донецьк

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати