Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ВР хвилиною мовчання вшанувала жертв аварії на Чорнобильській АЕС

26 квітня, 11:08
Фото: rada.gov.ua

Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

А.Парубій нагадав, що сьогодні, 26 квітня, минає 33 роки від наймасштабнішої екологічної і техногенної катастрофи  в новітній історії – аварії на Чорнобильській атомній електростанції, передає прес-служба Ради на офіційному сайті.

«Тисячі наших співвітчизників назавжди залишили свої домівки у тридцятикілометровій зоні навколо ЧАЕС. Сотні родин втратили рідних через підступну і невидиму променеву хворобу», - поінформував Голова Парламенту.

Він також зазначив, що сьогодні ми вшановуємо героїв-ліквідаторів та жертв аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

«Шановні ліквідатори! Від імені Верховної Ради України висловлюю вам щиру вдячність та пошану за героїзм! Бажаю вам міцного здоров’я, благополуччя та довгих років життя. Шануємо наших Героїв!», - сказав А.Парубій.

Голова Верховної Ради також привітав усіх українців з великим християнським святом Великодня, яке буде відзначатися у неділю.

«Особливі наші вітання воїнам, які будуть святкувати Воскресіння Христове на бойовому чергуванні на передовій, а не вдома з родиною!», - наголосив він.

А.Парубій також закликав у великодній молитві просити божого захисту усім українським воїнам.

«Миру та процвітання усьому українському народу! Щасливого Великодня!», - побажав Голова Верховної Ради.

Головуючий надав слово для заяви від фракцій політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" та Радикальної партії Олега Ляшка, народному депутату Олегу Ляшку.

Після нього від фракція політичної партії "Опозиційний блок" та групи "Партія "Відродження" виступив народний депутат Олександр Долженков.

Верховна Рада вшанувала Хвилиною мовчання пам’ять загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Парламент перейшов до години запитань до Уряду.

А.Парубій повідомив, що у сесійні залі присутні члени Кабінету Міністрів на чолі з Віце-прем'єр-міністром В'ячеславом Кириленком.

Із доповіддю щодо умов доступу дітей до вищої освіти виступила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Члени Уряду відповідають на запитання депутатських фракцій, груп і народних депутатів.

Нагадаємо, 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Задля запобігання розповсюдженню радіації наприкінці 1986 року зруйнований реактор накрили спеціальним «саркофагом».

У 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового «саркофагу» - Нового безпечного конфайнмента. 29 листопада 2016 року Арку НБК було насунуто на об’єкт «Укриття». Нині новий безпечний конфайнмент готують до введення в експлуатацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати