Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

#HelloGalagov: в Ужгороді митці рятують історичну спадщину

26 травня, 22:10
Фото надано автором

Напередодні містяни зібралися на арт-фотосесії з відомими вітчизняними митцями та рушили екскурсією цим історично важливим мікрорайоном Ужгорода -  Ґалаґов.

 Захід очолила відома дослідниця архітектури обласного центру Ліна Дегтярьова.  Екскурсію розпочали біля будівлі Закарпастької ОДА, пролягала вона визначними будівлями мікрорайону, а завершилася біля вже зруйнованої будівлі кінотеатру «Ужгород».  Головна  мета заходу - привернути увагу до ужгородського району Ґалаґов, архітектурної пам’ятки чехословацького модернізму.

Зовсім нещодавно, на відкритті форуму “СлободаКульт”, міністр культури України Євген Нищук  зазначив, що Міністерство почне займатися питанням внесення Ґалаґова до списків об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Містян така новина радує, але всі переконані, що треба поспішати, адже будівлі цього району потроху занепадають.

« Ґрунт для акції #HelloGalagov був підготовлений дворічною роботою Uzhhorod Modernism – просвітницького урбаністичного проекту, присвяченого архітектурній спадщині Ужгорода чехословацької доби. Співзасновниками проекту є урбаністи і дослідники історії архітектури Ліна Дегтярьова та Олег Олашин. Вони є авторами виставки «Архітектура Ужгорода. Австро-угорська доба», інтерактивної мапи історії архітектури Ужгорода, а також розділів з історії архітектури в довіднику «Облаштування міста Ужгород». Крім того Ліна та Олег є учасники міжнародних наукових конференцій з питань збереження архітектурної спадщини, популяризують ужгородський модернізм через лекції (зокрема, в рамках лекторію освітньої платформи Nomen) та сувенірну продукцію. Вони створили календарі і магніти з порталами ужгородських будівель, що представляють різні стилі модернізму: ар-деко, кубізм, рондокубізм, експресіонізм, неокласицизм, функціоналізм. Деякі з цих стилів архітектури – кубізм та рондокубізм – на території сучасної України є лише на Закарпатті» - йдеться на офіційній сторінці заходу.

ХелоҐалаґов” є свого роду продовженням проекту #CtrlS — ініційованої в Харкові загальнонаціональної кампанії, спрямованої на збереження архітектурної спадщини по всій Україні. Її першим результатом стало включення до законопроекту змін, які повинні мінімізувати корупційні ризики в цій сфері. Низка відомих митців і культурних діячів планують  долучитися до проекту у Харкові — там наступного тижня відбудеться фотосесія біля об’єктів, які руйнуються, та біля комплексу Держпрому, який також має бути остаточно внесений до списків ЮНЕСКО.

Вікторія Жуйко, Ужгород

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати