Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Венедіктова розкритикувала діяльність САП

26 травня, 18:56

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова докорила Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) за бездіяльність і заявила, що це потребує її реагування.

Про це передає пресслужба Офісу генпрокурора.

"В перший же тиждень мого перебування на посаді Генпрокурора – 24 березня ми провели спільну нараду з керівниками НАБУ і САП щодо стану протидії антикорупційним правопорушенням та узгодили конкретні заходи для вирішення виявлених проблемних питань.

Втім, минуло 2 місяці, а віз і нині там. В чому ж причина відсутності реальних результатів у такій чутливій для суспільства сфері боротьби з корупцією?" - слова Венедіктової.

Вона нагадала, що САП згідно із законом - орган незалежний, тому ні генпрокурор, ні його заступники не мають права давати вказівки прокурорам САП.

"Вивчення стану організації розслідування кримінальних проваджень засвідчило численні порушення та неналежне виконання службових обов'язків керівництвом та прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

В актуальних та резонансних провадженнях по два, три, а іноді чотири роки тому повідомлено про підозру високопосадовцям, а слідство досі не завершене, винні до відповідальності не притягнуті, багатомільйонні збитки не відшкодовані", - наголосила генпрокурор.

Вона навела низку прикладів розслідування справ, які, на її думку, свідчать про бездіяльність прокурорів САП.

"Усупереч ухвалі слідчого судді, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою не забезпечено ухвалення законного рішення стосовно колишнього топ-керівника правоохоронного органу за фактом незаконного заволодіння земельною ділянкою в Києві. 

У рекреаційній місцевості в Пущі-Водиці, де посадовцю дали всього дві службові кімнати, він вирубав цінні дерева, обніс гектар площі парканом і побудував собі палац на 1000 квадратів. Ще в 2017 році йому повідомлено про підозру, потім він був у міжнародному розшуку, а минулого року став народним депутатом України", - розповіла генпрокурор.

Вона проінформувала, що в листопаді 2019 року розслідування цієї справи було доручено детективам НАБУ, "але протягом шести місяців після отримання цього провадження не було забезпечено виконання жодної слідчої та процесуальної дії, провадження було закрито через порушення термінів".

Ще один приклад бездіяльності антикорупційної прокуратури, за словами генпрокурора, - справа про розкрадання коштів на виконанні державного оборонного замовлення.

"Поки його розслідувало ДБР - керівникам оборонного та комерційного підприємств було повідомлено про підозру. Після зміни підслідності - знову ж таки жодної дії", - заявила генпрокурор.

Вона також докорила САП за неналежне розслідування фактів розкрадання при будівництві доріг коштів "Укрзалізниці".

"Протягом тривалого часу... прокурори антикорупційної прокуратури не забезпечили ухвалення остаточних процесуальних рішень стосовно топ-керівників Міністерства юстиції, Міноборони, МОЗ за фактами мільйонних розтрат, стосовно колишніх народних депутатів та керівників держпідприємств щодо розкрадань сотень мільйонів державних коштів у транспортній галузі та високопосадовців режиму екс-президента-втікача за розкрадання державного майна і коштів в особливо великих розмірах", - заявила генпрокурор.

Венедіктова переконана, що це все - "кричущі факти системних прорахунків в організації роботи прокурорів САП" .

"Цілковита відсутність адекватних заходів з боку керівництва цієї прокуратури і така безпорадність не може більше залишатися без реагування генерального прокурора", - наголосила генпрокурор.

Венедіктова додала, що під час призначення її на посаду обіцяла президенту України Володимиру Зеленському боротися з корупцією реально, а не віртуально.

"Я просто не маю права підвести очікування громадян України, президента і моїх колишніх колег по роботі в парламенті. І не підведу", - сказала Ірина Венедіктова.

 
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати