Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Правозахисники вимагають від ВР прийняти закон про покарання воєнних злочинців

27 травня, 14:09
Фото: Reuters

Правозахисники вимагають від парламенту прийняти закон про покарання воєнних злочинців.

Відповідне звернення оприлюднено на спільному порталі міжнародних організацій та ініціатив, що працюють для захисту прав людини в Криму Кримська правозахисна група.

“У це важко повірити, але на п’ятому році війни із Росією у Кримінальному кодексі не передбачено відповідальності за злочини проти людяності, а положення щодо воєнних злочинів не в повній мірі відповідають вимогам міжнародного права. Це стало однією із причин, чому за всі ці роки в Україні суд виніс лише один вирок за воєнні злочини”, - йдеться у зверненні правозахисників.

Урядовий законопроект №9438 вносить зміни до Кримінального кодексу України та надає можливість національним органам слідства та суду для ефективного кримінального переслідування людей, які вчинили основні злочини за міжнародним правом.

Його ухвалення чекають десятки тисяч людей, які стали жертвами російської збройної агресії у Криму та Донбасi. Саме за цим законом Україна має судити представників незаконних збройних формувань, які утримують та катують людей у підвалах на окупованих територіях. Саме за цим законом Україна має притягнути до відповідальності винних у грубих порушеннях міжнародного права, які сталися під час Іловайського котла, боїв під Дебальцево, розстрілу житлових кварталів Маріуполя, знищення автобусу під Волновахою тощо.

Зволікання із ухваленням цього закону уже призводить до невідворотніх наслідків. Тільки міжнародні злочини не мають терміну давності, тому правильна кваліфікація цих дій сьогодні дасть можливість притягнути відповідальних у майбутньому навіть по проходження десятків років. Більше того, тільки засуджені за міжнародні злочини не підлягають амністії, як цього вимагає Росія у рамках Мінського процесу.

Кримська правозахисна група звертається до голів усіх фракцій та до кожного народного депутата окремо. Винесіть законопроект 9438 на розгляд 30  травня. Ухваліть закон, на який чекають десятки тисяч людей, що пройшли через підвали. Ми просимо кожного народного депутата стати їхнім голосом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати