Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

РФ не виконала жодного пункту Мінських угод, - Геращенко

27 червня, 16:55
Фото з архіву "Дня"

Російська Федерація не виконала жодного пункту Мінських угод і резолюцій ПАРЄ.

Про це під час виступу на сесії ПАРЄ у Страсбурзі заявила перший заступник голови ВР Ірина Геращенко, повідомляє прес-служба БПП "Солідарність". 

«Крим і частина Донбасу залишаються в окупації Російської Федерації. Лише за цей рік більше ста українських солдат було вбито, загинули десятки мирних мешканців. В полоні проросійських бойовиків залишається 132 заручники, їх кількість збільшується, а звільнення заблоковано вже рік. В останні дні бойовики ув’язнили журналіста Станіслава Агєєва, який співпрацював з низкою провідних українських ЗМІ. В тюрмах РФ також залишаються політв’язні, серед них журналіст Роман Сущенко, десятки інших українців і кримських татар. РФ не виконала жодного пункту Мінських угод і резолюцій ПАРЄ, які закликали російську владу звільнити в’язнів і повернутися до норм міжнародного права», – зазначила Геращенко.

Вона також нагадала про складну безпекову і гуманітарну ситуацію на Донбасі та погіршення екологічної ситуації.

«Затоплені шахти на окупованих територіях, куди бойовики не допускають міжнародних експертів, можуть призвести до техногенної катастрофи. Кожного дня бойовики обстрілюють Донецьку фільтрувальну станцію, кілька разів під обстріл потрапляли ремонтні бригади. Без води може залишитися 600 тисяч осіб, а, у разі потрапляння в резервуари з рідким хлором, може відбутися зараження території на сотні кілометрів», - сказала Геращенко. 

Вона наголосила, що критичною залишається ситуація з інфраструктурними об'єктами і підприємствами поблизу лінії зіткнення, де виникли проблеми із пошкодженням ліній водопостачання і електроенергії. 

«Донбасу загрожує екологічна катастрофа, її цунамі досягне і території РФ, адже мова йде про сотні кілометрів територій, що можуть бути уражені», - сказала Геращенко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати