Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині бійці Калинівського полку здали 30 літрів донорської крові

28 травня, 11:59

70 нацгвардійців військової частини 3028, що дислокується у Калинівці і підпорядковується Нацгвардії України, здали понад 30 літрів крові на потреби Вінницького обласного центру служби крові. Як повідомив прес-офіцер військової частини Микола Коваль, ідея провести організовану здачу крові виникла тому, що через пандемією коронавірусу донорів у області катастрофічно не вистачає. Серед бійців, які погодилися на здачу крові, більшість вже мали донорський досвід.

«Уже понад 5 років військова частина 3028 активно співпрацює із Вінницьким обласним центром служби крові, – відзначає Микола Коваль. – Кілька разів на рік нацгвардійці організовано здають кров. Вона йде не лише на порятунок військових, а й для мирного населення, яке потребує переливання крові. Цього разу перш ніж лягти на кушетку для забору крові, військовослужбовці проходили температурний скринінг та опитування стосовно перебування їх, чи їхніх родичів за кордоном, а вже потім спеціальне обстеження та підготовку. 

Координатор донорства Вінницького обласного центру служби крові Валерій Неживенко розповідає, що у зв’язку з карантином правила забору донорської крові стали суворішими. Донору проводився температурний скринінг, опитують про перебування, контактних осіб, а вже потім, якщо підозр не виникає, вносять до бази даних. Потім беруть кров на встановлення групи та резус-фактора, вимірюють тиск, тобто здійснюють звичайні процедури перед здачею крові.

«До карантину ми мали достатньо запасу донорської крові. Але через пандемію стався дефіцит. Тоді ми почали звертатися за допомогою до різних організацій та структур із проханням поповнити банк крові. Нацгвардійці Калинівського полку одразу відгукнулися, – каже Валерій. – Вони нас і на передовій захищають, і на мирній території. Хлопці здають дуже часто і багато. Кожного року приходять по 2–3 рази – це гарна і потрібна традиція».

За п’ять перебування на центрі служби крові кожен з гвардійців здав по 450 мл.. За законом добровольці отримають у якості бонусів додатковий вихідний, чи додатковий день до відпустки, також грошову компенсацію у розмірі дев’яносто гривень і смаколики після процедури. 

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, фото – Миколи Коваля

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати