Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Порошенко: Ми чекаємо на визнання автокефалії української церкви

28 липня, 10:11
Фото АПУ

Україна чекає від Константинополя визнання автокефалії української церкви, заявив президент Петро Порошенко з нагоди річниці хрещення Київської Русі.

"Очікуємо якнайшвидшого визнання автокефалії української Церкви - рівної до інших помісних православних церков. І, зрозуміло, духовно та адміністративно незалежної від Москви, від країни-агресора", - сказав він.

Глава української держави також привітав українців з Днем хрещення Київської Русі.

"Вибір християнської віри князем Володимиром був і європейським вибором. Пам'ятайте про це", - резюмував Порошенко.

Нагадаємо, 6 червня Верховна Рада України прийняла звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом про надання автокефалії (незалежності) Православній церкві в Україні.

За відповідну постанову проголосували 245 нардепів.

У пояснювальній записці сказано, що в зв'язку з агресією Російської Федерації проти України і окупації частини українських територій більшість населення України вже не сприймає ідею церковного єднання з Блаженнішим Патріархом Московським Кирилом, який грає не останню роль в гібридній війні Москви проти Києва.

З початку 1990-х в Україні існує відразу кілька юрисдикцій, які називають себе православними помісними і автокефальними церквами.

Канонічний статус має Українська православна церква Московського патріархату і Бессарабська митрополія Румунської православної церкви. Українська православна церква Київського патріархату - канонічно невизнана.

В Україні також існує невизнана Українська автокефальна православна церква (УАПЦ).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати