Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МЗС України, Польщі та Литви закликали світ запровадити ембарго на нафту і газ із росії

28 липня, 17:37
Скриншот з відео

Міністри закордонних справ України, Польщі та Литви закликали міжнародну спільноту до запровадження нафтового та газового ембарго проти російської федерації.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві міністрів з нагоди другої річниці з дня створення Люблінського трикутника, передає МЗС.

У заяві, зокрема, зазначається, що досвід “Люблінського трикутника” є підтвердженням провідної ролі малих альянсів у забезпеченні максимально результативної міждержавної взаємодії, а також механізмом для досягнення спільних цілей в рамках міжнародних організацій.

"За ці два роки співпраця між трьома країнами досягла якісно нового рівня ефективності та продемонструвала стійкість й здатність протистояти найсерйознішим викликам для європейської безпеки. Значною мірою цьому сприяли саміти Президентів держав “Люблінського трикутника” 20 грудня 2021 року та 23 лютого цього року., започаткування діалогу на рівні глав урядів 14 березня , а також зустріч національних координаторів у Луцьку 11 грудня 2021 року", - ідеться у заяві.

Глави МЗС підкреслюють вагомий внесок “Люблінського трикутника” у консолідацію міжнародної підтримки України в її боротьбі проти неспровокованої та несправедливої війни, яку розв’язала російська федерація, загрожуючи всьому світовому порядку, заснованому на правилах.

Очільники МЗС України, Польщі та Литви закликали міжнародну спільноту визначити перемогу над агресором в якості чіткої цілі.

Згідно із заявою, сторони вітають високу інтенсивність військово-технічної співпраці та висловлюють бажання розширювати співпрацю між збройними силами трьох держав, як на двосторонньому, так і тристоронньому рівні, що включатиме у тому числі проведення навчань у тренувальних центрах Республіки Польща та Литовської Республіки, лікування та реабілітацію військовослужбовців Збройних Сил України.

Зазначається, що Україна вдячна Республіці Польща та Литовській Республіці за лідерство у наданні військової допомоги, комплексну гуманітарну та фінансову підтримку, які є щирим проявом солідарності, дружби та братерства.

Сторони підтверджують непохитний намір працювати над подальшим впровадженням обмежувальних заходів проти рф до повного відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в межах визнаних міжнародною спільнотою кордонів.

“Закликаємо міжнародну спільноту до запровадження повного нафтового та газового ембарго, розширення індивідуальних обмежень проти російських еліт та державних підприємств, а також до повного відключення росії від західної банківської системи. Відзначаємо важливість протидії спробам російської сторони обійти санкції та необхідність запровадження обмежувальних заходів до країн, які допомагають російській федерації їх обходити. Констатуємо важливість передачі Україні заморожених активів російської сторони за кордоном”, - ідеться в заяві.

Згідно із заявою, сторони підкреслюють одностайність позиції України, Республіки Польща та Литовської Республіки щодо необхідності притягнення росії до відповідальності за вчинення агресії, воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду, скоєних на території України.

Глави МЗС висловили прагнення продовжити співпрацю в рамках “Люблінського трикутника” щодо протидії дезінформації та запобігання впливу російської пропаганди за кордоном.

Зазначається, що Республіка Польща та Литовська Республіка привітали рішення щодо надання Україні статусу країни кандидата в ЄС, ухвалене Європейською Радою 23 червня цього року. Також Польща та Литва погодилися координувати зусилля для забезпечення повноправного членства України в ЄС. Зокрема, Республіка Польща та Литовська Республіка підтверджують готовність надати Україні всіляку допомогу у ході майбутніх переговорів.

“Україна підкреслює свою рішучість зробити кроки для виконання критеріїв, визначених у висновку Європейської Комісії щодо її заявки на членство в Європейському Союзі. З урахуванням проведення у 2023 році у м. Вільнюс Саміту НАТО, Республіка Польща та Литовська Республіка підтверджують готовність активізувати у рамках Альянсу дискусію щодо запрошення України розпочати переговори про вступ до НАТО”, - ідеться в заяві.

Сторони мають намір тісно взаємодіяти в питанні об’єднання міжнародних зусиль для відбудови України, розуміючи, що успішна Україна є запорукою процвітання та стабільності в Європі.

Зазначається, що міністри підтверджують вагому роль “Люблінського трикутника” як регіонального формату взаємодії у Центральній Європі та мають намір і надалі розширювати співпрацю з питань безпеки, оборони, енергетики, інфраструктури, наукової, культурної та молодіжної співпраці, у тому числі шляхом залучення до реалізації майбутніх проєктів інших заінтересованих держав відповідно до Дорожньої карти, яку схвалили міністри закордонних справ “Люблінського трикутника” у Вільнюсі у 2021 році.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати