Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові представлять виставку «Втрачене дитинство: почуте та «непобачене»

28 жовтня, 19:34
Фото з ФБ-сторінки проєкту

Експозицію відкриють завтра, 29 жовтня, о 12.00 на площі біля Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору». Цікавих до події просять долучатися без обмежень – захід перебігатиме онлайн.

«Завтра відкриваємо виставку «Втрачене дитинство: почуте та «непобачене», – анонсують подію організатори. – У ній – історії людей, які дітьми стали жертвами репресій, депортацій, свідками масових вбивств і геноцидів ХХ століття у Центрально-Східній Європі. Герої виставки народилися у неволі чи втратили батьків. За записом їхніх розповідей ви стежили на нашій фейсбук-сторінці протягом усього року – ми документували їх разом із чеською громадською організацією Paměť národa у межах міжнародного проєкту “Втрачене дитинство”. Проєкт підтримує Європейський Союз за програмою House of Europe. Тут і історія 13-річної партизанки, яку радянські органи безпеки арештували просто за шкільною партою за листівки УПА, і 4-річної доньки греко-католицького священика, яка втратила трьох братів в «справі Галана», й інші голоси дитячого досвіду радянського і нацистського терору. Спеціально для проєкту із приватного архіву дослідника Мартіна-Олександра Кислого було передано історію кримської татарки Гульнар Калайджи (Мусаніф), а біографію чешки Гелени Естеркесової (Рівец) надав міжнародний архів “Memory of nations”. Також є дуже релевантний приклад із чеської історії, який демонструє, що тоталітарне насилля – однакове для всіх, попри географію, мову, релігію чи соціальний статус.

Основа виставки – поєднання ексклюзивних усноісторичних свідчень, біографічних інтерв’ю та поодиноких історичних документів, адже залишилось надто мало документальних свідчень про дитинство в умовах тоталітарного насильства. Ключові образи-патерни стали “відтвореними”, намальованими спогадами: вагон, невигадлива їжа, валянки, ліс, колючий дріт…    

Втілювачі проєкту до останнього сподівалися на відкриття виставки «Втрачене дитинство: почуте та «непобачене» наживо. Через входження Львова до «червоної» зони обставини змінилися.

Долучитися до онлайн-відкриття можна в зумі. На зв'язок вийдуть культуролог Ольга Муха, історик Юрій Коденко, дизайнер Катерина Дідик, інтерв'юер Ліана-Марія Бліхарська, фотограф Наталія Хасаншін та інші учасники проєкту.
https://us02web.zoom.us/j/85827994155?pwd=dTBmVlhIOGRybnFrVkxWazlZd24zQT09
Meeting ID: 858 2799 4155
Passcode: 491524

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати