Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Військова прокуратура в Україні не діє, - The Washington Times

27 листопада, 15:40
Фото Руслана Канюки, "День"

Військова прокуратура України повинна розслідувати військові злочини. Але насправді вони є нецікавими для чиновників цього відомства.

Про це йдеться у статті The Washington Times, в якій зазначається, що проблема корупції в Україні набагато глибше, ніж багато хто думає.

"Корупція в Україні - не новина, але я не думаю, що більшість людей розуміють глибину цієї проблеми. Оскільки президент Петро Порошенко просить уряд Трампа про допомогу і зброю під тиском російського «ведмедя», але здається, що апарат уряду під ним займається груповою незаконною діяльністю. Ця картина краще підходить для 1920-х років в Чикаго, ніж для країни, що розвивається в Європі, особливо для країни, що вимагає від Заходу щедрості і підтримки", - підкреслює автор Тод Вул (L. Todd Wood).

У статті йдеться, що у травні два десятки керівників обласних податкових адміністрацій, найнятих при поваленому президентові Вікторі Януковичі, були затримані і доставлені в міжнародний аеропорт в Києві, а потім перевезені у вітчизняний аеропорт вертольотом, випущеному для шоу і телекамер. Подія стала кульмінацією кампанії генерального прокурора Юрія Луценка, щоб підкреслити успіхи його роботи. Видовище влаштував головний військовий прокурор Анатолій Матіос. Цікаво відзначити, що справа не мала нічого спільного з військовими справами і повинна було бути за межами компетенції Матіос. Причина, по якій це важливо, стає зрозумілою пізніше.

"Підозрюваних звинувачували в тяжких злочинах проти українського народу, по суті, розкраданні грошей, з метою збагачення. Одним із затриманих був колишній глава Державної податкової адміністрації Харківської області Станіслав Денисюк", - розповідається у The Washington Times.

Але тепер 20 з підозрюваних вже звільнені. Антикорупційні організації в Україні звинувачують у тому, що військовий прокурор використовував посередників для вимагання грошей у затриманих, що полегшувало їх швидке звільнення.

Справа Денисюка цікава, тому що він був звільнений зі своєї посади через скорочення штату і відсторонений від обов'язків в період, в якому були здійснені передбачувані злочини. Здається, його справжнім злочином була обізнаність про корупцію в діяльності тих, хто був над нею в той час - Матіоса.

Сім'я Денисюка каже, що їх попросили заплатити 2 мільйони доларів, щоб вирішити його справу і отримати звільнення. Кажуть, що у них є аудіозапис пропозиції, в якому згадуються Матіос і Луценко, оскільки пропозиція здійснювалося через посередника. Сім'я Денисюка заплатила 200 000 доларів за розслідування цієї справи і звернулася до генерального українському інспектору. Статус грошей на даний момент невідомий. Денисюк залишається у в'язниці. Посередник не був затриманий і йому навіть дозволили покинути країну.

"Військова прокуратура України повинна розслідувати військові злочини. Насправді ці випадки здаються нецікавими для цих чиновників. Є випадок, коли американський громадянин Марк Паславський воював з батальйоном Донбасу в перші роки конфлікту з сепаратистами, підтримуваними Росією на сході України. Він дав 300 000 доларів своїх грошей, щоб купити безпілотні літальні апарати, щоб допомогти в боротьбі, але обладнання так і не було куплено. Паславський зажадав повернення гроші і згодом був убитий в битві двома днями пізніше в 2014 році. Його бізнес-нерухомість в Україні, як стверджується, була викрадена після його смерті. Справа залишається нерозкритою", - йдеться у статті.

Повідомляється, що позиція Матіоса також залишається загадкою. Будучи членом опального режиму Януковича, йому було дозволено залишатися в уряді, можливо, завдяки його багатству і важливості для інших чиновників в уряді України. Він, як стверджується, контролює великі фінансові потоки, які, знову ж таки, поза зоні відповідальності військової прокуратури. Суть в тому, що стійка корупція, ендемічна для радянських часів, була вигнана з України після чверті століття незалежності. Багато в чому ситуація з Порошенком гірше, ніж за часів Януковича. Можливо, міжнародні організації повинні стежити за тим, щоб досягти значного прогресу в очищенні ситуації, перш ніж важче зароблені податкові долари будуть витрачені на підтримку уряду Порошенко. Це не дуже багато, щоб запитати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати