Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Стамбулі завершилися переговори щодо війни та гарантій безпеки для України

29 березня, 15:16
Фото пресцентру ООС

У Стамбулі завершилися переговори української та російської делегацій щодо припинення війни. Сторони розглянули питання Договору про гарантії безпеки для України.

Україна передала свої пропозиції російській стороні, повідомило Суспільне.

На підсумковій пресконференції представники української делегації повідомили про перебіг перемовин. Голова української делегації Давид Арахамія заявив, що ключовим пунктом став Договір про гарантії безпеки для України.

"Серед гарантів Україна бачить країни Радбезу ООН, зокрема, США, Велика Британія, Китай, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль", — сказав Арахамія.

Він зазначив, що деякі країни вже дали попереднє погодження, але Україна чекає офіційних повідомлень. За його словами, у Договорі є окремий пункт про сприяння вступу України до ЄС

"Ми сьогодні вийшли з офіційною пропозицією про нову систему гарантій безпеки для України. Ми наполягаємо, щоб це був міжнародний Договір, який будуть підписувати усі гаранти безпеки, які будуть ратифікувати, щоб не повторювали помилку, яка була колись в Будапештському меморандумі, то це виявилося просто папірець, а ми хочемо, щоб це був міжнародний механізм конкретних гарантій безпеки для України", — розповів Арахамія.

"Якщо Україна буде об’єктом будь-якої агресії, військового нападу, операції ми вправі протягом трьох днів вимагати консультацій. Якщо ці консультації не призведуть до дипломатичного розв'язання проблеми, то країни-гаранти повинні надати нам військову допомогу, озброєння і навіть закрити повітряний простір над Україною. Зробити усе можливе, щоб відновити безпеку України, і це ключова наша вимога", — розповів Олександр Чалий.

Він додав, що у відповідь Україна зафіксує свій статус позаблокової та без'ядерної держави.

"Крим це окремий пункт. Ми пропонуємо протягом 15 років проводити двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя. Окремим пунктом ми пропонуємо РФ, що Україна і Росія не будуть протягом цього часу, поки йтимуть переговори використовувати військові сили, щоб вирішити питання Криму", — заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Питання ОРДЛО винесені в окремий пункт, який буде проговорюватися між президентами України й Росії.

Подоляк додав, що імплементація рішення цього Договору по гарантії безпеки буде йти по наступній процедурі: спочатку референдум, на якому всі громадяни України висловлять свою позицію щодо цього Договору, після цього буде ратифікація у парламенті країн-гарантів і парламенті України.

Українська делегація передала свої пропозиції російській стороні, яка своєю чергою, як повідомив голова делегації РФ у Стамбулі Володимир Мединський, передасть їх Володимиру Путіну.

"Ми оголосили принципові умови, від яких ми не відмовимося. Найближчі 2 тижні будемо продовжувати переговори з РФ, ну ми вже почали консультації з усіма країнами гарантами. Я думаю, що через 2 тижні буде можливість запросити країн гарантів до багатосторонніх перемовин. До цього часу повинно відбутися погодження найбільш принципових розбіжностей на найвищому політичному рівні", — повідомив надзвичайний і повноважний посол України, учасник делегації Олександр Чалий.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати