Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Тернопільщині сонячну енергію споживають 70 домогосподарств

29 вересня, 18:44
Фото з відкритих джерел

На Тернопільщині активно взялися за використання сонячної енергії. Про це сьогодні, 29-го вересня повідомив під час брифінгу начальник управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження Тернопільської ОДА Василь Ясіновський. Він розповів журналістам, що завдяки співпраці облдержадміністрації, обласної ради, райдержадміністрацій вже є готові проекти.

«Зокрема, багато пропозицій по земельних ділянках, бо як відомо, сонячні батареї, тобто ці модулі, необхідно встановлювати на площах, котрі відповідають необхідним критеріям. Уже є проекти для 21-го га в Шумському районі і 36 га в Підгаєцькому. Їх впровадження дасть можливість зекономити майже 20% енергетичного ресурсу в Підгаєцькому і майже 14% в Шумському районах від загальних потужностей споживання в даних місцевостях». Василь Ясіновський зазначив, що також найближчим часом планують встановити сонячні панелі на будівлях обласної ради. Зараз на їхнє функціонування витрачається 600 тисяч кіловат на рік. Тоді, як після встановлення сонячних батарей буде лише одна третя від теперішнього показника. У загальному проект коштуватиме в межах 350-ти тисяч гривень. За словами начальника управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження Тернопільської ОДА,  нині сонячну енергію споживають 70 домогосподарств краю, продаючи альтернативну енергію державі в єдину енергетичну систему за «зеленим» тарифом. До речі, сьогодні делегація Тернопільщини переймає досвід використання альтернативних джерел енергії у Волинській області. Як розповів «Дню» координатор Тернопільського обласного ресурсного центру громад Ігор Стефанів, ця поїздка організована в рамках проекту ЄС ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». «Ми вибрали Волинську область, щоби в одному місці показати кілька інновацій стосовно використання сонячної енергії, енергії вітру для вуличного освітлення в селах. Проект реалізували у Михлинській сільраді Горохівського району. У цьому ж селі Михлин є ще один цікавий проект, котрий реалізований в рамках транскордонного співробітництва «Україна-Польща-Білорусь», з використання енергії сонця. Тут є сонячна міні-електростанція , вітрогенератор і разом з тим для опалення клубу використовують тепловий насос. На Тернопільщині це застосовують менше».

Навчальні поїздки планують організовувати і в населені пункти Тернопільської області, де вже працюють подібні проекти.  Нині енергію сонця для освітлення вулиць використовують в громадах Старого Олексинця Кременецького району і в селі Зубрець Бучацького. Для цього там встановили автономні опори з сонячними панелями. На черзі — Лосятин, що поблизу Почаєва. У цьому населеному пункті буде автономна сонячна міні-електростанція.

Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати