Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці готуються до відкриття пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару

29 вересня, 12:52
Фото – vmr.gov.ua

Поблизу вінницького храму Покрови Пресвятої Богородиці греко-католицької церкви встановлюють пам’ятник Любомиру Гузару. Виготовили його столичні скульптори Олесь Сидорук та Борис Крилов. Висота бронзової скульптури сягає 2 метрів. Любомир Гузар відтворений у повний зріст, він одягнений у камізельку поверх підрясника і спиратиметься на палицю. Поряд із ним стоїть колона, на якій лежить митра і зображені численні смислові орнаменти. Відкриватимуть перший у світі пам’ятник Блаженнішому Любомиру Гузару 9 жовтня. Для цього до Вінниці спеціально завітає глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Встановлення пам’ятника ініціювала Вінницька греко-католицька спільнота. Кошти на його виготовлення збирала релігійна громада під керівництвом настоятеля храму Покрови Пресвятої Богородиці, отця Григорія Рогацького. Він розповідає, що проєкт передбачає як встановлення бронзової скульптури, так і облаштування території з освітленням та камерами відеонагляду. Роботи з благоустрою виконуються за кошти міського бюджету: кладуть плитку, озеленення, роблять додаткове освітлення. А виготовленням самого пам’ятника опікувалася релігійна громада.

«Вдячний кожному, хто відгукнувся на наш заклик підтримати ініціативу встановлення у Вінниці пам’ятника Блаженнішому, – каже отець Григорій. – Скульптура не лише відтворює постать Любомира Гузара, але й вказує на його високий чин та розповідає про певні моменти з життя. За задумом, це звичайна людина, яка виходить у своїй простоті до народу. Однак поруч з нею ознаки всіх тих титулів та всього того, що вона прийняла від Бога. Хоча на першому місці – в устах і серці – Блаженнішого Любомира є Господь та любов до людей. Він вкотре закликає кожного з нас: «Бути людиною…» – ці слова викарбувані на постаменті».

З нагоди відкриття першого у світі пам’ятника Любомиру Гузару упродовж 4–10 жовтня у Вінниці буде організована низка заходів під назвою: «Тиждень Патріарха Любомира Гузара. Прилучитися до великого». Кожного дня відбуватимуться лекції, бесіди, фотовиставки та фільми, які спрямовані на те, щоб більше відкрити постать великого Патріарха Любомира та переосмислити його внесок у розбудову Церкви й України.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, «День», фото – vmr.gov.ua

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати