Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сьогодні завершилось насування нового саркофагу на ЧАЕС

29 листопада, 12:32
Фото Артема СЛІПАЧУКА, "День"

На Чорнобильській АЕС завершено насування арки нового безпечного конфайнменту на об’єкт "Укриття" 4-ого енергоблоку, що був зруйнований під час ядерної катастрофи 26 квітня 1986 року.

З цієї нагоди сьогодні о  12 годині на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС пройшли урочистості за участю керівництва української держави, міжнародних донорів і партнерів з реалізації цього масштабного проекту, передає Радіо Свобода.

Встановлення нового укриття дає змогу перейти до робіт із демонтажу конструкцій, вилучення та подальшої утилізації паливовмісних і радіоактивних матеріалів.

"Завершення насування конфайнменту свідчить про початок наступного, третього етапу ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції – поступового і поетапного перетворення четвертого енергоблоку ЧАЕС на стабільний і безпечний об’єкт", - заявив міністр екології і природних ресурсів України Остап Семерак.

Новий безпечний конфайнмент – це найбільша рухома споруда на суші, яку коли небудь будували. Він покликаний захищати радіоактивні уламки реактора та об'єкт "Укриття" принаймні впродовж одного століття.

Будівництво нового безпечного конфайнменту здійснювали фахівці французького концерну Novarka та українські спеціалісти за кошти 28 держав-донорів. Споруда обійшлася приблизно в 1,5 мільярда євро. Проектний термін експлуатації об’єкта – 100 років.

Нагадаємо, 14 листопада будівництво нового безпечного конфайнменту (НБК), який має накрити старий саркофаг зруйнованого четвертого енергоблоку ЧАЕС, завершено. І 13 листопада його вже зсунули з місця.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати