Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українські ентузіасти представили віртуальну хроніку вирішального дня Євромайдану

30 липня, 15:01
Фото Артема СЛИПАЧУКА, "День"

У Нью-Йорку презентували український віртуально-документальний проект Aftermath VR, що відтворює 20 лютого 2014 року - вирішальний день Євромайдану в Києві. Про це розповідає "Голос Америки".

Молоді українські ентузіасти новітніх технологій віртуальної реальності (VR) представили у Вищій школі журналістики Міського університету Нью-Йорка масштабний віртуально-документальний проект "Наслідки.VR" (Aftermath VR) у рамках дводенної конференції, що пройшла на минулому тижні.

Як розповіла директор програми Journalism 360 Асоціації онлайнових новин (ONA) Лора Херцфелд, в конференції брали участь одержувачі грантів на високотехнологічні проекти в сфері медіа.

За її словами, це спільна ініціатива ONA з Фондом Джона Джеймса Найта і Google News Initiative.

"Це єдина конференція такого роду для людей, які захоплюються інноваціями у сфері VR, в тому числі і панорамного відео на 360 градусів», - зазначила Херцфелд. Минулого року були профінансовані 11 проектів, цього року – десять.

Один із грантів отримали автори Aftermath VR з фірми New Cave Media зі штаб-квартирою в Києві.

Творці проекту – молоді українці Олексій Фурман, Сергій Полежака і Кирило Жилінський. За словами Олексія Фурмана, який приїхав в Нью-Йорк для презентації проекту, він був започаткований навесні 2017 року ним і його колегами-однодумцями.

"Можна сказати, це перша спроба відтворити революційні події Евромайдану в Києві у форматі VR з використанням фотограмметрії та комп'ютерної графіки, CGI, – сказав Фурман. – Ми вирішили реконструювати крок за кроком, як розвивалися події у той трагічний день 20 лютого 2014 року. Глядачі зможуть пройти маршрутом демонстрантів по Інститутській вулиці, коли їм вдалося потіснити з неї поліцію. Ми багато в чому спиралися на архівну документальну зйомку і на записані на відео свідчення учасників Майдану. Ми підтримуємо тісні контакти з сім'ями героїв "Небесної сотні"".

Глядачеві видається спеціальний шолом із окулярами і два «контролера» для обох рук. Керуючи ними, він віртуально рухається по вулиці Інститутській. По ходу можна зупинятися, оглядаючи все навколо і активізуючи відеосвідчення очевидців і коментаторів, епізоди архівних документальних зйомок, а також окремі тривимірні артефакти Майдану, наприклад, каски демонстрантів і фрагменти бруківки.

"Нам було важливо показати, що в реальності відбувалося на Майдані, щоб протистояти міфам, які посилено поширюються російською пропагандою. Для мене особисто це було важливо ще й тому, що я був там, на Майдані, в той ранок 20 лютого, і побачене стало для мене тяжкою травмою, яку я ніс у душі всі ці роки», - зазначив Олексій Фурман.

"Проект Олексія і його колег видався нам дуже незвичайним і свіжим, – сказала Лора Херцфелд. – Якщо зазвичай фотограмметрію використовують для сканування невеликих просторів – однієї кімнати, одного будинку, – то тут сканована величезна територія, вся вулиця. Імпонує й те, як делікатно, з повагою до етичної сторони, автори поставилися до показу трагічних подій. Тут глядачеві дають багату поживу для роздумів, розповідають про найважливіші події недавньої історії України".

Читайте також - "У Києві на Інститутській розпочнеться слідчий експеримент у справі Євромайдану"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати