Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Створено платформу для освітян та дослідників України Ukraïnica

30 серпня, 18:21

Український науковий інститут Гарвардського університету в партнерстві з Українським інститутом створив новий інструмент для освітян та дослідників, які хочуть інтегрувати Україну у свої навчальні програми чи створити нові курси, зосереджені на Україні.

Ukraïnica: The Primary Database of Ukrainian Studies — це платформа, яка надає доступ до постійно оновлюваної бази українських літературних творів, історичних документів та фільмів у високоякісному перекладі англійською. Сайт оснащений інструментом для побудови навчальних планів: можна створювати та вивантажувати редаговані списки для читання зі студентами включно з посиланнями на первинні та вторинні джерела.

Команда проєкту підготувала початкову базу джерел, проте розвиток та майбутнє платформи цілком залежить від активної участі світової українознавчої спільноти. Фахівців заохочують ділитися джерелами, які будуть ефективними та корисними для проведення англомовних уроків про історію та культуру України. Аби запропонувати матеріали, достатньо надіслати їх безпосередньо через веб-сайт Ukraïnica. Допомогти можна також, створивши модулі й навчальні плани курсів про Україну та поділившись ними на платформі. Так ті, хто не є фахівцями з українського контексту, матимуть змогу додати інформацію про Україну у свої наявні курси.

Базу, яка вже включає понад 200 первинних і вторинних джерел, можна сортувати для перегляду  за жанром, темою, періодом, десятиліттям, дисципліною та письменником/письменницею чи режисером/режисеркою. Записи певних джерел включають, коли це можливо, бібліографічне посилання (у форматі Чиказького посібника зі стилю цитування), короткий опис та активні посилання на онлайн-ресурси, де джерело можна завантажити, придбати чи знайти у місцевій бібліотеці. Інструменти пошуку на платформі загальнодоступні; безкоштовно також можна створити обліковий запис, який дозволяє будувати навчальні плани та пропонувати свої джерела.

Ukraïnica покликана вмістити усе багатство української культури, літератури та історії, що, у свою чергу, дозволить визначити, які джерела доступні у якісному перекладі, а які ні. У майбутньому база може бути розширена, аби включити джерела кількома мовами.

Проєкт «Ukraïnica» ініційований та втілений Олегом Коцюбою, керівником видавництва УНІГУ і директором цього проєкту. Редакторка проєкту — Сандра Джой Расселл, лекторка з гендерних досліджень у коледжі Маунт Голіок. Команда проєкту запрошує колег приєднатися до зусиль, щоб створити надійну базу джерел для вивчення України. Оскільки Україна залишається в центрі уваги громадськості, а війна з Росією спонукає до дискусій щодо деколонізації славістики та інших галузей науки і освіти, зусилля представляти Україну в навчальних аудиторіях усього світу є ще більш актуальними.

Довідка

Український науково-дослідний інститут Гарвардського університету є активним академічний осередком, що підтримує дослідження про Україну в межах факультету мистецтва та наук Гарварду. Його діяльність спрямована на поглиблення знань про Україну в Сполучених Штатах та за їх межами через дослідження, видавничі проєкти та викладання, зокрема в галузях історії, мовознавства та літературознавства. Із проголошенням Україною незалежності, його місія охоплює також сучасні політичні, соціальні та економічні питання.

Український інститут є державною установою при Міністерстві закордонних справ України. Її місія — зміцнення міжнародного авторитету України засобами культурної дипломатії. Інститут сприяє міжнародним зв’язкам між людьми та установами та створює можливості для взаємодії та співпраці України зі світом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати