Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Харківські волонтери збирають допомогу для постраждалих від вибуху в Сватовому

30 жовтня, 14:50

Харківська група Help Army терміново просить про допомогу для жителів Сватового, де з вечора 29 жовтня до 3:00 ночі 30 жовтня відбувалися інтенсивні вибухи на складі артилерійських боєприпасів. Хоча зараз ситуація під контролем і працюють сапери, проте приблизно раз на годину тривають поодинокі вибухи. Ймовірно, вибух здійснила диверсійно-розвідувальна група. У радіусі одного кілометра і більше від вибухової хвилі та боєприпасів, які розліталися по окрузі, не залишилося жодного цілого скла, повідомляють волонтери, в зону ураження потрапила школа, садок, лікарня та житлові будинки. Повідомляють про загиблих і вісім поранених, з яких один з важким пораненням. Люди ховалися по підвалах всю ніч, частина населення евакуювали, повідомляють з місця трагедії. У всьому місті немає світла і газу, порушений зв'язок.

Медикаментами допомогли міжнародні організації, кажуть волонтери, але що стосується необхідних для відновлення будинків будматеріалів, то допомоги чекати не звідки. Запасів утеплювачів не виявилося ні в однієї з відповідальних організацій, таких як МНС. Відмовив у допомозі великий магазин будматеріалів «Епіцентр».

«Терміново потрібна плівка, щоб швидко і терміново закрити вікна і дірки в стінах! Плівка, скло та утеплювачі - це найбільша проблема. Сьогодні було мінус два вночі, і якщо ми ще одну ніч упустимо, то маса будівель залишиться непридатними до життя. Якби було літо, то якось би впоралися», - схвильована одна з керівників групи Help Army Тетяна Бідняк. Каже, з проханням про допомогу в Харків подзвонили з Луганської обладміністрації, бо в області немає плівки, її треба купувати, а зібрати кошти своїми силами на місці не можуть. «Ми вже знайшли плівку на одному з підприємств, але її не можуть віддати безкоштовно, потрібно 300 тисяч гривень. Також в Рубіжному, в 30 км від Сватового, є склозавод - частину скла вони вже надали безкоштовно, але решті треба купувати. Тому ми відкрили спеціальний рахунок на карту ПриватБанку 4149 6258 1024 8482 Олена Рофе-Бекетова. На зібрані кошти на цю карту і на Благодійний фонд ми закупимо плівку і скло відразу з доставкою».

Крім будматеріалів, волонтери просять приносити теплі речі за адресою вул. Червоножовтнева, 32 в Культурно-адаптаційний центр (АКЦентр). Кажуть, знадобляться чай і кава для тих, у кого зруйновані будинки. «Цим має займатися МНС. Але виявилося, що у них немає складів з теплими речами, ковдрами! - Констатує Тетяна Бідняк. - Я обурена! Ми допомагаємо армії і боремося з Міністерством оборони. Але зараз трапилася така надзвичайна ситуація і до неї, як з'ясувалося, ніхто не готовий. Здавалося б, МНС за ці півтора року мало зрозуміти, що в країні війна, що всюди може бути терористичний акт або вибух. Вони начебто сидять і готуються, що щось трапиться. А коли це трапляється, то служби МНС виявляються абсолютно безпорадними! »

Харківські волонтери звертаються із закликом про допомогу до небайдужих спонсорів і громадян.

 

Алена СОКОЛИНСЬКА, Харків

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати