Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На попередньому засіданні суду над Умеровим судді відхилили всі клопотання

31 травня, 16:09
Фото з відкритих джерел

У Сімферопольському районному суді сьогодні відбулося попереднє засідання у кримінальній справі стосовно заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, на засіданні було заявлено низку клопотань, але практично всі вони були відхилені судом.

Так, було заявлено клопотання про перенесення дати засідання у зв'язку з відсутністю двох адвокатів. Однак суду виявилося достатньо наявності одного захисника.

Після цього заявили клопотання про виключення з матеріалів кримінальної справи протоколу допиту адвоката Миколи Полозова, якого в січні викрали з готелю і доставили до ФСБ. Це клопотання також залишилося без задоволення.

Крім того, суд відхилив клопотання про закриття кримінальної справи на тій підставі, що російська приналежність Криму не визнана більшістю країн світу, і заява про це не є злочином.

Також суддя відклав розгляд прохання Ільмі Умерова про долучення до справи як громадського захисника активіста Олександра Подробінніка. Це питання буде розглянуте лише в присутності самого Подробінніка.

Перше засідання по суті призначене на 7 червня. Звинувачення у цій справі буде представляти Олег Саргінов, який виконує аналогічну функцію в кримінальній справі кримського журналіста Миколи Семени, якого окупаційна влада також звинувачує в публічних закликах до порушення територіальної цілісності за його позицію про державну приналежність Криму.

Нагадаємо, у квітні 2016 року російська влада на півострові заборонила діяльність Меджлісу як "екстремістську організацію".

Через місяць після цього ФСБ Росії звинуватила Ільмі Умерова в посяганні на територіальну цілісність Росії через телеінтерв'ю. У ньому заступник голови Меджлісу сказав, що Крим – це не Росія, і окуповану територію повинні повернути Україні.

11 серпня 2016 року Ільмі Умерову під час розгляду "судом" в анексованому Росією Криму питання про призначення йому психіатричної експертизи стало погано. Лікарі госпіталізували його з підозрою на інфаркт. Після цього підконтрольний Росії "Київський райсуд" Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи. У психіатричну лікарню його перевезли 18 серпня.

7 вересня 2016 року Ільмі Умеров вийшов з клініки.

30 грудня 2016 року стало відомо, що російська окупаційна влада внесла Ільмі Умерова в список "екстремістів" і блокує його фінансові операції в Криму. 

В підконтрольній Кремлю прокуратурі Криму заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову 21 березня вручили обвинувальний висновок по кримінальній справі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати