Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Астрономи повідомили, що у найближчої до нас зірки є своя "Земля"

31 травня, 22:52

Використовуючи нові астрономічні інструменти, міжнародна команда дослідників підтвердила існування Proxima b, планети, подібної до Землі. Ця планета обертається навколо найближчої до нашої Сонячної системи зірку, Проксима Центавра.

Про це повідомляє видання Techno.NV.

«Підтвердження існування Proxima b було важливим завданням, і це одна з найцікавіших планет, відомих в околицях Сонця». — підкреслив Алехандро Суарес Маскареньо, провідний автор статті про екзопланету.

Автори роботи виявили, що маса Проксима b в 1,17 рази більша за масу Землі, що менше попередньої оцінки в 1,3 рази. Вона обертається навколо своєї зірки всього за 11,2 дня.

«Вивчити масу далекої планети з такою точністю -«абсолютно нечувано», — заявив лауреат Нобелівської премії 2019 Мішель Майор, який заклав основу для технології, яка зробила відкриття можливим.

Proxima b була вперше виявлена в 2016 році з використанням HARPS (високоточного радіального пошукового пристрою), спектрографа для полювання на планет, встановленого на одному з телескопів у Європейській південній обсерваторії в обсерваторії La Silla в Чилі.

Вченим вдалося вивчити планету за допомогою ESPRESSO, спектрографа нового покоління, також знаходиться в обсерваторії в Чилі, який за точністю приблизно в три рази вище, ніж HARPS.

«Ми вже були дуже задоволені роботою системи HARPS, яка була відповідальна за відкриття сотень екзопланет за останні 17 років. Ми дуже раді, що ESPRESSO може виробляти більш точні вимірювання, це наша винагорода за командну роботу, яка триває майже 10 років», — сказав Франческо Пепе, професор астрономії в Женевському університеті, Швейцарія.

Хоча Proxima b обертається навколо своєї зірки на такій близькій відстані, вона все одно отримує від неї приблизно стільки ж енергії, скільки Земля отримує від Сонця.

Раніше науковці повідомляли, що в 2017 році команда вчених Європейської південної обсерваторії (ESO) оголосила, що виявила землеподібну планету в 11 світлових роках від Сонячної системи. Науковці сподіваються виявити на ній життя.

Клімат на планеті, що обертається навколо спокійній зірки Ross 128, помірний. Період обороту маломасивних екзопланети дорівнює майже 10 дням.

«Новий світ отримав позначення Ross 128 b. Після Проксіми b це друга по близькості до нас землеподібну планета з помірним кліматом. До того ж це найближча до Землі планета, що обертається навколо неактивній червоною карликової зірки, що підвищує ймовірність виявити на ній життя», — йдеться в заяві обсерваторії.

Ross 128 b виявили асторономіі, що працюють з приймачем ESO HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) в Чилі. Вчені розрахували, що температура на поверхні «нової» планети повинна знаходитися в діапазоні приблизно між -60 і 20 ° C.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати