Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гран-прі як «дiагноз» і «рецепт»

або Чому Фотовиставку «Дня» має побачити кожен українець
09 листопада, 19:22
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Тижні копіткої праці, складний відбір робіт (на XVII Міжнародний фотоконкурс «Дня» надіслали 3200 світлин – із них обрано 350!), чимало організаційних питань – і, врешті, усі можуть побачити нашу нову виставку. У центрі Києва, безкоштовно – до 15 листопада.

«Нашу фотовиставку ми називаємо фотобієнале країни, – говорить головний редактор «Дня» Лариса ІВШИНА. – Цьогорічна фотовиставка «Дня» – це безперервний перетин поглядів: військових і політиків, медиків і переселенців, дуже різних людей... І завдання вдумливого відвідувача – осмислити цю реальність. Майданчик нашої фотовиставки дозволяє побачити багато унікального. Безпрецедентна кількість партнерів, призів, непростих, але талановитих знімків. А починалася виставка разом із газетою. Ми зробили гарне фото своїм союзником. Фотоконкурси «Дня» – це найкращий перекладач наших проблем для розуміння у світі. Ми – за якісне майбутнє України. До нинішніх проблем і війни нас довело те, що ми жили не зовсім так, як від нас вимагає наша фотовиставка. Змінюймося!»

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«День» щороку відкриває нові тренди в житті країни. Цього разу фотоконкурс «Дня» має декілька нових аспектів. По-перше, безпрецедентне явище — Гран-прі отримали одразу два політичних фото, одне з яких — про визначальний для історії країни процес, що розтягнувся на два десятиліття, про «справу Гонгадзе». Отже, нагороду від «Промінвестбанку» розділили Михайло Марків за роботу «Батьки системи» і фотограф «Дня» Руслан Канюка за знімок «Феміда опустила очі», зроблений на судовому засіданні по справі. Також багато переможців у різних номінаціях конкурсу отримували серед подарунків новинку з бібліотеки «Дня» — книжку «Котел, або Справа без терміну давності», також про «справу Гонгадзе». Ця праця цікава суспільству, у людей є запит на правду — і це, безперечно, хороший знак для України.

ЦІКАВЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

Але, на жаль, на виставці, фактично, не було представників нинішньої влади: як досвідчених урядовців, так і молодих лідерів. «Люди, які живуть бійками чоловіків із колишніми дружинами та розбитими пляшками, — що їм робити на фотовиставці «Дня»? — коментує громадський діяч Геннадій ДРУЗЕНКО. — На жаль, у нашій політиці, замість позитивної, існує негативна селекція. Тож дуже добре, що цих людей не було на події — це є природним і, скоріше, свідчить про успіх фотовиставки. Політики засвідчили, що вони живуть у паралельній реальності, а майбутнє за тим — що робить «День». Незмінний партнер і друг «Дня», перший заступник голови правління «Промінвестбанку» Вячеслав ЮТКІН, який нагороджує володарів Гран-прі, пояснює: «Спочатку я вибрав три роботи: виявилося, що вони пов’язані дивною ниткою подій сьогодення. Але зрештою спинив свій вибір на двох. Перша – «Батьки системи», три президенти України – Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко, що дуже мило посміхаються. Шкода, четвертого не було – він би теж органічно виглядав поруч із ними. Друге фото стосується іншої частини системи – «Феміда заплющила очі», зроблене на судовому засіданні по «справі Гонгадзе». Я вважаю найбільшим соромом країни розслідування цієї справи. При двох із цих трьох президентів було зроблено все, щоб справа не розслідувалася. Це найголовніші опорні точки цієї виставки, у результаті чого з’явилися інші фото, і відбулися всі відображені події. Насправді, крім війни в Україні, ще багато проблем, які стали частиною збудованої «системи». Тобто ці роботи – це демонстрація причин і наслідків. Один президент створив систему корупції, інший – не зумів використати шанси України. Як наслідок, загинула велика кількість людей, і ми отримали розруху, бідність і горе для всієї країни».

«ФОТОВИСТАВКА «Дня» — ДУЖЕ КРУТА ПОДІЯ, УНІКАЛЬНА ДЛЯ УКРАЇНИ. ДУЖЕ ВДЯЧНИЙ ГОЛОВНОМУ РЕДАКТОРУ «Дня» ЛАРИСІ ІВШИНІЙ, ЩО ЗАВДЯКИ ЇЙ ЦЯ ВИСТАВКА ВІДБУВАЄТЬСЯ. Я БАЧИВ МІЛЬЙОНИ ФОТОГРАФІЙ І ТИСЯЧІ ЗРОБИВ САМ, АЛЕ ОСОБИСТО МЕНІ БАГАТО ФОТО НА ЦІЙ ВИСТАВЦІ ЗАПАМ’ЯТАЛИСЯ», — ПОДІЛИВСЯ ВОЛОДАР «ЗОЛОТОГО «Дня» ОЛЕКСАНДР КЛИМЕНКО / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

АКЦЕНТ – НА ПОЗИТИВНИХ ЗМІНАХ

Приз Призів «Золотий День» отримав фотограф Олександр Клименко за роботу «Союзник». На знімку кремезний чоловік у бронежилеті крокує побитим асфальтом, а за ним чимчикує худенький хлопчик. Головний редактор «Дня» Лариса Івшина прокоментувала цей вибір: «Наш приз – це той акцент, на якому ми хочемо наголосити. У фото, з яких ми вибирали... було багато приреченості. Але в тому знімку, який ми обрали для нагороди, відчуваються позитивні зміни в суспільстві. Це не відбудеться моментально, але якісні зміни підходять. Вони не завжди народжуються в Києві, в політиці, але вони тут, я бачу їх в обличчях на портретах із виставки. Я вірю: ці діти, які змушені швидко дорослішати, піднімуть Україну. Але відповідальність дорослого покоління – не примножувати зло».

ФОТО МАРІЇ ФЕДОРЕНКО

Нагорода стала для Олександра Клименка великою несподіванкою. «Робота «Союзник» зроблена у Кураховому, містечку поруч із лінією фронту, влітку 2014 року, – розповідає історію роботи фотограф. – Переселенці з Мар’їнки, міста на передовій, приїхали до Курахового і оселилися в школі. Там, у актовому залі, постелили матраци, там жив і маленький хлопчик (він зображений на фото), декілька жінок і чоловік. Зняв фотоісторію про них. Жінки плакалися, а ця дитина була дуже безпосередньою. Чоловіка на фото звуть Сергій. Не знаю його прізвища, він тільки повернувся з Ліберії. Він просто присів до хлопчика, пригорнув, а хлопчик подарував йому яблуко. Потім вони їли, після цей чоловік пішов, а хлопчик побіг за ним – саме цей момент потрапив у кадр. Можливо, той чоловік уособлював для хлопчика захисника. А порепаний асфальт на знімку – наче лінії життя».

«ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!»

Фотоконкурс «Дня» впливає на життя фотографів і героїв їхніх світлин. Робота «Сашко» Олени Шунькіної з Кривого Рога отримала приз від агрофірми «Ольгопіль». На знімку – маленький хлопчик-переселенець із міста Димитрова Донецької області. Його батько Олексій – доброволець батальйону «Дніпро-1», воював на Донбасі. Коли повернувся – купив старий будинок, який родина відновлює своїми силами. Представники агрофірми «Ольгопіль» вирішили допомогти сім’ї відбудувати житло.

А на одному з фото менеджер Олекса НОСАНЕНКО упізнав дитину, яку з побратимами декілька місяців тому евакуював із Пісків Донецької області. Чоловік родом із Криму, цей Новий рік зустрів у донецькому аеропорту, на бойовій позиції. Фотографує 20 років і давно слідкує за фотовиставкою «Дня», але надіслати свої роботи поки не наважився. На відкритті фотовиставки Олекса вручав приз від ювелірного дому Zarina – він дістався Олександрі Мойсовій із Чернівців за роботу «Снігова королева». «Обрати роботу для нагороди було дуже складно. Фотографія «Снігова королева» сподобалася, бо видно: у автора є відчуття краси. Якщо чесно, мені сподобалися абсолютно всі фотографії дітей. Це – шикарно і прекрасно. Діти завжди відкриті і щирі, і фотографії їх завжди щирі, – ділиться Олекса Носаненко. – Взагалі, на виставці дуже багато знімків, які мені близькі з точки зору моєї соціальної позиції і життєвого досвіду. Для мене це був дуже важкий рік, я зустрів його у донецькому аеропорту. Потім була хвороба, потім я займався організацією блокади Криму, хоча сам – з Сімферополя. Зараз працюю у ювелірному домі. За цей рік бачив багато людей: воїнів АТО, нашу «еліту», скажімо так. Це був надзвичайно важкий для країни рік, але мій прогноз – все буде Україна».

ДЕРЖАВНИЙ ДІЯЧ ЄВГЕН МАРЧУК / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

«ГАЗЕТА «День» БАЧИТЬ І РОЗУМІЄ МАЙБУТНЄ»

«Ювілей» відзначив фотограф із Вінниччини Олег НИЧ. Він вдесяте взяв участь у нашому фотоконкурсі і отримав дві нагороди за знімок «Мамина радість» – від фестивалю «Країна мрій» і від страхової компанії «Нова». «Фотовиставка «Дня» живе разом із Україною, отже, на цих роботах бачу багато змін у житті країни, – розповідає Олег Нич. – За ці десять років чимало речей починаєш сприймати інакше. Деякі фото тепер бачиш у новому ракурсі. Специфіка газети «День» у тому, що через своїх кореспондентів вона бачить і розуміє майбутнє. Одна з моїх робіт на цій виставці – з похорону бійця Євгена Сівкова, який загинув на Луганщині. Хочеться, щоб люди знов почали сприймати такі фотографії, як п’ять-десять років тому, щоб знов відкрилися до людського горя, бо зараз почуття притупилися – люди втомилися від війни. А на моїй світлині «Мамина радість» – Україна, яку хотілося б бачити. Треба вірити у гарне закінчення історії, яка у нас нині відбувається».

ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

«Тато йде на війну» – це зворушливе фото, де маленька дівчинка плаче на плечі кремезного воїна, привернуло увагу багатьох гостей: політиків, митців, медійників, і отримало приз від Посольства Грузії в Україні. Автор роботи Анна ЧАПАЛА з Полтави давно слідкує за фотоконкурсом «Дня», але участь у ньому взяла вперше. «Надіслала фото не заради слави чи подарунків. Перш за все, хотілося показати, що відбувається у нас, в Полтаві, – акцентує Анна Чапала. – У нас так само щомісяця відбуваються ротації, демобілізації, ми зустрічаємо з війни наших хлопців. Це кадри, повз які не можна пройти. Люди, яким не можна не співчувати – як дівчинці з фото, яка до сліз скучила за батьком. А враження від виставки чудові. Особливо мені подобаються репортажні роботи. Кожен кадр – це шедевр. Історія, яку треба розповідати. Особливо це стосується військових тем. Я у захваті! Як прогноз – у майбутньому бачу зміни на краще. Думаю, у нашій країні все буде добре – з такими дітьми, чоловіками і матерями!».

Покваптеся, щоб побачити калейдоскоп фантастичних історій, особистих і «державного» масштабу – на XVII Міжнародній фотовиставці «Дня», що триває у галереї «Лавра» до 15 листопада. Вхід вільний. Крім того, у редакції можна придбати фотороботи, які найбільше сподобалися, – телефонуйте за номером: (044) 303 96 21 або пишіть на адресу: [email protected].

А ми продовжуємо збирати враження перших відвідувачів виставки.

«УНІКАЛЬНА ВІЗУАЛЬНА ХРОНОЛОГІЯ НОВІТНЬОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРІЇ»

Костянтин ДОРОШЕНКО, критик і куратор сучасного мистецтва:

– Коли подивимося на історію виставок газети «День», побачимо унікальну візуальну хронологію новітньої української історії. Важливо, що ці виставки не мають визначеної тематики, а справді демонструють нам збірне обличчя країни, яку маємо. Гадаю, з часом історики, завдяки документації цієї виставки, отримають унікальний матеріал із соціальної і ментальної точок зору.

На цій виставці мені сподобалося, що тут немає трагедії і сліз – хоча Україна переживає війну. Водночас, у багатьох роботах є відчуття гідності. Можна побачити, що ми почали приходити до тями, виходити із ситуації жаху і усвідомлювати, хто ми і що ми. І також мені дуже приємно, що тут є іронічні знімки. Українському характерові взагалі притаманно сміятися, й зокрема над собою, і навіть у гіркі часи. Це і є запорукою нашого «здоров’я». У даному контексті мені страшенно сподобалася робота Наталії Кравчук «Для тих, хто читає по обличчю», де зображені три наші колишні президенти – Віктор Ющенко, Леонід Кучма і Леонід Кравчук. Це дуже простий журналістський підхід – когось спіймати у трішки карикатурному ракурсі. Але так, щоб усі три особи, які будували нинішню систему, в один момент так комічно й недоречно виглядали – це вже цікавий документ епохи і ментальності.

Також відзначу портрет кардинала Любомира Гузара – також Наталки Кравчук. Людину такого масштабу, розуму, з таким виразним обличчям, як у Блаженнійшого, важко не зробити цікавою на фотопортреті. Але у цій роботі проглядає й світлий сум, завжди присутній у житті і в думках Любомира Гузара, і це мені дуже сподобалося.

Щодо фотопрогнозів – відчувається, що люди бачать світло у майбутньому, хочуть радіти, не хочуть лише плакати і жалітися. Люди готові рухатися далі, і це найважливіше.

«ФОТОВИСТАВКУ «Дня» МАЮТЬ ПЕРЕГЛЯНУТИ Й ГРОМАДЯНИ ЄВРОСОЮЗУ»

Чуа Теон БАН, Надзвичайний і Повноважний Посол Малайзії в Україні:

– Я не був у зоні конфлікту, але завдяки цим фотографіям можна на 50% відтворити події, що відбуваються на Донбасі, дізнатися про людей, які воюють за свою країну та про те, чим їм доводиться жертвувати.

Нині Україна переживає кризу і ці світлини якраз це показують. Події Майдану, ситуація на Донбасі, життя військових на передовій... Але навіть попри похмурі, сповнені смутку фотографії, тут є й багато позитивних. На них – оптимізм українців, сподівання молоді та старших людей на встановлення миру. Я також відчув, що Україна – миролюбна країна.

Окремо я би відзначив фотографії, на яких зображено українську природу. Цікавими виявилися роботи із повсякденного життя українців.

Гадаю, що Фотовиставку «Дня» мають переглянути і громадяни Євросоюзу – хоча б ті світлини, на яких зображені події на Донбасі. Таким чином європейці змогли би дізнатися більше про те, через що доводиться щодня проходити українцям. Це було б не тільки чудовим піаром для цієї експозиції, а й дало б змогу такій «м’якій силі» захопити серця людей у Європі.

«ЦЯ ФОТОВИСТАВКА Є ЧЕСНОЮ ЩОДО ПОЛІТИКІВ»

Віктор ШИШКIН, суддя Конституційного Суду України (2006—2015 рр.):

– На фотографіях я побачив правдиву і реальну Україну. На відміну від пафосної суті, яка лунає з екранів телевізорів або особисто від наших керманичів, тут відображено внутрішню суть країни. Дуже сподобалися фотографії, наприклад, «Ніжність», коли боєць тримає цуценятка, також – «Феміда опустила очі». Ця фотовиставка є чесною щодо політиків.

«ДУЖЕ ВАЖКО В МИРНОМУ ЖИТТІ ДИВИТИСЯ ЗНІМКИ НА ВІЙСЬКОВУ ТЕМАТИКУ»

Андрій СЕНЧЕНКО, народний депутат V, VI, VII скликань Верховної Ради:

— Дуже важко дивитися фотографії на військову тематику в мирному житті. Ми вже настільки просочилися цією війною, що постійно зберігається відчуття тривоги. Відзначив для себе колективне фото трьох президентів «Засновники системи». Ви знаєте, виходячи з того, що в країні розвивається політична криза, настав такий період, коли на газонах Печерська можна ставити таблички з написом: «Лавинонебезпечно». Відчуття лавини, яка от-от зірветься, все ще зберігається. Є два виходи — дострокові парламентські вибори або знову вулиця, але тоді непередбачувані перспективи.

«ФОТОВИСТАВКА «Дня» — ЦЕ ВЕЛИЧЕЗНА КОЛЕКЦІЯ ЛЮДСЬКИХ ПОЧУТТІВ І ПОДІЙ ЗА РІК, ЩО МИНАЄ»

Юха ВIРТАНЕН, Надзвичайний і Повноважний Посол Фінляндії в Україні:

— Це дуже чудова традиція — проводити таку Фотовиставку щороку. Кількість людей, які прийшли сюди, говорить про неабияку популярність заходу. Фотовиставка «Дня» запам’ятовується вражаючими і документальними, а ще — дуже щирими фотографіями. На них можна побачити звичайних людей, які потрапили у незвичайні ситуації. Найбільше мені цікаво було переглянути фотографії з конфлікту на Донбасі. Я зрозумів, наскільки це сумна ситуація — Україна зараз зіштовхнулася з великою кількістю проблем, які ніби затягують всю країну в чорну діру.

Однак попри всі труднощі, які відображені в цих роботах, я побачив і багато оптимізму. Герої цих фотографій живуть сьогоднішнім часом. Мені також сподобалися світлини маленьких дітей. Їхні знімки дуже чуттєві, оскільки діти — завжди справжні. Фотовиставка «Дня» — це величезна колекція людських почуттів і подій за рік, що минає.

МІЖНАРОДНИЙ ФОТОКОНКУРС «Дня» ОТРИМАВ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНУ МЕДІА-ПІДТРИМКУ — НАШУ ПОДІЮ ВИСВІТЛИЛИ І ПІДТРИМАЛИ ВСІ ПРОВІДНІ КАНАЛИ КРАЇНИ / ФОТО ОЛЕГА НИЧА

Повний список призерів фотоконкурсу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати