Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Маленька особиста революція»

Літньошколярі «Дня» провели підсумковий діалог з Ларисою Івшиною
28 липня, 22:26

Чотири тижні літнього інтенсиву, десятки зустрічей і сотні нових думок – і ось закінчилося інтелектуальне літо Школи журналістики «Дня». Уже завтра – випускний, і хоча він ніби не такий масштабний, як шкільний, зате значить для нас набагато більше. Напередодні офіційної частини з одержанням сертифікатів про завершення школи в уже звичних і рідних стінах редакції відбулася тепла і мовби родинна зустріч з Ларисою Івшиною, під час якої спільно підбивали підсумки та висловлювали враження.

«Потрібно створювати своє середовище», – говорить Лариса Олексіївна. І дійсно, газета «День» нестандартна, вона не відповідає мейнстрімам, вона сама створює свого читача. Працівники редакції пишуть матеріали, наповнені смислами, насичені історією та культурою. І з кожним роком союзників «Дня» стає більше. Літня школа – це платформа для плекання прогресивної, розумної молоді, яка разом з командою газети братиме участь у формуванні Української незалежної держави. І якщо чесно, приємно відчувати себе частиною цього процесу. Відчувається мотивація розвивати цю ідею у своїх містах.

Під час діалогу з Ларисою Івшиною порушувалися найрізноманітніші теми: від мистецтва фотографії до змісту книжок з бібліотеки «Дня». Літньошколярі відзначили особливу роль цієї елітарної літератури у формуванні особистості. Про Літню школу як маленьку особисту революцію студенти розповідали щиро і емоційно. Асоціації були різні: для когось цей досвід став певним життєвим вектором, а хтось порівнює школу зі… сміттєпереробним заводом, який позбавляє дурних думок. Це наш своєрідний університет, додаткова вища моральна освіта.

Як зробити освіченість трендом? Як змусити політиків читати – одна з найголовніших сучасних проблем українців, для  її вирішення підійде практика поведінки на болоті, розповіла Лариса Олексіївна: «Від однієї твердої крупини під ногою до іншої, поступово просуваючись вперед. Цими крупинками мають бути і «школярі». А редакторський бонус – це бачити розвиток учнів на власні очі».

ВРАЖЕННЯ:

Христина СОЛТИС, Львівський національний університет імені Івана Франка:

Чотири тижні інтенсиву позаду, вони дали мені багато відповідей, але й поставили чимало запитань. Зросли вимоги до себе, посилилось відчуття відповідальності за свої слова та вчинки. За цей місяць ствердла земля під моїми ногами, я немов відчула точку опори і не хочу втрачати її. Добірно підібрані лектори допомогли заповнити вакуум нерозуміння у державотворчих процесах та переформувати вектор запитів до себе та оточуючих.

Христина ПЕТРЕНКО, Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова:

Сьогоднішня підсумкова зустріч – перший крок до упорядкування в голові усього того, що відбувалося зі мною в Літній школі. Велике щастя бути тут. Це я зрозуміла ще на початку і тепер в цьому точно переконана. Лариса Олексіївна щиро і щедро ділилася з нами своїми думками і відповідями на наші подекуди наївні запитання. А питати хотілося! Бо хтозна, скільки ще буде таких можливостей. Залишилось відчуття безмежної вдячності.

Марія ЧАДЮК, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

– Розмова стала підсумком великого шляху (аж не віриться, що він тривав усього місяць). Я відчула, що всередині мене зароджується нова якість, і я перейшла на зовсім інший рівень. Газета «День» стала тою, що своїми статтями, книгами, фотовиставками об’єднує країну, будує її. Більш того, вона збудувала нову мене, наповнила мене сенсом, наснагою, щоб і далі займатися тим, що я люблю, і не боятися цим займатися. А найголовніше – розумієш, що є однодумці. Мені також дуже запам’ятався вислів Лариси Олексіївни про самовідданість українців. Я думаю, що не випадково була згадана саме ця риса, вона якнайкраще окреслює газету «День», яка попри всі труднощі працює для країни, якої ще немає.

Оксана ВОЙТКО, Львівський національний університет імені Івана Франка:

Кожна зустріч з Ларисою Олексіївною – це, без сумніву, очікування на щось більше, ніж щирість та відвертість… Це відкриття кожного з нас з тієї сторони, з якої ми самі себе щодня пізнаємо заново. По-справжньому вражає, які зусилля та великі сподівання вкладаються у кожного з нас. За словами Лариси Олексіївни, цього року був складніший відбір, ніж попередні, тому хочеться вірити, що ми виправдали всі очікування. Погоджуюся, що нам варто не боятися інколи бути романтиками та продовжувати йти шляхом до відкритості одне до одного, зваживши усі помилки.

Анна ГОЛІШЕВСЬКА, Львівський національний університет ім. Івана Франка:

– Досі не віриться, що Літня школа закінчилася. Позаду кілька списаних блокнотів, безліч осмислених сенсів і просто неймовірна кількість важливих лекторів. Одною з таких була і Лариса Олексіївна. Наша остання за рахунком зустріч, але перша за значенням . Лариса Івшина неймовірно розумна та важлива людина не тільки для газети «День», а й української історії. Ми не рахували години, хвилини, щиро та відкрито формулювали запитання. Тому зустріч пройшла більш ніж вражаюче. Дякую Ларисі Олексіївні за нові смисли та питання, які не покидатимуть мене ще довго. Це був останній «інтелектуальний вибух», який залишиться в пам'яті. Ця розмова величезний стимул для розвитку, натхнення, плідної роботи. Після неї хочеться працювати суперпродуктивно. Цікаво ще те, що розмова проходила не в компліментарному стилі, а щирому, відвертому. За що окрема дяка. Одне з висловлювань особливо надихає: «Ми дали вам в руки весла, тепер можете гребти!».

Нагадаємо, що цьогоріч Літня школа журналістики «Дня» проходить за підтримки Центру інформації та документації НАТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати