Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

80 років тому в Херсоні 38-річний хірург Юрій Вороний здійснив першу у світі трансплантацію органа — пересадив людині нирку від донора

03 квітня, 11:28
ІЗ 1936 ПО 1941 РІК ЮРІЙ ВОРОНИЙ (НА ФОТО ЛІВОРУЧ) ЗАВІДУВАВ КАФЕДРОЮ ХІРУРГІЇ ХАРКІВСЬКОГО СТОМАТОЛОГІЧНОГО ІНСТИТУТУ. ДО ПРАКТИКИ ТРАНСПЛАНТАЦІЇ ВІН ПОВЕРНУВСЯ 1949 РОКУ, ПРАЦЮЮЧИ В ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ ЛІКАРНІ, В ЯКІЙ ЗДІЙСНИВ ЩЕ ЧОТИРИ ОПЕРАЦІЇ ІЗ ПЕРЕСАДКИ ТРУПНОЇ НИРКИ / ФОТО З САЙТА HVILYA.COM

3 квітня 1933 року до Першої радянської міської лікарні міста Херсона доставили 26-річну Оксану Галушко у важкому стані. Через сімейні проблеми дівчина проковтнула 4 грами нерозведеної сулеми (хлориду ртуті). Отруєння призвело до відмови нирок. Стан дівчини був вкрай важким, і 38-річний хірург — без наукового звання, але з великим досвідом експериментальних операцій з пересадки нирки тваринам — Юрій Вороний приймає рішення про трансплантацію. Донором став померлий за шість годин до цього від черепно-мозкової травми 60-річний чоловік. О 21.00 було завершено першу в світі операцію з пересадки нирки від трупного донора. Через дві доби, попри покращення загального стану, пацієнтка помирає.

Цією операцією Юрій Вороний довів на практиці, що живій людині можна пересаджувати в клінічних умовах не лише фрагменти тканин, а й цілі трупні органи. Так почався новий етап в розвитку світової клінічної трансплантології.

Сьогодні ж більшість українців із хворими нирками мусять роками бути на гемодіалізі, втративши надію отримати донорський орган. Під час підготовки репортажу з інституту Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова, «День» дізнався від директора інституту Юрія Поляченка, що за п’ять років в інституті не зробили жодної пересадки нирки від трупного донора, а лише від живого родинного донора. 2012 року таких операцій було 11... «Нирок від трупних донорів немає і найближчим часом не передбачається», — сказав тоді Поляченко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати