Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Брат» Білого дому благає про порятунок

Жителі села Серебринці написали листа президенту США, щоб привернути увагу до палацу Чацького
18 серпня, 14:24

За 20 кілометрів від Могилева-Подільського розташоване невелике село, а свого часу містечко – Серебринці, над яким височіє палац Чацького. Щоб привернути увагу до пам’ятки архітектури, яка потребує термінової реставрації, місцеві мешканці вирішили звернутися по допомогу до президента США Джо Байдена. Річ у тім, що фамільний палац Чацького, який був побудований на початку XIX століття, дуже схожий на Білий дім. Він виконаний у традиціях зрілого класицизму. Для виготовлення чотирьох колон на портику перед входом, а також сандриків і безлічі інших елементів був обраний тесаний пісковик, що надає будівлі теплого кольору. На сьогодні частина палацу зайнята селищною радою, решта площі пустує і дедалі більше занепадає. Громада має надію, що їхній лист з детальним описом ситуації допоможемо привернути увагу громадськості до пам’ятки архітектури і знайти шлях для її порятунку.

«Ідея написати листа до американського президента виникла випадково. Якось моя донька Марічка роздивлялась 20-доларову банкноту і  помітила, що Білий Дім, який на ній зображений, дуже схожий на наш палац Чацького. Спеціально порахували вікна та колони на нашому та американському приміщеннях і вони практично ідентичні. Зважаючи на те, що американський президент Байден небайдужий до України, вирішили написати йому листа і запросити до нас на край світу, де не те, що Інтернет, а навіть мобільний заявок не скрізь ловить, – посміхаючись, каже директорка місцевої школи та громадська діячка Оксана СІРАНТ. – Звичайно, сумнівно, що Джо Байден до нас приїде, навіть якщо наш лист дійде до нього. Але можливо, він відпише на наше запрошення, підкаже, як залучити грантові програми, міжнародні фонди чи порадить спеціалістів – ми будемо вдячні за будь-яку допомогу, бо щодня дивитися, як руйнується наш палац Чацького, сил більше немає, а самотужки врятувати пам’ятку громаді не під силу».

«ЗА МАЙЖЕ 200 РОКІВ ІНТЕР’ЄР ПАЛАЦУ ЗБЕРІГ УНІКАЛЬНІ ЕЛЕМЕНТИ ДЕКОРУ»

Палац Чацького – це прекрасний зразок поміщицького гнізда ХVІІІ століття. Побудував його у Серебринцях брат відомого польського просвітника Тадеуша Чацького, коронний підчаший Міхал Чацький. Точної дати немає, але орієнтовно в останнє десятиліття польського панування на Поділлі – у 1770–1780-ті роки. У 1794 році, після польського повстання Костюшка, палац відібрали у Чацького й передали фельдмаршалу Румянцеву-Задунайському, але у 1796 році, найімовірніше після смерті імператриці Катерини ІІ, повернули першому власнику. Останнім іменитим господарем палацу був російсько-імперський генерал-лейтенант Бережник, герой Кримської війни і оборони Севастополя…

У радянські часи у палаці діяла колгоспна контора, комори, потім дитячі ясла, відділення «Укртелекому», телефонна станція. На початку Незалежності України на реставрацію пам’ятки навіть виділили кошти. Щоправда, вистачило їх на те, щоб перекрити дах та укріпити поверхи, підперши прогнилі балки металевими стійками. Та якби цього не зробили, переконує Оксана Сірант, то будівля вже б завалилася і реставрувати не було б що, хіба консервувати. А так пам’ятка дожила до наших днів у задовільному стані.

«Нашому палацу ще пощастило, порівняно зі станом палаців, які занепадають по Вінниччині та й країні. Але зараз він потребує термінової реставрації, – продовжує Оксана. – Це приміщення – бренд нашого села. Саме тому ми намагаємося об’єднувати довкола порятунку цієї пам’ятки усіх небайдужих. Створили сторінку у Фейсбук «Палац Чацького», торік провели дві толоки, вивезли тонни сміття. Обкосили траву довкола палацу. Дівчата відмили стіни у головній мармуровій залі, де розташований камін. За майже 200 років інтер’єр палацу зберіг унікальні елементи декору. Серед них особливо виділяються розетки, що прикрашають укоси вікон і дверей. Унікальний візерунок з грифонів, рослинних елементів і геометричних сплетінь робить його гідним навіть царського палацу. І ми дуже хочемо все це зберегти».

«ДОКУМЕНТІВ АНІ НА ПАЛАЦ, АНІ НА ЗЕМЛЮ НЕМАЄ, ХОЧА ЦЕ ПАМ’ЯТКА НАЦІОНАЛЬНОГО ЗНАЧЕННЯ»

Зараз у частині приміщення палацу діють бібліотека і старостат – і у цих кімнатах єдині вцілілі вікна і двері, решта – розтрощені. Місцеві активісти розповідають, що після розпаду колгоспу, на балансі якого була пам’ятка, палац став об’єктом мародерства. Порозкрадали все що можна було – метал, камінь, плитку, якою була викладена підлога у колгоспних коморах. Разом з колгоспом зникли і документи на будівлю (хоча, можливо, їх і не було). Тому сьогодні першочерговим завданням для громади є виготовлення документів. Для цього вже оголосили про збір коштів на сторінці палацу у Фейсбук. Як відзначає пані Оксана, на виготовлення паспорта об’єкта культурної спадщини, облікової картки та акта технічного стану потрібно щонайменше 120 тисяч гривень.

«Оскільки через децентралізацію Серебринці увійшли до Вендичанської громади, то палац перейшов на баланс новоствореної громади. Але документів ані на палац, ані на землю немає, хоча це пам’ятка архітектури національного значення, – відзначає громадська активістка. – Тому зараз ми шукаємо гроші на те, щоб виготовити документи. Оголосили благодійний збір. Мінімум нам потрібно 120 тисяч гривень. Люди відгукуються на цей заклик, але суми надходять не значні. Без документів ми не можемо залучати грантові кошти. Вже намагалися виграти кошти у конкурсі «Комфортні громади», та через відсутність паспорта на палац взяти участь у проєкті не змогли. Зараз, завдяки сторінці у Фейсбук, ми активно комунікуємо з благодійними фондами, організаціями, реставраторами, які розуміються на тому, з чого варто розпочинати роботу щодо відродження палацу. І ми дослухаємося до думки кожного, бо хочемо, щоб якомога більше людей знали про палац Чацького, щоб він увійшов туристичних маршрутів, щоб до нас приїздили туристи, щоб про пам’ятку знали і говорили.

Щоб привернути увагу громадськості до палацу Чацького, місцеві активісти не лише написали листа до американського президента, але й готуються до проведення мистецького пленеру. З 12 по 18 вересня 10 художників з Вінниччини зображатимуть на своїх полотнах пам’ятку архітектури. На закриття пленеру в село з благодійним концертом приїде гурт «Лісапетний батальйон», також відбудеться благодійний аукціон з продажу частини намальованих картини. Усі вилучені кошти підіть у фонд реставрації палацу.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати