Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дніпропетровськ вищириться ракетами

Однак ідею відкриття Музею ракетно- космічної техніки в місті схвалюють не всі
27 березня, 11:16

Дніпропетровська влада розробляє концепцію Музею ракетно-космічної техніки. На нараді, присвяченій цьому питанню, розглядалися також пропозиції щодо експонатів та внутрішнього інтер’єру музею, який буде розташовано в центрі міста, — біля будівлі обласної ради. «Наше місто є центром української космічної індустрії, тому не дивно, що саме тут буде створено унікальний аерокосмічний музейний комплекс, — заявив голова обласної ради Євген Удод. — Зразки космічної техніки майже ніколи не виставлялися на огляд на відкритому майданчику для мешканців Дніпропетровщини й туристів». Сучасна експозиція, як повідомляється, демонструватиме справжні космічні станції, супутники, бойові ракети, експонати агрегатів, що входять до складу різних ракетних комплексів». Обласна влада вважає, що будівництво музейного комплексу буде закінчено вже за півроку. В ньому буде представлено всю історію розвитку космонавтики в Україні. Зразки космічної техніки передадуть для музею завод «Південмаш» і конструкторське бюро «Південне». На новій виставці буде представлено можливості та досягнення вітчизняної науки й техніки. До робіт зі створення парку ракет залучено провідні підприємства та установи космічної галузі, а також дніпропетровські виші. Фінансування проекту планується, зокрема, й за рахунок спонсорських коштів.

Варто зауважити, що створити подібний музей у Дніпропетровську місцеві чиновники збиралися ще за часів президентства Леоніда Кучми. На набережній Дніпра навіть розпочали підготовчі роботи, а на в’їзді в Дніпропетровськ було встановлено спеціальний знак у вигляді металевого супутника. Утім, після помаранчевої революції та зміни влади в Україні проект заморозили й, вочевидь, забули. Тепер, на новому витку цієї ідеї, було вирішено створити музей безпосередньо поряд із будинком обласної влади. Торік саме тут відкрили площу імені 80-річчя Дніпропетровської області, на якій встановлено стели з бронзовими барельєфами відомих дніпропетровців, серед яких Л. Брежнєв та Л. Кучма. Вірогідно, новий музей має підсилити враження на туристів і гостей Дніпропетровська.

Серед самих дніпропетровців не всі однозначно сприймають задуми керівництва. «Я не є спеціалістом у архітектурних питаннях, але, якщо щось будувати, слід враховувати, як це вплине на вигляд та імідж міста, — каже депутат Дніпропетровської облради Владислав РОМАНОВ. — Гадаю, виставляти в центрі Дніпропетровська балістичні ракети — найбільш смертоносну зброю масового знищення — все ж не варто. Це можуть не зрозуміти як закордонні гості, так і вітчизняні блогери. У Дніпропетровська взагалі є проблема з «візитівками» — як такі нерідко використовують церкву на Монастирському острові або вежі-близнюки на березі Дніпра, а тепер це будуть ще й величезні ракети в центрі міста? На мій погляд, це може спотворити його зовнішній вигляд. Інша справа, якщо такий музей з космічною технікою розташувати в більш придатному для цього місці. Наприклад, на проспекті Гагаріна вже існує сучасний Аерокосмічний центр з власним музеєм. У ньому представлено різноманітну космічну техніку та супутники, і якщо є таке бажання, то поряд можна було б поставити й ракети. Але навіщо створювати ще один музей, а тим більше — в самісінькому центрі міста, — не розумію. На мій погляд, треба врахувати й те, що космічні підприємства сьогодні, на жаль, переживають не найкращі часи. Тому головну увагу треба було б звернути на їхнє майбутнє, а не на минуле».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати