Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Допомога на велосипеді

Як соціальним працівникам Немирівської ОТГ вдається за день відвідати й обслужити чотирьох літніх людей, що мешкають у різних селах
11 липня, 10:11
СОЦІАЛЬНИЙ ПРАЦІВНИК ОЛЕНА ВОЗНА / ФОТО АВТОРА

Вісімдесятирічна Галина Василівна Вечірко із села Гуньки донедавна сама поралася по господарству. Її єдиний син уже багато років живе за кордоном і не має можливості часто навідуватися до матері — приїжджає раз на рік. А город, як каже бабуся, та клумби з квітами щодня вимагають уваги та рук. Допомагає поратися старенькій по господарству соціальний працівник Олена Возна. «Вона і бурячки просапає, і водички принесе. А відколи їм видали велосипеди, то ще й продукти з Немирова привозить — усе свіженьке», — втішається бабуся.

Звернення до керівництва громади про необхідність створення соціальної служби для літніх людей надходили не раз. Більшість населених пунктів Немирівської ОТГ віддалені від центру. Навіть є села, де мешкають лише старенькі, а вони щодня потребують сторонньої допомоги. Тому торік з ініціативи громади відкрили територіальний центр надання соціальних послуг та соціального супроводу для літніх людей. Його директор Валентина КОНОНЕНКО розповідає: «Наш центр почав працювати в липні минулого року. На сьогодні на його базі функціонує відділення надання соціальної допомоги вдома. Основним завданням є виявлення одиноких громадян, які за висновками медичних установ потребують соціальної допомоги. Таких у нас 125: 57 людей мешкають у самому Немирові, а 68 — по селах. Обслуговують стареньких 13 соціальних працівників. Робота нелегка, щодня доводилося долати по десять і більше кілометрів. Тому було вирішено придбати за кошти міського бюджету десять велосипедів «Україна». Це дало змогу і пришвидшити роботу, і поліпшити якість послуг. Адже тепер соцпрацівники доставляють продукти харчування, господарчі товари, медикаменти до помешкань підопічних. Також надають їм допомогу в приготуванні їжі, прибиранні помешкання...

Завдяки створенню нашого комунального закладу рівень соціального захисту в Немирівській ОТГ покращився, виконуються зобов’язання влади перед суспільством, підтримується толерантність серед мешканців громад, а територія ОТГ позиціонується як соціально відповідальна. Доброю традицією стало вітання іменинників-ювілярів. Не тільки тих, хто перебуває на обслуговуванні, а й усіх жителів громади, яким виповнилося понад 80 років.

У планах — створення стаціонару геріатричного профілю на 30 місць для опіки над літніми людьми за всіма стандартами санаторно-лікувального закладу. Для цього вже підшукали відповідне приміщення. Готуємо проектно-кошторисну документацію. Роботи будуть проводитися поетапно. Сподіваємося за два роки відкрити новий заклад, адже потреба в ньому колосальна. Кількість стареньких людей на селі зростає, тоді як молодь невпинно покидає село. Тому в житті успішної громади має бути місце для соціальної відповідальності. Завдяки «велосипедизації» тепер один працівник, який у середньому опікується 11—12 старенькими, за день може відвідати й обслужити чотирьох людей, які мешкають у різних селах».

Немирівська ОТГ утворилася 2016 року і включає 13 населених пунктів. Її населення становить понад 16 тисяч осіб. Соціальна сфера громади включає освітні та дошкільні заклади, об’єкти культури, охорони здоров’я. 128 млн грн становить дохідна частина бюджету громади, бюджет розвитку — 46 млн грн. За рахунок місцевого бюджету утримується 49 закладів соціально-гуманітарного напряму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати