Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ДОСЛIДЖЕННЯ

29 вересня, 00:00
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Як «зав’язати» з палінням?

Американські вчені встановили, що кинути палити ментолові цигарки удвічі важче ніж звичайні. Хоча за шкідливістю вони абсолютно однакові, пише gazeta.ru. Курцям, які віддають перевагу ментоловим цигаркам, спочатку потрібно перейти на звичайні, а вже потім відмовлятися від паління, якщо вони вирішили позбутися шкідливої звички. За словами Марка Плетчера з Університету Каліфорнії, така тактика не тільки полегшить завдання, але й дозволить зменшити проблеми зі здоров’ям, які пов’язані з тютюном. З 1535 курців, яких опитали дослідники 1985 року, 63% заявили, що більше за все люблять цигарки з ментолом. Наступних десяти років з’ясувалося, що майже половина з тих курців, які намагалися кинути палити, повернулися до цигарок. У ході дослідження також з’ясувалося, що пристрасть до ментолових цигарок, частіше за все, відчувають молоді безробітні жінки.

Стрибаючи — до польоту

Результати дослідження, проведеного палеонтологом Калгарського університету (Канада), дозволяють передбачити, що перші птахи підіймалися в небо, плануючи з верхівок дерев, і використовували для польоту як передні, так і задні оперені кінцівки. У своїй доповіді про дослідження, опубліковане в Paleobiology, Нік Лонгріч спростовує поширену теорію, згідно з якою такі тварини злітали з розгону з землі. За його словами, знаменитий археоптерікс використав саме такий спосіб, до якого зараз вдаються білки-летяги. Рештки цього древнього птаха були виявлені в 1861 роцi, через два роки після того, як Дарвін опублікував свою роботу «Про походження видів». До цього часу було виявлено ще вісім скелетів представників цього виду. Скам’янілості археоптерікса служать найкращим доказом того, що птахи походять від динозаврів, оскільки він поєднував у собі ознаки й тих, й інших.

Незважаючи на те, що вчені відразу ж помітили пера на задніх лапах тварини, їм не надали особливого значення, пише Комп’юлента. Питання було підняте лише тоді, коли 2002 року в Китаї були знайдені скам’янілі рештки чотирьохкрилого динозавра. Лонгріч говорить, що така ситуація була викликана тим, що люди бачать те, що звикли. Усі знають, що птахи мають два крила, тому інші припущення просто відміталися. Під керівництвом професора Ентоні Рассела Лонгріч вивчив рештки археоптерікса й виявив, що пір’я на його лапах створювали аеродинамічну структуру. Вони являли собою «закрилки» й використовувалися при зльоті.

Папір, який не горить

Фахівці з Університету Арканзаса у Фейєтвіллі розробили папір, який не лише не горить у вогні, але й виявляється стійким до впливу бактерій. Розробку можна буде використовувати для різних цілей, починаючи від виготовлення шпалери й закінчуючи виробництвом бігбордів уздовж автомагістралей, повідомляє lenta.ru. Якщо більшість паперу робиться з волокон целюлози, то в основі нового матеріалу — нанонитки дiоксиду титану. «Виробництво такого паперу — дуже простий процес, не токсичний і дешевий», — говорить Раян Тіан, асистент професора хімії й біохімії в Університеті Арканзаса. Для отримання нанониток дослідники спочатку змішали порошковий дiоксид титану з лугом і вмістили суміш у тефлоновий контейнер. Після цього вони нагрівали її в печі при температурі 150 — 250 градусів за Цельсієм від одного до двох днів. Коли папір висохне, його можна згинати, різати ножицями й надавати різну форму. При цьому новий матеріал може витримувати нагрівання до 700 градусів, повідомляє Discovery.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати