Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Два місяці без тютюнового диму

93% закладів харчування дотримуються закону про заборону куріння. Найбільш законослухняні — кафе і ресторани Івано-Франківська, Луганська та Чернігова
20 лютого, 12:19
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Уже другий місяць набрав чинності закон про заборону куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у закладах харчування. Результат більш ніж позитивний: 93% закладів дотримуються закону — такий висновок громадських активістів, які перевірили понад тисячу кафе, ресторанів і барів України.

Волонтери коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» відвідали 1133 заклади у Києві, 13 обласних центрах та містах Криму. Лише у 76 закладах курили. Найбільше порушень зафіксували в Одесі, Донецьку, Києві та Харкові, натомість заклади Івано-Франківська, Луганська та Чернігова виявилися найбільш законослухняними. «Ми задоволені рівнем дотримання закону. Є випадки порушень і щодо них ми будемо подавати скарги, але будь-який закон має певний рівень недотримання, — говорить Тарас ШЕВЧЕНКО, директор Інституту Медіа Права, керівник проекту «Київ без тютюнового диму». Найбільше порушень Закону волонтери побачили у нічних клубах, барах, більярдних та кальянних закладах.

«Більшість ресторанів виконує Закон не через страх, а тому, що вільні від тютюнового диму приміщення є кращими і для відвідувачів, і для персоналу», — пояснює Костянтин КРАСОВСЬКИЙ, завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України. Він наводить дані, що 75% дорослого населення України — некурці: «Вони почали відвідувати ті ресторани, яких раніше уникали. Курці ж швидко зрозуміли, що це зовсім не важко — вийти раз на годину на перекур, а потім повернутися у незадимлене приміщення». Законом задоволені і працівники закладів, які тепер не змушені увесь робочий час проводити в тютюновому димі, стверджують активісти. Побоювання, що звучали до прийняття Закону — мовляв, офіціанти стануть «здоровими, але бідними», теж не справдилося: середня зарплатня працівників ресторанів у грудні 2012 року зросла на 14% порівняно з груднем попереднього року.

«Раніше, коли хоча б половина залів мала бути для некурців, закон не виконували у 70% випадків. Часткові заборони були неефективні», — пояснює Тарас Шевченко. На його думку, в Україні не можна дозволяти і спеціалізованих закладів (наприклад кальянних) — інакше формально половина ресторанів стане спеціалізованими.

«З 16 грудня до 28 січня Держінспекція здійснила 110 перевірок, ми виявили 32 факти порушення, — розповідає Олег КОБЕЛЬКОВ, в.о. начальника відділу контролю у сфері послуг Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів. — Порушники мають виплатити 44 тисячі гривень штрафів». За порушення Закону штраф для курця становить від 51 до 340 гривень, для закладу — від однієї до десяти тисяч гривень. Держінспекція перевіряє ресторани планово, тобто попереджаючи їх за десять днів (звісно, це неефективно), або ж позапланово — коли є звернення громадян. Щоб звернення швидше розглянули, зазначає Олег Кобельков, потрібно у заяві писати адресу і назву закладу. «Справа стовідсоткового виконання закону залежить від кожного з нас, — переконана Юлія СОЛОХА, медіа-координатор центру «Життя», волонтер-учасник моніторингу. Вона закликає всіх бути активними, захищаючи своє право на чисте повітря.


ДО РЕЧІ

У Донецьку оштрафують перший заклад

Активісти руху «Донецьк без тютюнового диму» провели моніторинг 75 різних закладів ресторанного типу. «85% закладів дотримуються закону. Решта або частково (8%), або повністю (7%) мають явні ознаки порушення», — розповідає Тетяна ДУРНЄВА, керівник проекту «Донецьк без тютюнового диму». Варто зауважити, що на сьогоднішній день ще не всі заклади позбавилися попільничок. Також стоїть питання з антитютюновими наклейками. «У нас є дані, що 91% перевірених нами закладів мають знаки, листівки, які сигналізують про те, що палити заборонено. У решті випадків наші волонтери цих знаків не побачили. Але це не означає, що їх немає. Можливо, вони просто містяться на невидному місці», — говорить активістка. За словами Дурнєвої, цього тижня планується оштрафувати перший такий заклад. Наразі інспекція обговорює розмір штрафу. Поки це перший випадок у Донецьку.

Буквально за кілька кроків від того місця, де проходила презентація результатів моніторингу, в напівпідвальному закладі міститься кафе. Автор спустилася туди, щоб замовити каву. І тут побачила поряд з наклейкою «тут не палять» хлопця й дівчину, які обідньої пори розкурювали кальян. При цьому сфотографувати цю пару авторові заборонили, мовляв, лише з дозволу клієнтів. Пізніше переживали, а раптом фото було зроблено й раптом було видно кальян.

Тетяна Дурнєва каже: «У нас є досвід європейських країн, який ми можемо вдосконалити. Добре, що ми помічаємо приклади того, як ресторатори й адміністратори уникають відповідальності, тому ми все фіксуємо й виправляємо помилки. За нашими припущеннями, змінити свою свідомість ми зможемо навіть менше ніж через сорок років».

Катерина ЯКОВЛЕНКО, «День», Донецьк

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати