Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дипломна дистанція

Для абітурієнтів із непідконтрольних територій вступну кампанію продовжили до 28 вересня
30 серпня, 11:27

Сьогодні на непідконтрольних територіях Донбасу отримали ліцензію Російської Федерації вже чотири виші, ще три — на черзі. Також, за даними ГО «Фонд «Відкрита політика», сьогодні близько 120 тисяч випускників шкіл, які перебувають на непідконтрольній території України, не мають легальних документів про освіту. Важливим є продовжити системну інформаційну кампанію про вступ через центри «Крим—Україна» та «Донбас—Україна», адже при усіх зусиллях громадськості й Міністерства освіти і науки, з усіх випускників непідконтрольних територій лише 5% вступають в університети та коледжі України, Росії чи інших країни. 95% залишаються там же.

Тому, на думку експертів, сьогодні вкрай важливо запустити дистанційну освіту для учнів цих регіонів. До того ж експерти закликають розробити стратегію і національну програму навчання дітей на непідконтрольних територіях — аби це можна було успішніше здійснювати. Зокрема, система дистанційної освіти, яка створилася в нас за останні кілька років, потребує вдосконалення — як технічного, так і методичного.

«В освітні центри потрібно провести оптоволоконний інтернет, який покращить їхню роботу. Також нам потрібно запровадити пілотний проект якісної дистанційної школи — показати, як, в ідеалі, має працювати така школа. Вже два роки ми пропонуємо ці ініціативи, але до реалізації справа не доходить. Тому що сьогодні освітні центри не здійснюють навчання якісно. Проблеми не лише в  навчанні вчителів, а й у тому, що немає положення про дистанційну освіту, яке би вирішувало багато питань. Також у великих населених пунктах на  підконтрольних Донецькій та Луганській областях потрібно відкривати й  інноваційні хаби. Дуже важливим є моделювання їх у громадах — вони можуть працювати на базі шкіл, училищ тощо, — розповіла директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА.

На сайті «Доступна освіта» охочі можуть отримати необхідні відеоуроки, є гугл-мапа зі школами дистанційного навчання та освітніми центрами. Загалом, за даними організаторів, цими даними цьогоріч скористалися 550       тисяч учасників.

Торік, завдяки інструментам дистанційної освіти, у виші та профтехучилища вступили понад 4,3 тис. абітурієнтів із непідконтрольних територій. Даних за цей рік ще, звісно, немає, але фахівці вважають, що таких студентів буде більше.

Так, сьогодні для абітурієнтів з непідконтрольних українському уряду територій створили дорожню карту для вступу до професійно-технічних навчальних закладів. Вступна кампанія в ці заклади освіти триває до 28 вересня. Організатори закликають всіх бажаючих ознайомитися із покроковою інструкцією на сайті «Доступна освіта» за спрощеною процедурою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати