Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Конституція виживання

Протягом 15 років український вчений Юрій Туниця намагається реалізувати ідею створення Екологічної конституції Землі (ЕКЗ)
03 серпня, 00:00

Коли побачила в популярному міжнародному журналі SosialLook Internesional статтю із досить цікавим заголовком «Україна врятує світ?», природно, що зацікавилася. А йшлося в ній про ідею, висловлену українським вченим на IX щорічній конференції Міжнародного товариства екологічної економіки «Екологічна сталість і людський добробут». Професор, доктор економічних наук, ректор Національного лісотехнічного університету України (м.Львів) Юрій ТУНИЦЯ звертався в Делі до світової екологічної громадськості з переконливою промовою про необхідність створення Екологічної конституції Землі.

Iз досить прискіпливою послідовністю журнал повідомляв про те, де раніше ця ідея вже висловлювалася, розшифровував її й резюмував: «Наукова спільнота повинна докласти максимум зусиль для того, щоб переконати національні уряди та транснаціональні корпорації якнайшвидше змінити їхнє ставлення до довкілля та сприяти раціональній експлуатації й охороні природних ресурсів».

Особисто я знала, що Юрій Юрійович «пробиває» свою ідею вже 15 років, і лише нині, здається, його почула світова спільнота. В Україні намагання вченого бути почутим протягом довгих років наштовхувалися на загальне нерозуміння. І тим приємнішим був висновок автора вищезгаданої статті: «Велике значення має той факт, що шлях порятунку людства від екологічної катастрофи запропонував учений з постчорнобильської України»…

— Юрію Юрійовичу, чи впевнені ви нині, що ваша довголітня і наполеглива робота нарешті стане реальністю — людство замислиться серйозно над документом, без якого йому вже неможливо буде вижити?

— Думаю, далі просто тягнути нікуди. Наша планета — в небезпеці. Діяльність людини набула масштабів геологічної сили. За словами нашого співвітчизника, академіка Вернадського, саме діяльність людини викликала колосальні негативні зміни у біосфері: про це мало не щодня засвідчують малі та великі екологічні катастрофи у різних куточках планети. Не зважаючи на це, психологія економічної людини (gomo economicus) є такою, що заради прибутків вона забуває, що рубає сук, на якому сидить. Якщо економічна діяльність не буде враховувати екологічних вимог, апокаліпсис неминучий. Його вчені прогнозують, хто через 30, 40 років, а дехто і через 100…

— Здавалося б, існує близько 500 міжнародних угод, двосторонніх та багатосторонніх, з приводу охорони довкілля…

— Так, але всі вони розрізнені й більшість з них не виконується. Навіть Кіотський протокол, що стосується кліматичних змін та зменшення парникового ефекту, ратифікований далеко не всіма. Американці і досі його не ратифікували. До того ж діяти він буде лише до 2012-го року. Тому ми абсолютно переконані, що для порятунку людства сьогодні необхідно створити глобальний документ, серйозний правовий договір, який ми називаємо «Екологічна конституція Землі» (Світова конституція довкілля. — Авт.) У цьому документі мають бути виписані всі норми економічної поведінки усіх суб'єктів господарської діяльності — кожного громадянина, кожної виробничої, комерційної структури, національної і транснаціональної. Якщо ми не створимо і не приймемо такий документ, то зберегти життя на Землі буде практично неможливо.

— Останній рік дуже серйозно заговорили у світі про глобальні зміни клімату, зокрема, нещодавно на саміті «Великої Вісімки» в Німеччині і навіть 17 квітня на засіданні Ради Безпеки ООН…

— До речі, представники Росії та Пакистану виступили проти дебатів на таку тему, мовляв, це не є мандат Ради Безпеки. Вона має займатися тільки військовими конфліктами, тобто таке питання в Раді Безпеки не можна розглядати. Пояснюється це тим, що з усіх органів ООН тільки рішення Ради Безпеки мають обов'язкову юридичну силу. А дехто боїться такої «юридичної сили», бо з природою чинить великі неподобства.

Але зміни клімату — тільки одна з великих небезпек, які вплинуть на економіку, на здоров'я людини і взагалі на життя. Пов'язано це і зi зменшенням озонового шару, який нас захищає від ультрафіолетового опромінення і зі змінами у водному басейні — у світовому океані та внутрішніх водах. Однак є у нас зараз, як стверджує академік Ігор Юхновський, ще одна жахлива небезпека — ми сидимо на пороховій бочці, тому що на Чорнобильській атомній електростанції у тому укритті, де було залите скло, з'явилася сіра маса, накопичилася радіоактивна пилюка, і досить голкою ткнути, щоб, не дай Бог, стався вибух. Тобто Чорнобильська катастрофа має своє продовження. Потрібні колосальні кошти. Не лише ми маємо тремтіти з приводу цього. Тремтіти має весь світ. У всякому разі — Європа точно. Європейські країни повинні дати на це кошти. І Екологічна конституція, про яку вже заговорили, теж би передбачала допомогу в таких гарячих точках, надзвичайних ситуаціях, коли одна країна з її національним бюджетом не спроможна впоратися з проблемою. Україна не має таких коштів. Наш бюджет неспроможний покрити всі витрати на повну ліквідацію наслідків чорнобильської катастрофи.

— Екологічна конституція Землі (ЕКЗ) — це глобальний міжнародно-правовий акт, покликаний гарантувати екологічну безпеку всіх країн світу. Так ви її кваліфікуєте?

— ЕКЗ повинна мати дуже широке призначення. Навіть передбачати зміни норм в освіті та вихованні — як треба міняти ментальність людини, щоб ми мудріше співпрацювали з природою. Фактично людина є частинкою природи, живе природою. Але водночас людина вивищила себе над природою. І ось це двоїсте становище заважає людині осмислити те, що не можна так бездумно експлуатувати природу заради збагачення, заради задоволення своїх необмежених потреб. Ви ж розумієте: ресурси природи є обмеженими, а наші потреби — необмеженими.

В Екологічній конституції Землі стисло мають бути відображені основні положення численних міжнародних угод, присвячених захистові природи, основні принципи, викладені на Стокгольмській конференції у 72 му році іособливо в Ріо-де-Жанейро у 92 му, де було прийнято п 'ять документів і серед них — «Порядок денний на ХХI століття». ЕКЗ має отримати статус основного закону виживання людства і сталого розвитку цивілізації. Містити основні положення, що вже напрацьовані наукою на сьогоднішній день. Крім майже 500 міжнародних актів, про які вже згадували, є ще Хартія природи 82-го року, Хартія океанів 99-го і Хартія Землі, що була схвалена ЮНЕСКО у 2003-му році в якості основних морально-етичних принципів у стосунках людини з природою, спрямовані на збереження життєвого простору. Як колись Хартії вольностей, що у ХVI—ХVIII столітті поступово переросли в конституції держав, так нині, на нашу думку, накопичилася критична маса хартій, що мають перерости в Екологічну конституцію, основний закон землян.

Є поняття — громадянин своєї країни, і є одночасно поняття — громадянин планети. Такий термін в зарубіжній літературі існує давно, як до речі і термін «спільна спадщина людства». Тобто усі природні ресурси, що належать національним державам і які, згідно з суверенітетом держави, можуть використовувати, як вважають за потрібне, однак, не завдаючи шкоди сусіднім державам. А разом із тим є такі природні ресурси, вони є досить вагомі, що не належать і не підпадають під юрисдикцію жодної країни. Це — Північний та Південний полюси (Арктика і Антарктика), Світовий океан, космос, який вже забитий супутниками, там вже затори такі самі, як у нас на автомобільних трасах. І уся ця спадщина людства теж має охоронятися, за неї мають нести відповідальність. А що головне, — акцент треба робити на превентивних, попереджувальних заходах. Тому що коли ми вже здійснюємо щось постфактум, то витрати незрівнянно більші. Скупий платить двічі. І добре якщо не життям…

— Цікаво, що зовсім не останні у цій державі люди, академіки, професори, директори наукових установ, стукали в двері й оббивали пороги наших президентів стільки років! Адже ідея Екологічної конституції Землі, зокрема у Львові, добре відома. Як відомо і те, скільки ви відправили листів до Києва, щоб вас, принаймні, вислухали…

— Першим у червні 97-го президент України Леонід Кучма заговорив з трибуни ООН про необхідність розробки міжнародно-правового акту екологічної безпеки планети, тобто Екологічної конституції Землі. Але він чомусь відкинув із запропонованого нами другу частину, де йшлося не просто про необхідність такого документа як ЕКЗ, а вже про механізм його дії. Потребу в організації органів контролю за дотриманням відповідних норм, зокрема, створення Ради екологічної безпеки в системі ООН або віднесення цих функцій до компетенції чинної Ради Безпеки. Шкода, що тоді не зайшла мова про необхідність створення Світової екологічної організації з охорони довкілля. Про це у квітні цього року на засіданні Ради безпеки говорив представник Франції. Українські ж вчені це запропонували у 97 му році на конференції в університеті Гостра (США). А ще пізніше президент Кучма проголосив це у Зверненні з нагоди закриття Чорнобильської атомної станції, визнаючи, що наш спільний дім, планета Земля, внаслідок глобалізації став єдиною, взаємозв'язаною, взаємозалежною соціальною еколого- економічною системою. І ця система перебуває в небезпеці внаслідок безвідповідальної господарської діяльності людини і природних катаклізмів.

— А як до ЕКЗ ставиться Президент Віктор Ющенко?

— Минулого року ми з професором Володимиром Василенком (це — екс-посол у Великій Британії, доктор юридичних наук. — Авт. ) оббивали пороги спіч-райтерів Президента з проханням запропонувати йому взяти до уваги наші пропозиції для виступу минулого року на сесії Генеральної Асамблеї ООН. Президент тоді з трибуни сказав: «Я — син солдата Другої світової війни». Для мене це було незрозумілим: і що далі, до чого це зобов'язує? — Продовжувати другу світову чи починати третю? Що робити?

Напевно, можна було сказати так: «Я — син народу, який 20 років тому постраждав від найбільшої у світі екологічної катастрофи, і вважаю своїм моральним і громадянським обов'язком заявити про необхідність створення Екологічної конституції в ім'я збереження світової цивілізації. Ми маємо взяти на себе відповідальність перед нинішніми і майбутніми поколіннями за збереження життя на Землі, а також за благополуччя і здоров'я кожної людини. За збереження і примноження спільної спадщини людства, з якої живемо і без якої немає ні промисловості, ні сільського господарства. Ми маємо визнавати право кожної людини на охорону здоров'я, життя у доброякісному, природному довкіллі. Екологічна конституція не повинна порушувати суверенітет буд-якої держави, однак зобов'язана посилити міжнародну відповідальність за стан природного довкілля і створення умов для ефективної імплементації, впровадження рішень світових саммітів — Ріо-92 і Йоханесбург-2002, і так далі. Якщо ми цього не зробимо, станеться катастрофа.

В травні цього року від імені Західного наукового центру (а підписалися під листом академіки Назарчук, Вакарчук, Голубець, Ісаєвич, Панасюк, Туниця і Юхновський) надіслали листа Президентові Ющенку, в якому повідомили, що ідею ЕКЗ підтримає Європейський парламент, який готовий надати трибуну представникам України для інформування з цього приводу. Ідею схвалила також Делійська конференція, прийнявши спеціальну «Заяву про підтримку ЕКЗ». І тому ми звернулися до Президента з проханням виступити на черговій сесії Генеральної Асамблеї ООН, що відбудеться у вересні цього року. Адже необхідно закріпити за Україною пріоритет в опрацюванні ідеї і тим піднести міжнародний імідж нашої держави.

Нині дуже важливо, щоб наш Президент домігся не лише визнання цієї ідеї, а й створення міжнародного колективу фахівців для опрацювання документу. І щоб він був затверджений не пізніше 2012 року. Через один-два місяці ми опублікуємо перший варіант проекту. Проект Екологічної конституції Землі складається з преамбули, двох частин, де викладені норми екологічної конституції, і окремого розділу, де мовиться про інституційне забезпечення. А також додається обгрунтування необхідності громадських рухів і того, що політичні партії мають все це взяти на озброєння. Тільки не так: ідеш на вибори — обіцяєш, а потім забув. Сьогодні на екологічних проблемах відбуваються лише політичні спекуляції. В Екологічній конституції має бути закріплена обов'язковість вирішення екологічних проблем.

Остання частина конституції — порядок прийняття, внесення змін і визначення автентичності мов. Вона повинна бути затверджена як мінімум на восьми мовах.

— Юрію Юрійовичу, а хто з львів'ян працює над Екологічною конституцією Землі?

— Міжнародний інститут-асоціація регіональних екологічних проблем при нашому університеті спільно з інститутом держави і права при НАН, який очолює академік Юрій Шемшученко. Першу версію розробляв я з двома нашими співробітниками, до другої долучилися академіки Михайло Голубець і професор Володимир Василенко. Думаю, що академік Юхновський та інші стануть також співавторами. Потім науковці з Бельгії мають намір долучитися до роботи над проектом, американець, англієць. Ми вже створили групу ентузіастів. Треба все проаналізувати і закласти в концентрованому вигляді. Конституція може мати 20—30 сторінок, а вже додатки «потягнуть» сторінок 500. Це вже робота для великого колективу і солідні фінансові витрати.

Однак сьогодні я вже впевнений, що крига скресла — мене в якості радника української делегації запросили для участі у тематичних дебатах Генеральної Асамблеї ООН на тему «Зміна клімату як глобальний виклик». Як зазначено в листі Міністерства закордонних справ: «Захід розглядається як етапна подія на шляху підготовки до запланованого на 24 вересня цього року проведення в штаб-квартирі ООН зустрічі високого рівня щодо змін клімату і покликаний створити належне підґрунтя для дискусії світових лідерів з цього питання».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати