Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

07 квітня, 00:00

Львів’яни нагороджуватимуть за душпастирство

Львівська обласна рада заснувала почесну відзнаку «Пам’яті блаженного священомученика Омеляна Ковча». Як зазначено у положенні про відзнаку, нею нагороджуватимуть «за значний внесок у душпастирство, міжконфесійне і міжрелігійне порозуміння, а також учасників національно-визвольної боротьби, державних, політичних, громадських діячів, науковців, іноземних громадян та активних учасників українського державотворення, які своєю працею утверджують та розбудовують Україну». Відзнака виглядатиме так: на аверсі посередині буде зображений барельєф отця Омеляна Ковча, довкола якого — хрест із променями та вінок; на реверсі буде викарбуваний текст: «Пам’яті блаженного священомученика Омеляна Ковча». Відзнаку виготовлятимуть із латуні із застосуванням гарячої емалі і гальванічної позолоти. Клопотатимуть про нагородження органи державної влади, місцевого самоврядування, церковні та громадські організації Львівщини. Рішення про нагородження прийматиме президія Львівської облради. Омелян Ковч (20.08.1884 — 25.03.1944) — греко-католицький священик, блаженний католицької церкви. Навесні 1943 р. заарештований гестапо за допомогу євреям. Спалений у крематорії концтабору Майданек. 12 років тому Єврейська рада України надала йому звання «Праведник України». Беатифікований 27 червня 2001-го у Львові під час Божественної Літургії за участю Папи Римського Івана-Павла ІІ, повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

Позбавитися екологічних відходів рівненцям допоможе Європа

П’ятнадцять тонн непридатних отрутохімікатів, які лежать на складах Рівненської області вже двадцять років, незабаром вивезуть у європейські країни на утилізацію. А близько сотні тонн помістять у контейнери. На Рівненщині ж усього 180 тонн засобів хімічного захисту рослин, які дісталися у спадок ще від колишніх колгоспів. — На жаль, до цього часу не проведено ідентифікацію цих пестицидів, розповідає перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Анатолій Юхименко. — Після інвентаризації всі отрутохімікати контейнеризуємо, а 15 тонн вивеземо до кінця року в країни Європи, де є підприємства, що займаються утилізацією таких хімічних засобів. Оскільки утилізація однієї тонни обійдеться десь у 25 тисяч гривень, рівненська влада звернулася до Кабміну з проханням виділити області гроші на це, хоча б на умовах співфінансування. До речі, ще однією екологічною проблемою Рівненської області, яка потребує термінового вирішення, є утилізація непридатних люмінесцентних ламп, повідомляє Людмила СТУПЧУК, Рівне.

Черкаси пропонують свою гуморину

У Черкасах започаткували приємну традицію — на початку квітня проводити Гуморину. Перша вже відбулася. З нагоди Дня сміху в Черкасах жителі ходили в смішних масках, а їх розважали міми, жонглери, фокусники та КВН-щики. Усе це дійство назвали «Черкаська Гуморина — 2011», а відбувалося воно в найбільшому парку міста «50-річчя Жовтня». Головним ініціатором проведення смішного свята виступило Комунальне підприємство «Дирекція парків». Протягом дня на центральній галявині парку відбувалася дитяча дискотека, дитячий і дорослий аквагрим. Також черкащан розважало циркове шаре-варе за участю мімів, жонглерів і фокусників. Один із мімів Ілля розповів, що на це свято спеціально приїхав із Києва. Сам навчається на театральному факультеті, у подібних заходах бере участь вперше. Каже, що найлегше розсмішити дітей, а дорослі найчастіше реагують тоді, коли пародіює щось непристойне. Кульмінацією свята стали виступи місцевих команд КВН, а також визначення найсмішнішої маски Гуморини. Власники найкумедніших аквагримів отримали спеціальні призи від організаторів: телевізор, DVD-програвач і мобільний телефон, повідомляє Анатолій БАБАК.

У Києві стартувала інформаційна кампанія з попередження торгівлі людьми

5 квітня 2011 року розпочалася нова інформаційна кампанія для попереджає киян та гостей столиці про ризики, пов’язані із торгівлею людьми, ініційована Міжнародною організацією з міграції (МОМ). За даними представництва МОМ в Україні, пасажири київського метрополітену та відвідувачі Міжнародного аеропорту «Бориспіль» зможуть більше дізнатися про небезпеки, пов’язані з торгівлею людьми. Пасажирам аеропорту демонструватимуть три інформаційні відеоролики, які створено та розміщено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми протидії торгівлі людьми в Україні. Герої відеороликів про трудову та сексуальну експлуатацію — чоловік та жінка, які намагаються попри все дістатися до омріяного місця призначення, де обіцяно «високі прибутки за кордоном, знання іноземної мови необов’язкове», не помічаючи очевидних знаків небезпеки та попереджень. Їхня мандрівка закінчується катастрофою. — Відеоролики закликають: «Розпізнай небезпеку вчасно!» — та нагадують людям про необхідність звертати увагу на те, що може приховуватися під, здавалося б, легкими можливостями працевлаштування за кордоном, а також дотримуватися правил безпечної міграції, — пояснює Манфред Профазі, голова представництва МОМ в Україні. Організація бореться проти торгівлі людьми в Україні вже понад десять років і протягом цього часу допомогла повернутися до нормального життя понад 7 300 особам, постраждалим від торгівлі людьми. Третій відеоролик звертає увагу на ще одну нагальну проблему в українському суспільстві — експлуатацію дітей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати