Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

15 липня, 00:00

«Безгосподарних» квартир не буває

Понад 1,1 тисячі — така загальна кількість квартир, які вже тривалий час простоюють пустими в м. Дзержинську Донецької області. Власники цих квартир не з’являються за місцем проживання вже настільки довго, що міська влада визнала їх «безвісно відсутніми» і навіть збирається забрати їхнє житло у власність міста, щоб потім передати його потребуючим городянам. Наприклад, на залишені квартири можна було б укладати договори з вугільними підприємствами, що потім би надавали це житло як службове. За словами фахівців, це був би чудовий спосіб не лише забезпечити житлом численних черговиків Дзержинська, а й підвищити престиж шахтарської професії, який у місті протягом останніх років помітно знизився. При цьому, за словами фахівців, по суті, покинені квартири сьогодні є вторинною проблемою, корінь якої треба шукати в численних проблемах вугільних підприємств Дзержинська та всієї Донецької області загалом. Як відомо, більшість безвісно відсутніх власників квартир — колишні гірники, які втратили роботу внаслідок закриття вугільних підприємств, на яких вони працювали. Залишившись без роботи, люди й подалися на заробітки в столицю шахтарського краю або навіть у Росію, залишивши свої квартири до кращих часів. Однак, як з’ясувалося, просто так забрати житло у вільне користування муніципалітету влада Дзержинська не може — понад половину пустих квартир приватизовані, що створює для міської влади певні складнощі в прийнятті рішень щодо їх подальшої передачі новим власникам. При цьому, за словами фахівців із мерії Дзержинська, раніше приймати рішення щодо порожніх протягом тривалого часу квартир було простіше — досить було ухвалити відповідну ухвалу з цього приводу. Але останнім часом у місті почастішали випадки, коли законні власники приміщень повертаються та відсуджують свої квартири. Але тепер нескінченно чекати повернення блудних господарів міська влада вже просто не може — велика частина пустих квартир розташована в аварійних будинках, які потребують термінового капітального ремонту, а провести його без відома мешканців у більшості випадків просто неможливо. Єдиним виходом із цієї ситуації міська влада вбачає прийняття таких судових рішень, які назавжди позбавляли б «загублених» власників прав на їхнє житло, а вже потім отримані таким чином квартири можна було б без побоювань передавати всім потребуючим. Утім, вже зараз відомо, що такі настрої міської влади сьогодні не дуже подобаються безпосереднім власникам квартир, які, можливо, й кидають житло, однак адже мають на нього якісь плани та принаймні знають, що в разі чого вони мають куди повернутися. Ганна ХРИПУНКОВА , «День».

«Евангелие от каторжанина»

На днях до Запоріжжя приїхав засновник театру колишніх в’язнів Володимир Сокол. Він не лише співає власні пісні, а й допомагає людям, що перебували за ґратами, інтегрувати в суспільство. Такий театр єдиний в Україні, створений 2003 року. Всього в їхньому репертуарі 5 спектаклів. Актори побували в 36 колоніях Києва, Тернополя, Хмельницького, Черкас, Одеси, а також в 8 колоніях Москви, Тюмені, Тобольську. Театр постійно проводить благодійні акції в російських та українських колоніях. У Запоріжжя актори привезли спектакль із назвою «Евангелие от каторжанина» повідомляє Юлія ВАСИЛЕНКО , Запоріжжя.

Запорізькі лікарі консультуватимуть мелітопольських по інтернету

У Мелітопольській центральній районній лікарні вже встановлений сервер, працює внутрішньо-лікарняна комп’ютерна мережа. Через півтора-два місяця консультувати місцевих хірургів під час складних операцій зможуть провідні спеціалісти Третьої міської лікарні Запоріжжя. Витрачено близько 6 тис. грн. з позабюджетних коштів, також не обійшлося без спонсорської допомоги від запорізького підприємства, яке займається комп’ютерними технологіями. Районні медики сподіваються, що консультації провідних спеціалістів підвищать імовірність позитивного результату багатьох складних операцій, повідомляє Юлія ВАСИЛЕНКО , Запоріжжя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати