Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

21 грудня, 00:00

У Тернополі презентували книжку з маловідомими фактами про Маркіяна Шашкевича

Свою книжку «Маркіян» старший науковий співробітник Бережанського краєзнавчого музею Микола Проців приурочив до 200-річного ювілею культурно-громадського діяча, одного з очільників «Руської трійці», шкільні роки якого пов’язані з містом над Золотою Липою. У Бережанах Маркіян Шашкевич навчався в гімназії. Глибоке дослідження його творчості було для автора сповненим нового. Микола Проців під несподіваним ракурсом подав досі невідомі публікації про духовного просвітителя, натхненника національного пробудження Галичини. До видання, окрім авторських розвідок, публікацій краєзнавців Богдана Савака, Галини Проців, наукового співробітника Бережанського музею книги Олександра Коковіна, увійшли, зокрема, статті Ізидора Єлюка та Якима Яреми, опубліковані 1911 року, Антона Чернецького — 1937-го, невідомого автора — 1902року. «П’ятнадцять років тому я в одному колекційному зібранні в Києві придбав поштову картку, відправлену 29 жовтня 1911 року під час відкриття пам’ятника до сторіччя Маркіяна Шашкевича на Білій горі в Підліссі, що на Львівщині, де народився письменник. Мене зацікавило, хто ж тих п’ятеро людей, які залишили автографи на тій картці? І я почав їх шукати. Так за цей час назбиралася чимала папка матеріалів», — розповів у п’ятницю під час репрезентації видання «Маркіян» Микола Проців. Як він зазначив: «У Шашкевича є й завжди будуть теми для вивчення. Доки до його імені виявлятимуть інтерес дослідники, доти про нього знатимуть нові покоління. І важливо, щоб після ювілейної активності не настала тиша до наступного ...річчя», повідомляє Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

У Черкасах завершився благодійний проект «Смачна новорічна країна»

У Черкаському академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відкрили виставку «Смачна новорічна країна». Цей благодійний проект, започаткований мерією міста, стартував ще на початку грудня. Упродовж двох тижнів тривали майстер-класи для черкащан, де їх навчали розмальовувати пряники солодкою помадкою та виготовляти новорічні гірлянди-смаколики. Причому вчилися цих солодких премудростей не лише дітлахи, а й дорослі. На виставці свої кондитерські роботи презентували навчальні заклади міста — дитсадки та школи. Їхні вихованці можуть нині похвалитися понад 80 тортами (розміром 0,5 на 0,5 метра!). Як повідомили «Дню» в Черкаському міськвиконкомі, ці роботи-пазли об’єднали в одну «солодку країну». Окремий подіум віддали під кондитерські витвори для професіоналів — понад 20 ресторанів та кондитерських міста вправлялися в майстерності створення не лише смачних, а й красивих страв. Самі ж черкащани за допомогою відомих кулінарів створили середньовічний замок із символом нового року — драконом. Усі солодкі будиночки пішли з молотка. Їх виставили відразу на два святкові аукціони. Перший відбувся в прямому ефірі місцевої радіостанції, а другий — безпосередньо в драматичному театрі. Вилучені кошти організатори обіцяють передати онкохворим дітям, повідомляє Вікторія КОБИЛЯЦЬКА, Черкаси.

У Чернівцях запрацювало Різдвяне містечко

У неділю, 18 грудня, на Соборній площі Чернівців запрацювало Різдвяне містечко, на кшталт того, як це роблять у містах-побратимах Західної Європи. На площі встановили десять дерев’яних будиночків у традиційному європейському стилі. Чернівчани й гості міста зможуть купити тут різноманітні сувеніри та смаколики буковинської, молдовської, польської, угорської, вірменської й інших національних кухонь. Містечко працюватиме до середини січня, а в новорічні дні воно буде відкрите до шостої ранку. Зважаючи на холодну погоду (хоча зима цього року на Буковині запізнилася), в містечку можна пригоститися не лише кавою або чаєм, а й гарячим глінтвейном. Поруч із містечком засвітила вогні головна ялинка Буковини. На відміну від столичної, вона жива, привезена з лісу, заввишки 20 метрів. Цього року її прикрасили кілометром дощику й 300 великими кулями сріблястого, золотого, червоного кольору та красивими білими віночками. Святкового настрою на площі додали пластуни. Вони засвітили біля ялинки Віфлеємський вогонь і роздавали його всім охочим. Крім церков різних конфесій, цього року пластуни передадуть Віфлеємський вогонь у всі лікарні Чернівців, повідомляє Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці.

У Запорізькій церкві святого Миколая традиційно порадували наймолодших парафіян

Церковна община храму існує вже 19 років. Починалася служба в орендованій кімнаті місцевого Будинку культури, а потім довгі роки вона правилася в металевому ангарі армійського зразка. Паралельно облаштовували церковне подвір’я й будували красень-храм, який зовсім недавно освятив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. І весь цей час — а бувало всяко, бо будівництво, особливо сьогодні, обходиться недешево — щороку 19 грудня, на День святого Миколая, маленькі парафіяни отримували свій подаруночок у «фірмовому», із зображенням храму, пакуночку. До того ж, щороку церква визначає цільову аудиторію для подарунків і за межами парафії. Як розповів автору настоятель храму св. Миколая отець Володимир (Гошовський), цього року понад двісті подарунків отримали вихованці Вільнянської (у сусідньому із Запоріжжям райцентрі) школи-інтернату. Раніше раділи цукеркам від святого Миколая дітки Запорізького району, дитячих закладів обласного центру тощо. До речі, одним Днем святого Миколая благодійна діяльність церковної общини не обмежується. Тривалий час тут власним коштом, а взимку — спільно з обласною організацією Червоного Хреста, — годують гарячими обідами безпритульних. Щодо діток, то при церкві діє недільна школа (80 вихованців), а на церковному подвір’ї, у ще молодому парку, є чудовий дитячий майданчик. Цікава тут і дзвіниця — вона не висока, а навпаки, доступна й діткам, які, особливо у свята, завзято калатають у справжні «малинові» дзвони — із бельгійського Мехелена, повідомляє Леонід СОСНИЦЬКИЙ, Запоріжжя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати