Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Лихоманка» на Сінному

Громада проти перетворення історичної місцевості на висотний житловий масив
08 лютого, 10:42
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Зниклий на мапі Києва десятиліття тому Сінний ринок досі не залишає столицю у спокої. Проблема в землі, а саме — ділянці між вулицями Бульварно-Кудрявською та Олеся Гончара. Тут має постати цілий житловий район із чотирнадцяти будинків заввишки від шести до 22 поверхів. Таку висотність дозволило Міністерство культури, затвердивши для генпідрядника ПАТ «ХК «Київміськбуд» історико-містобудівне обґрунтування саме з такими граничними межами будівництва.

На яких підставах Мінкульт дав таке погодження для ділянки, що належить до центрального історичного ареалу міста (поблизу розташована пам’ятка місцевого значення — Обсерваторна гірка, а трохи вище — Національний заповідник «Софія Київська»), активісти намагалися з’ясувати під час зустрічі з заступницею міністра культури Тамарою Мазур. Однак чітких пояснень не почули.

«У ПСУВАННІ ЛАНДШАФТУ ВИННІ ПОПЕРЕДНИКИ»

«За словами Тамари Мазур, оскільки в Генплані допустима висотність для цієї зони трактується по-різному, фінальне рішення приймає Мінкульт, — описує результати зустрічі у Facebook активістка Юлія НІКІТІНА. — У підписаному міністерством обґрунтуванні міститься пункт, що цей комплекс споруд не вплине на композиційно-видовий вплив пам’яток архітектури, а це чотири-шестиповерхові будиночки, які тепер стоятимуть буквально на тлі висоток. На думку пані Тамари, це рішення повністю відповідає завданню міністерства щодо охорони культурної спадщини».

Подібні суперечливі погодження стали нормою у стінах міністерства. Нещодавно науково-методична рада відомства погодила історико-містобудівне обґрунтування для будівництва висотки на вулиці Мечникова, 11А, на зсувонебезпечній ділянці, від чого сусідні будинки опинились на межі руйнування. Щоб зрозуміти позицію Мінкульту, його представників викликали на спеціальне засідання антикорупційного парламентського комітету «Історико-містобудівне обґрунтування: інструмент корупціонерів для нищення історичного центру». Однак заступниця міністра Тамара Мазур пояснила, що район Сінного ринку зіпсували ще у ХХ столітті, тож, мовляв, далі нема чого псувати.

«БЕЗЗБРОЙНЕ» МІНІСТЕРСТВО

Як прокоментувала «Дню» народний депутат, член фракції партії «Блок Петра Порошенка» Наталія НОВАК, яка була присутня на зустрічі, заступниця міністра пояснювала все тим, що відомство не має важелів впливу на ситуацію. «Законодавство виписано так, що Мінкульт позбавлений права реального контролю за сферою культурної спадщини, хоча часто тут не користуються чинними правами, а йдуть на догоду забудовникам, — продовжує Наталія Новак. — Сінний ринок — історична частина міста, але в зонінгу немає обмежень висотності, є лише норма, що не можна будувати вище за наявні будинки. Оскільки цей історичний ландшафт було знищено попередньою владою, в Мінкульті написали, що коли вже є поряд будівлі у 24 поверхи, значить, можна зводити й будинки, подібні за висотою. Але можна було сказати, що неприпустимо дозволяти таку щільність забудови і перетворювати історичну частину міста на звичайний спальний район. Такої пропозиції не було».

Тамара Мазур скаржилася депутатам, що міністерство до кінця року позбавлене права перевіряти бізнес і немає законів, щоб узяти під свій контроль охорону культурної спадщини. Тож депутати домовилися з чиновницею, що при уряді створять робочу групу з представників зацікавленої громадськості, яка підготує документи, щоб дати відомству більше повноважень для охорони пам’яток.

«Інша річ, що в міністерстві не завжди хочуть контролювати це питання, міністр не є особою, абсолютно вільною від нашої влади. У нас є телефонне право, грошове право і право в судах. Є нова «фішка», коли документи підписує не перша особа, а її заступник, який сьогодні є, завтра немає, і відповідальності ніхто не несе», — констатує Наталія Новак.

ЩО ЗАХИЩАЮТЬ АЛЬТЕРНАТИВНІ АКТИВІСТИ?

Наразі будівництво на території Сінного ринку заборонено судом. А правоохоронні органи ведуть кримінальну справу за фактом службової недбалості, оскільки місто свого часу віддало інвесторам цю землю лише за вісім гривень. Попри це, «Київміськбуд» активно веде роботи. І в нього є група підтримки.

Активістка Юлія Нікітіна виклала в соціальну мережу лист альтернативних активістів, котрі «за» будівництво висоток. У листі на ім’я міністра культури Євгена Нищука ця група зазначає, що неодноразово зверталася до ПАТ «ХК Київміськбуд» з колективними заявами щодо підтримки майбутнього будівництва зазначеного об’єкта. Представники групи також згадують розташовану поруч спеціалізовану школу № 91, яка зможе забезпечити потреби мешканців нових висоток.

Архітектор Олег Гречух раніше пояснював «Дню», що наявна у районі інфраструктура, зокрема соціальна, не витримає додаткового навантаження. Проте як контраргумент автори листа зазначають, що Українське товариство охорони пам’яток історії та культури погоджує проект будівництва торговельно-офісно-житлового центру з підземним паркінгом.

Можливо, якби було затверджено новий історико-архітектурний опорний план Києва, історія Сінного ринку мала б зовсім інший сюжет. За цим документом територія належить до Старокиївського історичного ареалу, де «виключається нове будівництво, не пов’язане з регенерацією історичного середовища; висотність нових будівель, зведення яких пов’язане з регенерацією середовища, не повинна перевищувати висоти безпосередньо прилеглих історичних будинків». Однак цей документ, попри стовідсоткову готовність, Міністерство культури досі не затвердило.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати