Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Маячки-поводирі

У Вінниці встановлюють сучасні звукові пристрої, які повідомлятимуть незрячим, де вони перебувають
07 листопада, 11:58
ФОТО INFOPORT.LIVE

Аналогів такому в Україні поки що немає, запевняють розробники. Системи звукової навігації призначені для того, щоб допомогти людям з вадами зору відшукати передусім двері адміністративних будівель, громадського транспорту, світлофори. Головним елементом системи є звуковий маяк. «Пристрій розташовують над дверима, і він подає періодичний сигнал, також може давати голосове повідомлення, коли до нього наближається незряча людина. Принциповою відмінністю пристрою є те, що звуковий сигнал подається лише тоді, коли потрібно», — розповідає розробник Сергій AГЄЄВ.

Людям з вадами зору потрібно мати сучасний мобільний телефон і завантажити безкоштовний додаток, щоб маячок реагував і видавав інформацію. Паралельно розробники виготовили альтернативний варіант — спеціальний пульт у формі брелока для ключів.

«Нині більшість незрячих людей користуються мобільними телефонами, але є окремі люди пенсійного віку, які не опанували сучасні гаджети. Тому ми розробили активатор, який «чіпляється» на брелок до ключів. Пристрій вмикається, коли людина виходить з дому», — додає Сергій Aгєєв.

За попередніми підрахунками обласної організації УТОС, для Вінниці потрібно 125, а для області — 580 маяків для облаштування муніципальних установ та організацій і 280 — для облаштування рухомого складу муніципального транспорту. «Озвучення для людей з обмеженнями зору у Вінниці існують давно, зокрема на світлофорах на залізничному вокзалі. Є стандартне озвучення зупинок громадського транспорту. Однак ці озвучення застарілі, особливо на світлофорах, і подеколи заважають звичайним мешканцям міста. Ми це теж мусимо розуміти. Нова система маячків працює виключно тоді, коли є запит від незрячої людини. Планується нею облаштувати основні життєво необхідні об’єкти, такі як: прозорі офіси, відділення зв’язку, деякі лікарні Вінниці. У майбутньому планується також озвучувати маршрут громадського транспорту. Співробітники організації УТОС долучаться до процесу створення невеличких активаторів», — говорить голова правління Вінницької територіальної первинної організації Українського товариства сліпих Віктор ЗЕЛІНСЬКИЙ.

Розробники сподіваються, що пізніше ці пристрої та система будуть впроваджені по всій Україні, адже це значно полегшить життя людям з вадами зору. Дуже позитивно, що громадські та активні студентські організації, зі свого боку, долучилися до підтримки людей з вадами зору. Вони створюють гранти, щоб брелоки-активатори люди з вадами зору змогли отримати безкоштовно.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати