Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мобільний зв’язок і людина

Ведеться глобальний експеримент на виживання
10 квітня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Ще десь 10 років тому впливу гігієнічно значимих рівнів техногенного електромагнітного випромінювання піддавалась обмежена кількість людей, що було пов’язано з професійною діяльністю. Тепер, на жаль, можна говорити про вплив техногенних електромагнітних полів на все населення планети. Це результат небаченого раніше темпу розвитку в світі засобів зв’язку та інформатизації, без чого подальший розвиток науково-технічного прогресу став неможливим. У цьому зв’язку актуальною стає проблема визначення оптимального співвідношення між науково-технічним прогресом цивілізації й правом людини на екологічно безпечне довкілля.

Телекомунікаційний ринок світу стає провідним, обсяг послуг мобільного радіотелефонного зв’язку став економічно співрозмірним із об’ємом продукції природно-ресурсних галузей економіки. Провідні економісти розвинутих країн відводять сотовому зв’язку основну роль в прогнозованому подвоєнні валового продукту до 2010 року. Темпи зростання числа абонентів цього виду зв’язку значно перевищують усі оптимістичні передбачення. На Землі відбувається справжній масштабний біологічний експеримент людини над собою...

ПОКИ ЩО НАШЕ ЗДОРОВ’Я В НАШИХ РУКАХ

Нині понад третина населення Землі користується послугами сотового зв’язку. Зручності — безспірні. Але за все в цьому світі необхідно нам платити. Перш за все своїм здоров’ям. Людина порушує основний екологічний закон рівноваги між природою і людиною, що обертається глобальною екологічною катастрофою планети. Чи справді сотовий зв’язок такий страшний для людини? На жаль. Слід відзначити, що спеціальних доказових досліджень негативного впливу електромагнітних полів мобільних телефонів проведено дуже мало. Як , власне, ніхто не доказав що сотовий зв’язок не шкодить здоров’ю людини. Чому так виходить із ним, що спочатку будемо використовувати, а потім подивимось що з цього вийде. Рухає таким темпом бізнес...

МОБІЛЬНИЙ ЗВ’ЯЗОК ЯК ДЖЕРЕЛО ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ПОЛІВ (ЕМП)

Система сотового зв’язку сьогодні працює в діапазоні електромагнітних хвиль 450 — 2100 Мг (мегагерц). Це випромінювання , яке належить до так званого неіонізуючого випромінювання для організму людини. Нагадаємо, що діапазон хвиль звукового діапазону людини, область звуків , які чує людина, простягається від 16 до 20 тисяч Гц (1 Гц — це 1 коливання в секунду). Отже, область частот сотового зв’язку складає десятки мільйонів Гц. Біологічний ефект дії ЕМП формується в залежності від дальності абонента від базової станції і довготривалості дії (частоти і тривалості телефонної розмови; вихідного стану об’єкту дії (вік, стать, стан здоров’я, індивідуальна чутливість і т.д.; розподіл енергії в біологічних тканинах (вид тканин, глибина проникнення ЕМП в організм тощо). Отже, на розвиток безпосередньої реакції організму, на її напрямок, на наслідки (виникнення патології чи компенсації негативного впливу за рахунок внутрішніх резервів організму) впливає ряд чинників.

Джерелами ЕМП в сотовому зв’язку є телефонні трубки і базові станції супроводу стільникового зв’язку. Принцип дії цих джерел ЕМП на людину різний. Відмінною особливістю сотового телефону, як джерела ЕМП є його максимальне наближення до голови користувача на відстань два-п’ять см в неконтрольованих умовах. Впливу ЕМП піддаються головний мозок, периферичні рецепторні зони вестибулярного, слухового аналізаторів, сітківка очей. Негативні дії випромінювання сотового телефону піддаються також і оточуючі споживача люди, коли він розмовляє по телефону.

Електромагнітні поля базових станцій генеруються імпульсивно. Все залежить від часу доби, насиченості покриття базових станцій, кількості базових станцій в зоні. Саме базові станції покривають всю зону дії сотового зв’язку техногенним електромагнітним полем. Прикро, що базові станції розташовуються в місцях постійного перебування людини, тобто відбувається цілодобовий вплив на людину низькоінтенсивного електромагнітного поля радіочастотного діапазону.

СПЕЦИФІЧНІ ВПЛИВИ СОТОВИХ ТЕЛЕФОНІВ І ЗДОРОВ’Я

Формально в країні існують два санітарно-гігієнічні нормативи з електромагнітної безпеки людини: гігієнічні висновки до розміщення і експлуатації передаючих радіотехнічних об’єктів (СанПін 2.1.8/2.2.4.1190-03) і санітарні норми допустимих рівнів фізичних факторів при використанні товарів народного споживання в побутових умовах. Не дивлячись на це сотові телефони спричиняють велику шкоду здоров’ю живого через техногенне електромагнітне поле, яке вони випромінюють. Це випромінювання не лише впливає на споживача мобільного телефону, а й вливає на все живе на землі (людей, тварин і рослин).

Ще в 30-х роках минулого століття вчені відкрили шкідливу дію випромінювання від сьогоднішніх сотових телекомунікацій. За цей час дослідження в різних країнах світу різними медичними установами дають підстави робити висновок, що навіть нижче порогових інтенсивностей електромагнітне випромінювання викликає генетичне пошкодження. Істина — не лише в тих чи інших клінічних дослідженнях, а в тому, що все живе в природі містить в своєму складі воду (зв’язану і вільну ), причому найбільший вміст води — в клітинах мозку, в статевих клітинах та інших. Будь-яке по частоті, по інтенсивності електромагнітне поле «відчуває» вода, особливо зв’язана, біологічно важлива вода. Техногенне електромагнітне поле змінює властивості води, причому — незворотно.

Чисельні дослідження фізичних властивостей питних вод під дією різних фізичних полів на неї, дають підстави робити висновок, що вода є універсальним посередником між Космосом і Природою, вода реагує на все в Природі. Це легко перевірити самому. Візьміть чашку питної води, попередньо помірявши її якісь фізичні характеристики , наприклад електропровідність, поставте цю чашку з водою на свій мобільний телефон і зробіть лише один виклик вашого мобільника. А після цього знову поміряйте ту ж провідність. Вона суттєво змінюється — відчуває саме дію поля. Вода — дуже чутлива система. А як реагує зв’язана вода клітин мозку людини? Ясно, що не з радістю. А далі що? Далі зміна в гіршу сторону властивостей клітин мозку під постійним впливом техногенних електромагнітних полів. До речі, це не лише поля мобілок. Це вплив будь-яких техногенних полів, які постійно відчуває людина, в тому числі й музика, яка лине з різних плеєрів, коли сьогодні вуха молодої людини постійно закладені маленькими генераторами цих полів.

СКІЛЬКИ ТЕРПІТИМЕ ОРГАНІЗМ?

Світ науки дуже добре знає, що генетичні зміни в організмі людини під дією електромагнітних полів можуть викликати рак. Проте мікрохвильове випромінювання викликає в організмі людини й інші порушення, наприклад: головний біль, блювання, стомлюваність, зниження здатності до відтворювання потомства, спазми мозку, пухлини мозку й інші види раку. Нині все більше говорять про небезпеку, яку таїть в собі для людини стільниковий зв’язок. Різні держави по-різному реагують на це, але всі попереджають про можливу небезпеку впливу саме дуже слабих електромагнітних полів.

В Англії кожна школа, наприклад, отримала письмову вимогу від уряду заборонити користуватись учням стільниковими телефонами в школі. В Австрії ще в 2005 році медична асоціація опублікувала рекомендацію по користуванню мобільними телефонами. Якщо людині, ще не має 16 років, то вона не має зовсім користуватись мобільним телефоном. Нині мобільний бізнес доходить до абсурду — почався випуск спеціальних мобілок для дітей.

Якщо ж людина вважає, що їй необхідний сотовий зв’язок, то варто прислухатись до таких порад:

— використовуйте мобілку лише у разі крайньої необхідності й лише на короткий час;

— не тримайте телефон близько до тіла (краще тримати окремо , наприклад, в портфелі чи сумці);

— коли посилаєте СМС, тримайте телефон якомога далі від тіла;

— на ніч вимикайте телефон або не тримайте телефон поруч з головою;

— не використовуйте мобільник у транспорті (тролейбус, автобус, автомобіль, особливо метро), оскільки в цьому випадку випромінювання мобільного телефону зростає;

— не грайте в ігри, використовуючи телефон;

— не тримайте телефон близько до вуха, поки встановиться зв’язок;

— якщо дзвоните, то тримайтеся в кількох метрах від людей, що поруч тебе, бо вони також піддаються впливу випромінювання.

Ці рекомендації зарубіжні спеціалісти розробили спеціально для дітей і підлітків, оскільки саме ця категорія людей найбільш чутлива до радіації. Саме вони мають більш тонкий череп, який не блокує стільки випромінювання, як це робить череп дорослої людини; в дітей — більш чутлива нервова система, ще слаба імунна система.

ШКІДЛИВІСТЬ СТАНЦІЙ СУПРОВОДУ СТІЛЬНИКОВОГО ЗВ’ЯЗКУ

Сам принцип стільникового зв’язку полягає в тому, що обов’язково повинні бути спеціальні станції для підтримання цього зв’язку. Чим більше сотових телефонів, тим більше базових станцій для антен. Нині має місце суперечка про безпечність для людини цих антен — де їх можна ставити. На жаль, сьогодні санітарно-гігієнічні служби практично дуже мало контролюють саме вплив антен станцій супроводу стільникового зв’язку на здоров’я людини. Де вони тільки не розміщуються! Доходить до абсурду: наприклад, в м. Енергодар станція супроводу зв’язку знаходиться на даху будівлі самої санстанції. Що може бути кращим за ілюстрацію нерозуміння самими працівниками санслужби шкідливості слабих техногенних електромагнітних полів на людину? А є випадки, що — на даху лікарень, навчальних закладів...

Нагадаємо, що найгіршим ворогом людському здоров’ю є не різні бактерії, а зручності й брак відповідальності, байдужість до себе і оточуючого, використання біології як технології, а також небажання відстоювати своє право на повноцінне життя.

ЗАХИСТ ВІД ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ПОЛІВ МОБІЛОК — МОЖЛИВИЙ

Із засобів захисту пропонується користуватись відбиваючим екраном (дротяна сітка) або поглинаючим екраном, наприклад, із вуглецевих ниток, або їх комбінацією. В паспорті мобільного телефону повинні бути вказані всі його параметри й характеристики. Особливо така величина, як норма допустимого опромінення людини, виражена в потужності електромагнітної хвилі, яка вимірюється в ватах (Вт), що приходиться на 1 кг живої ваги — Specific Absorption Rate (SAR). Чим менше величина SAR, тим безпечніший телефон для людини. В Європі загальноприйнята норма SAR не повинна перевищувати 1,6 Вт/кг протягом шести хвилин, в будь-якому об’ємі частки тіла масою 10 кг.

Серед захисних пристроїв в даний час розроблено і пропонується їх велика кількість як вітчизняних, так і зарубіжних. Інститут екології людини постійно випробовує різні захисні пристрої на практиці. Серед них є багато таких, що вставляються в мобільний телефон, і завдяки яким дещо зменшується (екранується) вплив поля мобілки на людину. Також в інституті створено принципово нову безенерційну, енергонезатратну, довгочасову універсальну інформаційно-відновлювальну технологію, яка забезпечує загальний гармонізуючий ефект технічних засобів будь-якого рівня складності. Тобто, розроблено пристрої для захисту людини шляхом суттєвого його зменшувати.

Пам’ятайте, що мобільні телефони стали більш шкідливими для здоров’я людини, ніж цигарки. З’являються уже телефони третього покоління, які ще більш небезпечні для здоров’я, ніж нині існуючі. Інститут екології людини проти випуску спеціальних мобільних телефонів, принаймні до тих пір, поки не буде розроблено надійного захисту організму людини від техногенних електромагнітних полів стільникового зв’язку. Бажано було б, щоб кожен мобільний телефон мав на собі такий надпис: «Мобільний зв’язок не є небезпечним для здоров’я людини». Необхідно захистити свій мозок, свою свідомість, розумові здібності від руйнуючих електромагнітних полів мобільних телефонів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати