Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Кіровоградщині чиновники борються з... книгарнями

Із міркувань економії дев’яностотисячна Олександрія може залишитися без двох останніх крамниць
23 квітня, 11:19
КП "СВІТОЧ-КНИГА" / ФОТО З САЙТА MYALEXANDRIYA.BLOGSPOT.COM

Після постанови Верховної Ради про економію бюджетних коштів окремі можновладці, здається, перегинають палицю. Саме так можна прокоментувати ситуацію, яка склалася в місті Олександрія, що на Кіровоградщині.

Книгарня «Книжковий світ» пережила разом із олександрійцями чимало. За свої 54 роки магазин бачив і зміну влади, і майдани, і перепрофілювання колишніх універсамів на супермаркети, а їдалень на ресторани, проте з 1960 року «Книжковий світ» залишався місцем, куди приходили по книжку. Його колектив самостійно зводив кінці з кінцями (хоч і є комунальним підприємством, жодної копійки бюджетних коштів не використовує), самотужки робив ремонти приміщення, вирішував питання з опаленням і кредитами.

Та на початку квітня працівники книгарні з обуренням дізналися, що міська влада збирається ліквідувати магазини «Книжковий світ» та «Світоч-книга» (ще один старий книжковий магазин у центрі міста) з міркувань економії.

Не секрет, що торгівля книжками, тим паче у райцентрі (хоч і обласного значення), не приносить шалених прибутків. Проте, на переконання міського голови Олександрії Степана Цапюка, книжки мають приносити дохід. Якщо ж цього не відбувається, книгарням у місті не місце: створюйте комерційні фірми й беріть приміщення в оренду. (До слова, нещодавно в одному з інтерв’ю Степан Цапюк поділився ще однією «благородною» ідеєю щодо закриття частини бібліотек у 90-тисячній Олександрії.)

Після того, як до справи закриття книжкових магазинів долучилася громадськість та журналісти, а в пресі з’явився відкритий лист від колективу «Книжкового світу», депутатські комісії Олександрійської ради вирішили не підтримувати ідею міського голови й дати «Книжковому світу» шанс — прозвітувати про свою діяльність через шість місяців, представивши план розвитку на майбутнє. Менше пощастило «Світоч-книзі», яка, ймовірно, буде ліквідована, адже її керівництво не бачить перспектив у подальшій роботі.

Колектив «Книжкового світу» написав у листі до громадськості: «Як прикро чути від нашої місцевої влади про непотрібність книжок та читання. Невже ми з Вами не гідні прекрасних шедеврів літературного мистецтва, невже нашим дітям із пуп’янка дитячу книжку А.Барто повинна замінити комп’ютерна гра? Ми не сподіваємося на якусь допомогу, то хоча б не вставляли б палки в колеса в нашій справі й у намаганні вижити в цей скрутний час. Наш колектив дійсно складається з чотирьох жінок, яких намагаються викинути, як непотріб. Але хіба ми не люди? Так, нас мало, але ми будемо стояти до останнього, оберігаючи своє право на працю».

Остаточно доля олександрійських книгарень буде відома після сесії міської ради, яка відбудеться 25 квітня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати