Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Непереможні...

Віталій КЛИЧКО: Наступного року ми з братом зберемо всі чемпіонські пояси світу
30 грудня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Про титули, досягнення та здобутки братів Кличків нагадувати зайвий раз немає потреби, адже факти говорять самі за себе: в їхніх руках зібрані чотири з п’яти поясів чемпіонів світу за різними версіями боксу, популярність спортсменів в Україні й далеко за її межами настільки колосальна, що квитки на їхні бої розкуповуються за один-два тижні. Віталій разом із Володимиром давно стали частиною позитивного іміджу України на світовій арені, й, мабуть, немає жодного українця, який би лишався байдужим до кар’єри братів і не відчував гордості від їхніх нових перемог. Востаннє таке почуття піднесення українці переживали всередині грудня, коли Віталій Кличко захистив свій титул чемпіона світу за версією WBC у бою проти американця Кевіна Джонсона. Це був 41-й бій у професійній кар’єрі нашого боксера, 37 із 39 виграних боїв він закінчив достроково, а два програв через отримані травми. До речі, американець Кевін Джонсон на професійному рингу досі ще не програвав — на його рахунку 22 перемоги. Як далася чергова перемога нашому спортсмену, чим планує займатися наступного року й чи справді незабаром залишить великий бокс, «День» запитав у чемпіона світу за версією WBC, політика, лідера блоку В. Кличка в Київраді Віталія КЛИЧКА.

— Пане Віталію, поки останній бій ще свіжий у вашій пам’яті, скажіть, чи легко далася перемога?

— Перемога була нелегкою. Це був довгий поєдинок, і Джонсон вів себе дуже пасивно. Не зрозуміло, навіщо він стільки говорив про свою силу, якщо не наступав, а лише захищався. Я трохи незадоволений, що не побачив Джонсона на підлозі рингу, але радий, що виграв усі 12 раундів.

— Багатьох фанатів здивувало, що ваші домашні заготовки так і не були використані в бою. Чому?

— Хіба ви знаєте, якими саме були мої домашні заготовки? Важко боксувати з суперником, який виходить на ринг лише за для того, аби вижити. Він дуже добре перекривався та не йшов в атаку, тому дуже важко його нокаутувати.

— Останнім часом шириться інформація, що вже є попередні домовленості про бій з Миколою Валуєвим чи Девідом Хеєм...

— Жодних домовленостей поки що не існує. Йдуть переговори з Миколою Валуєвим. Девіду Хею треба відстояти свій титул чемпіона в поєдинку проти Джона Руіза, а вже потім думати про наступний бій. Якщо говорити, кого з них я вважаю сильнішим, то Хей сьогодні володіє титулом чемпіона світу й це говорить само за себе.

— Скільки ще плануєте боїв у наступному році й чи справді 2010 стане останнім у вашій спортивній кар’єрі?

— Як Бог дасть.

— Як би ви підсумували для себе рік, що минає, що вдалося зробити, а що ні?

— У цьому році ми з Володимиром планували об’єднання поясів ( Володимир є чемпіоном за трьома версіями — IBF, WBO і IBO, а Віталій — чемпіон світу за версією WBC. — Авт.). Цього не вдалося лише тому, що поєдинок з Валуєвим не відбувся. Його пояс сьогодні належить Девіду Хею, і ми плануємо реалізувати нашу мрію — зібрати всі пояси в одній родині в 2010 році. Шкода, що травма Володимира збільшила проміжок між його поєдинками, і він не зміг порадувати своїх вболівальників та всіх любителів боксу. Але переконаний, що він зробить це вже під час свого наступного поєдинку, в березні, проти Єдді Чемберса. А так всі плани були реалізовані.

— Чи змінився, на вашу думку, спортивний імідж України протягом року і завдяки чому?

— Безперечно, Україні є чим пишатися в спортивному плані, цей рік був насичений позитивними емоціями. Це й блискучі результати наших спортсменів на чемпіонатах світу і Європи з боксу, дзюдо, важкої атлетики. Жіноча збірна з академічної греблі вперше в історії України виборола «золото», так само й наші фехтувальниці показали найкращий результат на чемпіонаті світу. У світі боксу не можу не відзначити успіхи Василя Ломаченка, який визнаний кращим на планеті боксером-любителем. Цього року вперше в історії боксу мій брат Володимир Кличко всьоме захистив свій титул чемпіона за версією IBF.Є досягнення України й у футбольному світі. Одна з яскравих подій спортивного року — це перемога донецького «Шахтаря» в Кубку УЄФА. Ще одна важлива новина прийшла до України з виконкому Союзу Європейських футбольних асоціацій. Нам з Польщею остаточно дали «зелене» світло на проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Це не лише велика довіра, але й надвеликий обсяг роботи, який треба виконати.

— Можливо, розкриєте плани на майбутнє не тільки в спортивній кар’єрі, а й у роботі Фонду братів Кличків...

— Фонд братів Кличків продовжить роботу за вже відомими проектами, які успішно діяли впродовж останнього часу. Наприклад, програми «Клич друзів — граймо разом!» та «Спортивну Україну будуємо разом» (програми щодо облаштування дитячих майданчиків та відкриття спортивних секцій у містах України. — Авт.). Вони стали дуже відомими й ми плануємо їх розвивати в подальшому. Наприкінці цього року закінчився перший етап молодіжного проекту «Оздорови суспільство», який ми ведемо разом із Фондом Конрада Аденауєра. І вже наступного року плануємо провести «Творчі студії» для студентів та конкурс проектів на однойменну тему.

— І наостанок — новорічне побажання українцям.

— Новий рік та Різдво — це найкращі свята. Вони завжди пов’язані з найприємнішими спогадами. У цей святковий час ми підбиваємо підсумки та мріємо про майбутнє. Бажаю, щоб новий рік приніс вам нові звершення і дивовижні відкриття, був яскравим і сонячним, легким і стрімким. Бажаю, щоб рік, який приходить, подарував найчарівніші й неймовірніші мрії, які ви втілите в реальність.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати