Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Перша, яка не посоромилася, не злякалася й перемогла»

13-річна вінничанка з синдромом Дауна Марія Гнатик виграла титул «Топ-модель» на міжнародному конкурсі краси
22 травня, 11:18
ФОТО З СІМЕЙНОГО АРХІВУ ТЕТЯНИ ГНАТИК

7 травня в Чехії відбувся фінал Міжнародного дитячого конкурсу краси та дизайну в індустрії моди INTERBRILLIANT WORLD Spring 2019, який двічі на рік відбувається в Празі. Вперше за десятирічну історію конкурсу до фіналу потрапила дівчинка з синдромом Дауна Марія Гнатик. Саме їй випала честь представляти Україну на міжнародному рівні і вона з цим успішно впоралася. Сонячна Марійка підкорила всіх членів журі та стала абсолютною чемпіонкою в номінації «Топ-модель».

Як розповідає мама дівчинки Тетяна Гнатик, у дівчинки вже є досвід виступів на сцені перед публікою. Вона брала участь у святі моди та різних соціальних проектах. Під час проекту «Планета Сонячних Зайчиків» Марійку помітила представниця чеського конкурсу в Україні Оксана Кондратенко, яка й запропонувала їй спробувати свої сили у відбірковому турі. Дівчинка дуже відповідально поставилася до конкурсу, працювала кілька місяців над тим, щоб виконати всі конкурсні завдання. Підготувала відеовізитівку, на якій продемонструвала виходи в красивих вбраннях, танцювала спортивно-бальні танці з партнером і навіть записала відеозвернення до глядачів двома мовами — англійською та українською.

«Моя Маша — це все життя боротьба заради перемоги. На 20-му тижні вагітності мені сказали, що в неї буде одна нирка. На пологах виявили, що вона сонячна дівчинка, на додачу — передчасно народжена, з малою вагою і вадою серця. Лікарі мені казали: «вона довго не проживе», «ще молода, діти будуть», «поплачеш і забудеш». Для мене 20-річної це був шок... але я вирішила боротися за її життя. Щоб Машу «витягнути», навчалася в Європейській клініці психічного здоров’я, шукала курси з інклюзії, тренінги — моя дівчинка не провела жодного дня в реабілітаційних центрах. Наша родина — її головні реабілітологи. І її перемога в цьому конкурсі — це велика перемога для нас усіх. Адже вперше за 10 років конкурсу Україну представляла підліток із синдромом Дауна. Моя Маша перша, яка не посоромилася, не злякалася і перемогла. Донька відстояла гордість держави, де живе. Обійшла Росію, представниця якої  посіла друге місце, — не стримуючи емоцій, розповідає мама дівчинки Тетяна ГНАТИК, яка є співзасновницею громадської організації «Вінниця Даун Синдром».

Марійка дуже жвава і щира дівчинка. Вона професійно займається танцями, вивчає іноземні мови, обожнює знімати відео і навіть веде свій блог на YouTube. Має багато друзів, захоплюється літературою і добре знається на математиці. А ще дівчинка має талант — збирати довкола себе щирих людей. Очевидно, через це, коли її мама написала, що вони пройшли відбіркові тури і потрапили до фіналу міжнародного конкурсу, всі об’єдналися, щоб Маша якнайкраще представила Україну й здобула перемогу.

«Для візитки та виходу у вечірній сукні дизайнерка з Києва Ірина Білик спеціально привезла для Маші дві прекрасні сукні з нової колекції весна — літо-2019, за що ми їй дуже вдячні! Третє завдання мало назву «Кіт у мішку». Тут можна обрати будь-який образ як сюрприз. Ми вирішили створити рок-зірку. Марина Григорцева пошила їй дизайнерський костюм — «косуха» з рок-елементами. Маша була нереально крутою, — усміхаючись, продовжує розповідати Тетяна. — Це був не простий конкурс, він має обов’язкові вимоги до конкурсантів, адже кожен вихід треба було відзняти, причому якісно. Матеріалу було багато, не на один знімальний день. Постійно змінювали локації, постановки, вбрання. Донька переживала, втомлювалася, але не здавалася. Завдяки змонтованим відеороликам, ми мали можливість брати участь у конкурсі віддалено, не приїжджаючи на місце. Тому все змонтували і відправили, тримаючи кулачки».

Окрім номінації «Топ-модель», Марія брала участь ще в категорії «Талант». Заради другої номінації поставили ліричну композицію бально-спортивної хореографії, де Марійка танцювала разом зі партнером, у якого також синдром Дауна, вальс, ча-ча-ча та джайв. Для цього пара рік займалася в студії і планують цим займатися надалі. В цій номінації Марійка отримала відзнаку та медалі. А як бонус — судді відзначили рок-образ дівчинки й нагородили її спеціальною відзнакою, як приз глядацьких симпатій.

«Доня дуже зраділа перемозі. З короною обійшла усіх сусідів, на усіх її приміряла. Зранку в рюкзак положила та пішла показати до школи, — додає мама. — Маша любить сцену та виступати на ній. Вона не відчуває тривоги, а отримує емоції від самого процесу. Разів із десять вона була запрошена на модельні покази в різних містах України. Якщо кудись ще запросять, то за можливості поїдемо. Я не ставлю перед собою мету зробити з неї топ-модель, зовсім ні, але якщо вона захоче будувати кар’єру моделі, ми готові її підтримати, бо не маємо права відмовитися чи здатися».

Нині на рахунку Марії Гнатик, окрім міжнародного титулу «Топ-модель», уже з добрий десяток перемог у танцювальних конкурсах серед підлітків. Але на досягнутому активна дівчинка зупинятися не збирається. Очевидно, головна її вершина — ще попереду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати