Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Подаруйте «усмішку», яка житиме тисячу років

У київському метро представили історію корейського мистецтва Ханджі
07 листопада, 19:19
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Перші дні корейської культури в Україні стартували у вестибюлі станції метро «Майдан Незалежності». Для пасажирів це стало цікавою несподіванкою, адже буденність стала яскравішою на одну зупинку. 6 листопада виставку, яку організували КП «Київський метрополітен» та Kot Agency Group, презентували представники КМДА та посольства Республіки Корея.

Кураторка проєкту, речниця київського метро Наталка Макогон ознайомила із серією банерів, які стисло, але докладно розповідають і показують цікаві надбання корейської культури. Родзинкою презентації фестивалю культури Ханджі стала можливість кожному охочому взяти на згадку папірець ханджі, на якому вправна ілюстраторка Мар’яна Микитюк зобразила гілочку шовковиці, з якої, власне, і виготовляється цей папір, і написала корейський ієрогліф, який означає «усмішка». Властивості паперу ханджі вражають, адже він може зберігатися тисячу років, і посмішку, яку вам подарували на презентації, можна передати наступним поколінням. «Корейський папір Ханджі — це книга на тисячу років-сторінок. Процес його виготовлення — історія не про виробництво, а про мистецтво. Створений із кори молодої шовковиці, майстерного володіння процесом та глибоких знань, що передаються поколіннями — він лишається національним символом Кореї та входить до списку Нематеріальних культурних цінностей країни. Найдавніша друкована книга світу збереглася до наших днів саме на папері ханджі — це буддистська сутра, надрукована в Кореї у 751 році», — повідомляють організатори.

Наталка Макогон на відкритті висловила бажання співпрацювати із такими проєктами, які вносять нові враження й емоції у буденність пасажирів, після чого Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Корея Квон Кі Чанг виступив зі словом подяки українцям — українською мовою.

Та це лише початок. 10—12 листопада в мистецькому центрі «Шоколадний будинок» (Київ, вул. Шовковична, 17/2) організатори пообіцяли презентувати насичену програму «Майстерні корейських ремесел» із різноманіттям майстер-класів, лекцій та демонстрацією корейської культури у всій її красі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати