Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Подолати «скляну стелю»

Мінсоцполітики готує закон, який дозволятиме жінкам із дітьми працювати дистанційно
16 жовтня, 11:28

До кінця жовтня 2013 року Міністерство праці та соціальної політики України завершить готувати пакет документів, які стосуються сфери зайнятості. Одним із ключових там є законопроект про дистанційну працю жінок, котрі виховують дітей. Згідно з офіційними даними, сьогодні в Україні є 450 тисяч жінок, які виховують дітей і працюють неповний робочий день. За даними ж Державної служби зайнятості, насправді працюючих жінок набагато більше, просто вони працюють неофіційно, що посилює їхню дискримінацію.

«В УКРАЇНСЬКИХ ЖІНОК — ЗАПОЗИЧЕНА ІЗ ЧАСІВ СРСР ЧОЛОВІЧА МОДЕЛЬ ЗАЙНЯТОСТІ»

— Як свідчать результати соцопитувань, молоді мами стверджують, що їм вкрай не вистачає можливості вибору зручного робочого графіка. Тому само собою напрошується рішення — поєднати дистанційну роботу і догляд за дитиною, — сказала міністр праці та соціальної політики України Наталя КОРОЛЕВСЬКА. — Ми живемо не в кам’яний вік, користуємося новітніми технологіями, тому не стали відкладати в довгу шухляду втілення в життя ініціатив щодо зайнятості молодих матерів. І вже сьогодні маємо проект закону, який дасть можливість жінкам працювати дистанційно.  Це — Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо дистанційної праці», який дозволить молодим жінкам не втрачати кваліфікації, професійних навичок та ділових контактів під час догляду за дитиною. Крім того, полегшить повернення жінок на ринок праці після виходу з відпустки по догляду за дитиною.

За словами Наталії Королевської, цей законопроект чітко визначає поняття «дистанційна праця» в українському законодавстві, чого раніше не було. На думку експертів, законопроект також сприятиме гендерній рівності між чоловіками та жінками.

— Одним із ключових факторів, які впливають на нижчий економічний статус жінок, в порівнянні з чоловіками, є подвійне навантаження, яке змушена нести жінка, поєднуючи професійну діяльність із сімейною, — говорить координатор проектів ОБСЄ в Україні Мадіна ДЖАРБУСИНОВА. — Проблеми, які виявляються в процесі працевлаштування, багато в чому обумовлені тим, що чинну в Україні модель зайнятості було сформовано як відбиток чоловічої моделі. Її потрібно змінювати, як це зробили країни Європейського Союзу.

Щоб дізнатися, як почуваються українські жінки на ринку праці сьогодні, ОБСЄ спільно з Мінсоцполітики провели дослідження економічної моделі активності жінок — опитали кілька цільових груп: економічно активних жінок, безробітних, випускниць навчальних закладів і експертів у сфері зайнятості. Результати показали, що 63% економічно активних жінок перебувають у офіційному шлюбі, 7% — в неофіційному. При цьому 62% відповіли, що стикаються з труднощами при поєднанні професійних обов’язків із сімейними. Особливо це стосується незручного графіка роботи. Тільки для 0,5% працюючих українських жінок умови поєднання роботи й сім’ї виявилися більш-менш комфортними, — зазначає Мадіна ДЖАРБУСИНОВА.

«АКТУАЛЬНІСТЬ ЗАКОНУ НЕ ТІЛЬКИ НАЗРІЛА, А Й ПЕРЕЗРІЛА»

У США та Європейському Союзі дистанційна робота активно практикується (й це закріплено в законодавстві) вже понад десять років.

— Із розвитком телекомунікаційних технологій віддалена праця набула  великого поширення в усіх країнах ЄС, Північної Америки, в  найбільш економічно розвинених країнах. Це — те, що дозволяє жінкам посилити свої позиції на ринку праці, розширити свої можливості зайнятості й подолати «скляні стелі», які існують, коли йдеться про традиційну форму зайнятості, — вважає  Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій САВЧУК. — Після запровадження закону про дистанційну роботу в США кількість людей з інвалідністю, які перейшли на таку роботу з 2005 до 2009 року, зросла на 61%. Також суттєво зросла кількість зайнятого населення. Тобто ми говоримо про жінок, які могли б поєднувати сімейні обов’язки з робочими, і бачимо, що це може справити системний ефект і на інших працівників.

— Але запровадження дистанційної роботи, потреба в якої вже назріла й перезріла, несе з собою й потенційні ризики, — наголошує Сергій САВЧУК. —  Тут важливо, щоб трудові відносити не з’їжджали на маргінес, тобто до неформальних відносин. Для інспекторів Служби праці та Служби зайнятості потрібно передбачити чіткий інструментарій, яким користуватиметься інституція в нагляді за дотриманням законодавства щодо віддалено працюючих працівників, щоб уникнути їхньої дискримінації: вони повинні мати ті самі гарантії та права,  що й інші працівники. Питання доступу до навчання, до соціального захисту — все це має бути забезпечено.  2002 року соціальні партнери на рівні ЄС уклали Рамкову угоду про регулювання віддаленої праці. Я зробив аналіз того, як країни ЄС її втілювали, на яких рівнях, адже в кожній країні ЄС є своя усталена практика трудових відносин: усі вони робили це через національне  законодавство, яке потім розвивали в колективних договорах на національному, галузевому рівнях і на рівнях підприємств.

Фонд народонаселення акцентує увагу на демографічній кризі в Україні, й що навантаження на працюючих жінок і їхня відповідальність за виховання дітей — надзвичайно велика.

— Ця програма потребує особливої уваги в Україні й негайного втілення, оскільки ми перебуваємо в ситуації демографічної кризи: в Україні один із найвищих рівнів смертності, відбувається постійне скорочення населення,   збільшується  відсоток пар, які вирішують для себе не народжувати дітей, — наголошує Представник Фонду народонаселення ООН в Україні Нузхат ЕСАН. — Дослідження, проведені в скандинавських країнах, показують, що заходи, спрямовані на збалансування сімейних і професійних обов’язків та гнучкі умови праці не лише розширюють професійні можливості жінок, а також дають можливість чоловікам приділяти більше уваги своїм родинам. Це дає позитивний ефект і збільшує народжуваність... Тому, на додачу до фінансових ініціатив, є велика потреба в політичних реформах і програмах, які б полегшували й жінкам, і чоловікам процес поєднання професійної реалізації та своїх сімейних обов’язків. Ми підтримуємо ініціативи Міністерства праці та соціальної політики України, спільно з ними розробляємо концепцію двох інформаційних кампаній. Перша  присвячена приверненню уваги громадськості до важливості рівного розподілу сімейних обов’язків між чоловіками та жінками;  друга націлена на зменшенні розриву в оплаті праці між чоловіками і жінками та подоланні дискримінації на робочому місці.

Важливо, що розроблений Мінсоцполітики законопроект запровадить не лише можливість дистанційної праці, а й створюватиме стимули для роботодавців у вигляді зменшення ЄСВ щомісяця на розмір мінімального єдиного внеску — якщо вони працевлаштовуватимуть мам, які перебувають у відпустці з догляду за дитиною (до досягнення дитиною трирічного віку). Також матерям, які виховують маленьких діток, в законопроекті пропонується надавати ваучери на перенавчання, а також можливість за власним бажанням використовувати один рік із відпустки по догляду за дитиною у будь-який час до досягнення дитиною восьмирічного віку (якщо мама не використала трирічну відпустку).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати