Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Понад 70 чеченських дітей шукають притулку в Україні

15 грудня, 00:00

У дитячому санаторії «Ялинка» під Харковом понад місяць проживають 72 чеченських дітей віком від 5 місяців до 16 років, які втекли від війни. Про це кореспонденту «Дня» повідомили в представництві Верховного Комісара ООН у справах біженців.

— Більшість цих дітей після смерті батьків перебували в сирітському будинку «Рідна сім'я» в Грозному, де через відсутність фінансування дитячого виховного закладу не відвідували школу. В жовтні поточного року, на прохання вихователів дитячого будинку, чеські журналісти на орендованому приватному автобусі вивезли їх із палаючого Грозного, — розповів кореспонденту «Дня» помічник із правових питань представництва УВКБ ООН у Києві Дмитро Плечко. — Через декілька днів діти потрапили в наметовий табір для біженців «Троїцький», що розташувався посеред величезного пустиря.

«Коли ми приїхали в «Троїцький», — розповідає один із чеченських хлопчиків, — нам сказали, що, оскільки годувати нас нічим, ми повинні відправлятися спати. Зайвих матраців у таборі не було, й нам довелося лягти прямо на землю. Для того, щоб не змерзнути, кілька ночей поспіль, разом із вихователями, ми збирали хмиз і палили багаття. Дуже хотілося їсти».

У «Троїцькому» діти перебували близько тижня. Потім, відгукнувшись на прохання вихователів, інгуські власті надали дітям квитки на поїзд до станції Мінводи. Але звідти ще слід було дістатися до Москви. В Москві на вокзалі, за словами директора сирітського будинку, маленьких чеченців і їхніх вихователів ледве не вбили агресивно налаштовані росіяни. «Слава Богу, — підкреслила вона, — що ми змогли більш- менш благополучно дістатися до України».

В Україні «шефство» над дітьми взяла греко-католицька організація КАРІТАС. Саме вона фінансувала проживання й харчування дітей у санаторії «Ялинка». «Ця організація займатиметься дітьми з Чечні ще протягом кількох місяців, але вона не має можливості виділяти кошти на утримання дітей до їхнього повноліття», — сказав Дмитро Плечко. Він також підкреслив, що, «згідно зі ст. 39 Конвенції ООН про права дітей, кожна держава, що ратифікувала Конвенцію, зобов'язана надати дітям—шукачам притулку — офіційний статус біженців і потурбуватися про їхнє майбутнє». Однак сьогодні в українському законі про біженців не передбачено надання такого статусу дітям—шукачам притулку, які прибули в нашу країну без батьків. Тому питання про долю маленьких громадян Чечні поки ще не вирішено. «Якщо чеченські діти отримають статус біженців, це буде перший у історії України випадок надання статусу дітям, які не мають батьків», — зазначив Дмитро Плечко.

Тим часом, нещодавно двоє вихователів сирітського будинку «Рідна сім'я» вирушили в Чечню за новою партією дітей. Скоріш за все, вже найближчим часом вони привезуть до Харкова ще 20—30 дітлахів. Хто потурбується про них і про тих малюків, які вже перебувають в Україні?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати