Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про довіру і стандарти

Для поліпшення якості медичних послуг Світовий банк надасть Україні близько 300 мільйонів доларів
16 жовтня, 11:36
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

В Україні сьогодні, говорять пацієнти, якість медичних послуг, які пропонує держава, є дуже низькою. Через низький рівень життя, недовіру до лікарів і байдуже ставлення до свого здоров’я за медичною допомогою українці звертаються тоді, коли «припече»: за даними дослідження, до лікаря йдуть, у крайньому разі, 37% громадян. До того ж, за даними Світового банку, 42% опитаних громадян кажуть, що більшу частину зароблених грошей витрачають на лікування. Експерти Світового банку вважають, що причиною недосконалої охорони здоров’я населення є  відсутність контролю над коштами, котрі розподіляються в місцеві лікувальні заклади.

Паоло Карло БЕЛЛІ, координатор проектів сектору людського розвитку представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові, пояснює, що складовими якості медичної допомоги є матеріальні ресурси (обладнання, медикаменти тощо), людські ресурси (медичні спеціалісти), організація та фінансування медичної допомоги.

— У всіх країнах світу зараз намагаються стандартизувати все те, що відбувається в рамках медичної допомоги. Ця стандартизація ґрунтується на передовому світовому досвіді. У багатьох країнах є дуже великі розбіжності у діагностуванні й лікуванні пацієнтів. Це особливо важливо для України, тому що відбувається перехід від захворювань, які мали інфекційний характер, до неінфекційних — серцево-судинних, онкологічних та інших. Якщо надавати населенню превентивну медичну допомогу, ці стандарти допоможуть провести якісну первинну профілактику, вторинну, або саме лікування. Насправді, процес вдосконалення якості — нескінчений. Оскільки він пов’язаний із новими знаннями і технологіями, потрібно будувати систему, яка забезпечить постійну якість. За реалізацію проекту відповідатиме Міністерство охорони здоров’я України, — говорить Паоло Карло Беллі.

За його словами, Світовий банк зараз готує до реалізації новий проект з реформування системи охорони здоров’я в Україні. Точний обсяг фінансування проекту ще обговорюється, але його приблизна сума буде складати 300 мільйонів доларів. Початок реалізації проекту запланований на вересень наступного року і  триватиме він близько п’яти  років.

Крім того, Світовий Банк пропонує надати ґрунтовну підтримку для забезпечення якості медичної допомоги: це дослідження якості медичної допомоги; розробка, впровадження та оцінка впливу схеми оплати якості; підтримка різних специфічних заходів, які стосуються якості медичної допомоги (наприклад, розробка клінічних положень, акредитації, професійна підготовка, організаційні зміни в якості медичної допомоги).

Якщо говорити про стандарти медичної допомоги, то насамперед йдеться про міжнародний стандарт якості ISO 9001:2009. Загалом для України це є надзвичайно висока планка. «Дострибнути» до неї вдалося, зокрема, клінічній лікарні «Феофанія».

—  Наш Всеукраїнський центр Радіохірургії отримав сертифікат відповідності системи управління якістю міжнародному стандарту ISO 9001:2009, який підтверджує високу якість лікувально-діагностичних процесів у Всеукраїнському центрі радіохірургії, відповідність медичних послуг європейським стандартам і вимогам. Це відкриває нам нові горизонти для нашої співпраці з міжнародними організаціями, а також науковими закладами нашої держави. Клінічна лікарня «Феофанія» ставить перед собою мету поширити передовий досвід щодо розробки, впровадження та поліпшення  системи управління якістю медичної допомоги в національній системі охорони здоров’я. Головні напрями діяльності в цьому аспекті полягатимуть у наданні консультаційно-методичної допомоги державним і приватним закладам охорони здоров’я  щодо розробки, впровадження та поліпшення  системи управління якістю, навчання медичного персоналу, — зазначив головний лікар клінічної лікарні «Феофанія» Ігор СЕМЕНІВ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати