Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Розумні пріоритети

Цифрові технології та диверсифікація місцевої економіки роблять Дніпропетровщину інвестиційним лідером
02 березня, 00:00
ДНІПРОПЕТРОВСЬК — ІНВЕСТИЦІЙНІ ВОРОТА ДО УКРАЇНИ / ФОТО ОЛЕГА ПРИСЯЖНЮКА

Дніпропетровська область за останні кілька років міцно закріпила за собою статус інвестиційного лідера в Україні. За роки незалежності регіон отримав близько 15% усіх іноземних вкладень, які прийшли в країну.

Сьогодні, за обсягами залучених прямих іноземних інвестицій область упевнено посідає перше місце в Україні. Лише за останні півтора року, за даними Державної служби статистики, обсяг іноземних інвестицій в економіку регіону збільшився на 1,1 мільярда доларів США. Це — найкращий показник серед областей України. Адже в перерахунку на одного мешканця області обсяг іноземних інвестицій становить 2295,6 долара, що у 2,2 разу більше загальнодержавного показника (по Україні — 1033,2 долара. — Авт.). Зокрема сьогодні в регіоні реалізуються інвестиційні проекти загальною вартістю 500 мільйонів доларів, ще ряд проектів очікує інвестицій на загальну суму понад 1 мільярд доларів США. У першу чергу мова йде про будівництво нових заводів: «Євроглас», «Укрглас», GlassTrosh, що спеціалізуються на виробництві скла, «Медпласт» — медичного обладнання, «Граніт-груп» — з видобутку граніту. У час, коли міжнародні фінансові інституції піднімають червоний прапорець, оцінюючи інвестиційний клімат України, довіра до Дніпропетровського регіону в бізнесу зростає. В чому ж секрет?

Два роки тому в Дніпропетровській області спільно з міжнародною компанією Monitor Group був розроблений проект підвищення конкурентоспроможності, ключовим напрямом якого є диверсифікація місцевої економіки. Стимулами для інвесторів вкладати кошти в будівництво підприємств та налагодження нових виробництв стали наявність розвиненої інфраструктури, хороша сировинна база, кваліфікований персонал, близькість до ринків збуту СНД і Східної Європи, великий внутрішній ринок (тут розташовано понад 104 тисячі підприємств і проживає понад 3 мільйона людей із відносно високим для країн СНД рівнем реальних доходів — понад 6 тисяч євро в рік), але не лише... Головною перевагою регіону для потенційних вкладень, як показала практика, стали ініціативи місцевої влади.

Розуміючи важливість приплив капіталу в область, місцева влада доклала максимум зусиль, щоби зробити вартість інвестиційного проекту на Дніпропетровщині нижчою, ніж в інших українських областях. І досягла успіху. За останніми оцінками аналітиків, витрати на реалізацію інвестиційних проектів у Дніпропетровську на 20 — 40% нижчі від тих, які були б у іншому регіоні України.

Секрет успіху — в принципово новій моделі співпраці влади та бізнесу, пояснив губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул. Ідея новації проста до банальності — влада не сидить і не чекає, поки інвестор прийде до неї з «мішком» грошей, а сама розробляє й пропонує інвесторам готові майданчики для потенційних вкладень. Крім того, всі дозвільні процедури тут зведені до мінімуму. Не менш істотним для потенційних інвесторів є й той факт, що місцева влада в рамках своїх повноважень готова знижувати податки та ініціювати обов’язкові відрахування, що реалізуються на території області нових проектів. Інвестори, наприклад, звільняються від обов’язкової пайової участі в розвитку інфраструктури або ці відрахування істотно зменшуються (згідно з чинним законодавством, вони можуть досягати 10% загальної кошторисної вартості будівництва).

Утім, у регіоні є розуміння, що лише «пряниками» у вигляді зменшення бюрократичного тиску та податкового тягаря інтерес інвестора до регіону довго не втримаєш. Тому паралельно регіон активно розвиває свій соціальний капітал. Дніпропетровська область одна з перших в Україні закінчила впровадження системи електронного управління системою освіти (тепер за допомогою унікального інноваційного проекту керівник управління освіти будь-якого рівня — обласного чи районного, знаючи відповідний пароль, може переглянути відвідуваність та успішність фактично кожного учня області).

А нещодавно голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул, голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод і генеральний директор «Майкрософт Україна» Дмитро Шимків підписали меморандум про взаєморозуміння й «дорожню карту» програми «Електронний регіон». У рамках програми протягом п’яти років буде реалізовано понад 50 проектів у сфері освіти, охорони здоров’я, будівництва, агропромислового сектору, екології й житлово-комунального господарства. Внаслідок цього Дніпропетровська ОДА отримає ефективні інструменти управління, бізнес і громадяни області — прозорі й зрозумілі процеси взаємодії з владою, підкреслюють в ОДА.

«Сьогодні Дніпропетровська область — лідер серед регіонів по модернізації», — так оцінив зусилля регіону під час святкування 80-річчя краю Президент України Віктор Янукович. Успішна економіка й сильна соціальна інфраструктура, а ще багате культурне підѓрунтя — ось те, що створює гарний імідж регіону. Можливо, тому фінансові консультанти останнім часом досить часто порівнюють Дніпропетровщину з Грузією. Мовляв, схожі вони за масштабами потенціалу та стилем господарювання керівників. Тож своїм клієнтам, коли ті вирішують, куди вкладати кошти й мова йде про Україну, все частіше радять інвестувати в Дніпропетровський регіон.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати